»Jeg vil ikke trolle folk«: Fem ting vi lærte, da André 3000 annoncerede ‘New Blue Sun’

André 3000 er endelig klar med et soloalbum. Men han har altså ikke tænkt sig at rappe.
»Jeg vil ikke trolle folk«: Fem ting vi lærte, da André 3000 annoncerede ‘New Blue Sun’
André 3000. (Foto: Kai Regan)

Der var rigeligt at tage fat på, da Outkast-medlemmet André 3000 stillede op til et interview med NPR i forbindelse med hans nye album, ‘New Blue Sun’.

Spørgsmålene stod i kø. Hvorfor skulle der gå så længe, før vi fik et officielt soloalbum? Hvorfor udgiver André 3000 så sjældent musik? Og hvordan kommer det længe ventede soloværk så til at lyde?

André 3000 lukkede heldigvis op for posen.

I den over en time lange snak med journalist Rodney Carmichael endte musikeren med at udpensle tankerne bag sit nye værk, og svarede på en række spørgsmål, hans fans længe har ønsket svar på.

Vi samlet fem af de mest interessante punkter. Hele interviewet kan læses hos NPR.

Albumcoveret til ‘New Blue Sun’ André 3000. (Foto: PR)

1. Derfor har André 3000 udgivet så lidt musik

André 3000 har været rimelig tilbageholdende på musikfronten, siden han stoppede med at lave musik med Outkast for snart to årtier siden. Ifølge musikeren skyldes det blandt andet, at han tager sin tid, når han skriver tekster.

»Jeg har altid været som en langsom sangskriver. Jeg er ikke en freestyler. Jeg begiver mig ikke ud freestyling. Jeg har bare ikke været velsignet med det«, forklarer André 3000.

»For tiden er det sværere for mig, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg prøver hele tiden«, siger han.

2. André 3000 rapper slet ikke på det nye album

Havde du forventet et rap-album i ‘New Blue Sun’, bliver du skuffet.

I interviewet bekræfter André 3000, at der ikke kommer til at være rap på den nye udgivelse. Faktisk er der slet ikke nogen vokal overhovedet på ‘New Blue Sun’.

»Jeg vil ikke trolle folk. (…) Selv på indpakningen kommer der til at stå: ‘Advarsel! Ingen bars’«, forklarer han.

I stedet for bars og beats bliver albummet præget af instrumenter – især fløjten spiller en hovedrolle. Men mere om det senere.

André 3000. (Foto: Kai Regan)

3. En af sangene blev til efter et ayahuasca-trip, hvor André 3000 forvandledes til en panter 

Noget af det mest iøjenfaldende ved André 3000’s nye album er nok de kryptiske og ultrasnørklede sangtitler. Men der er en pointe med dem, siger musikeren:

»De er lange med vilje, fordi jeg vidste, at hvis det her album ikke havde nogen tekster, så ville jeg gerne prøve at give så mange tanker eller så meget information som muligt i titlerne«, forklarer han.

Især en af titlerne, ‘That Night in Hawaii When I Turned Into a Panther and Started Making These Low Register Purring Tones That I Couldn’t Control … Sh¥t Was Wild’, udspringer af en vild episode efter et ayahuasca-trip på Hawaii, hvor Andre 3000 begyndte at sige panter-lyde.

»Den begyndte at spille mig som et instrument. Jeg startede som panter, og så ville den få mig til at lave nogle lange slags toner, og så begyndte den at ændre tonerne«, fortæller han.

»På albummet efterligner jeg det«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. André 3000 har fået hjælp fra jazz-musikere og feedback fra Tyler, the Creator og Frank Ocean

André 3000 har fået hjælp af jazzmusikere og eksperimenterende artister på ‘New Blue Sun’.

I NPR-interviewet forklarer han, at vejen til albummet startede med, at han begyndte at jamme med den eksperimenterende jazzmusiker Carlos Niño. Derefter hookede André 3000 op med folk som keyboardspilleden Surya Botofasina og multi-instrumentalisten Nate Mercereau.

Der er altså ikke ligefrem klassiske hiphop-folk med ombord. Og dog. André 3000 har fået feedback fra Frank Ocean og Tyler, the Creator. Det blev stemningen dog ikke mere syret af. Tyler, the Creator udtalte i hvert fald ifølge André følgende, efter at have hørt albummet:

»Det lyder, som om du jagter en sommerfugl gennem en have«.

5. André 3000 har en intens fascination af fløjter

Det er velkendt, at André 3000 elsker fløjter. Han bruger ofte flere timer på at gå rundt i offentligheden og spille. Det har endda nået et punkt, hvor folk går rundt og leder efter André 3000 i en slags real life ‘Find Holger’.

»Folk ville bare filme det og poste det. Det begyndte at ske ofte. En person kom faktisk hen til mig på gaden, og sagde: ‘Man, det er en ting, det er et spil, næsten som om vi forsøger at finde dig og filme, at du spiller fløjte’«, siger André 3000.

André 3000 forklarer også, at en lang række fløjter har en stor rolle på albummet, og at fløjten på en måde erstatter vokalen: »Jeg kan sige ‘jeg hader den pussy n*gga‘ med min fløjte. Eller jeg kan sige ‘Oh, du er virkelig tiltrækkende’«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af