Katy Perrys comeback kom helt katastrofalt fra start – nu er den gal igen

Lige siden annonceringen af '143' har Katy Perry taget den ene dårlige beslutning efter den anden, og nu er hun også havnet i en miljøskandale. Vi dykker ned i årets mest kaotiske comeback.
Katy Perrys comeback kom helt katastrofalt fra start – nu er den gal igen
Katy Perry. (Foto: Aidan Cullen)

»Total indifferens«. Sådan opsummerede Soundvenues Kristian Karl folkestemningen, da Katy Perry for godt og vel fire år siden udgav sit sjette album, ‘Smile’.

Problemet var sådan set ikke de manglende hits, skrev han, men det faktum, at alle var fløjtende ligeglade. Som han påpeger i artiklen, havde de færreste overhovedet opdaget, at megastjernen dengang havde et album på trapperne.

Det er imidlertid næppe gået nogens næste forbi, at Perry snart er klar med en opfølger. Ikke fordi verden pludselig er begyndt at elske hende igen, men fordi hendes comeback er kommet så katastrofalt fra start, at det får Justin Timberlakes søforklaringer til at ligne god PR.

Lige siden Perry i sidste måned annoncerede ‘143’, som hendes syvende album hedder, synes hun at have taget den ene dårlige beslutning efter den anden, og med fredagens single ‘Lifetimes’ er hun igen havnet i problemer.

Men det vender vi tilbage til. Lad os starte fra begyndelsen.

Førstesinglen fra helvede

For mangt en popfan begyndte alarmklokkerne at ringe, før vi overhovedet havde hørt nogen singler fra albummet.

I slutningen af juni kunne Rolling Stone nemlig rapportere, at Katy Perry havde genoptaget kontakten til en række af de producere, hun tidligere har arbejdet med, herunder Max Martin, Stargate og ikke mindst Dr. Luke.

Sidstnævnte har i årevis været en kontroversiel skikkelse på musikscenen, efter at Kesha i 2014 anklagede ham for seksuelt, fysisk, verbalt og emotionelt misbrug, og selvom Dr. Luke aldrig blev dømt (han og Kesha indgik i 2023 et forlig), nægter mange stadig at samarbejde med ham.

Dr. Luke, Katy Perry og produceren Cirkut i 2014. (Foto: Lester Cohen/Getty Images)

Det gjorde Katy Perry faktisk også i en årrække. Produceren var eksempelvis ikke involveret i hendes 2017-album ‘Witness’, fordi hun »ikke ville vælge side«. Sidenhen har Perry dog udtalt, at hun »følte sig presset« til at støtte Kesha, og ja, nu er hun og Dr. Luke altså tilbage i studiet.

Men okay, lad os prøve at komme Perry lidt i møde. Dr. Luke blev som sagt aldrig dømt. Desuden har manden historisk set stået bag nogle Perrys største hits som ‘California Gurls’, ‘I Kissed a Girl’ og ‘Dark Horse’ for bare at nævne nogle få, så man forstår godt motivationen.

Problemet er bare, at ‘Woman’s World’ ikke er nær så god som nogen af de sange. I hvert fald ikke hvis man spørger brugerne på platformen RateYourMusic, hvor mere end 1000 musikfans i skrivende stund har givet den Dr. Luke-producerede førstesingle karakteren 1,22 ud af 5.

Eller for den sags skyld anmelderne: »Jeg følte mig dummere, hver gang jeg lyttede til den«, lød dommen i The Guardian, mens Pitchfork skrev, at singlen »modstrider enhver sans for smag«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For manges vedkommende var det største problem imidlertid hverken den sukkersøde produktion eller den overlæssede musikvideo, men Perrys kluntede forsøg på feminisme, der – udover at være »lige så empowering som en Vagisil-reklame«, som Dazed formulerede det – klinger en smule hult, når hun samtidig samarbejder med en mand som Dr. Luke.

Det var hyklerisk, mente internettet. Perry befandt sig i en regulær shitstorm, og det blev kun værre, da hun efterfølgende påstod, at det hele bare var satire.

Og nu er den altså gal igen.

Kan ende i retten

Katy Perry har holdt relativt lav profil siden udgivelsen af ‘Woman’s World’, men i sidste uge vendte hun tilbage med endnu en smagsprøve fra det kommende album.

‘Lifetimes’, som den nye single hedder, er på mange måder en mere harmløs størrelse end sin forgænger, om end Dr. Luke også denne gang sidder i producerstolen. Farvel til feminisme og pastelfarvet tyggegummipop, goddag til moderkærlighed og solbeskinnet house.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Til gengæld er der andre problemer. For lige så uskyldig som sangen er, lige så kontroversiel har dens musikvideo vist sig at være.

Musikvideoen, der er instrueret af Stillz, er filmet på De Baleariske Øer, og som Consequence rapporterer, er den spanske regering lige nu ved at undersøge, hvorvidt optagelserne har forårsaget alvorlige miljøskader i området. Mediet skriver desuden, at produktionsselskabet slet ikke har søgt om tilladelse til at filme i området, hvilket ellers er et krav.

Perry har i skrivende stund ikke kommenteret sagen, og undersøgelsen er stadig i sin indledende fase. Men det kan i yderste konsekvens ende i retten, og alene det faktum har været benzin på bålet for de tusindvis af popfans, der allerede har stemplet ‘143’ som et flop.

Katy Perry. (Foto: PR)

Men hey, al omtale er jo som bekendt god omtale. Så får latterliggørelsen i det mindste folk til at streame de nye singler?

Heller ikke. ‘Woman’s World’ debuterede som nummer 63 på Billboards Hot 100-liste – selvsagt en skuffende placering for en kunstner, der i årenes løb har indtaget førstepladsen hele ni gange – og ugen efter var den væk igen. ‘Lifetimes’ kommer efter alt at dømme ikke til at klare sig meget bedre.

Sagt på en anden måde: Ingen lytter til hendes musik, men alle gør nar ad den.

Mon ikke Perry drømmer sig tilbage til dengang for fire år siden, hvor verden bare havde glemt, at hun havde et nyt album på vej?

’143’ udkommer 20. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af