Et nyt filmår: 14 amerikanske film, vi har tårnhøje forventninger til

Amerikansk film er andet end Marvel, Star Wars og Jurassic World. Her er de film, vi ser mest frem til, når vi tager blockbusterbrillerne af.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’American Sniper’

Kvaliteten i Clint Eastwood filmproduktion er dalet noget de seneste år, men vi ved jo, at man aldrig skal undervurdere den 84-årige legende – og noget tyder da også på, at han stadig kan skyde med skarpt.

I ’American Sniper’ behandler han på ny krigens væsen. Bradley Cooper spiller Navy Seal-snigskytten Chris Kyle, der finder ud af, at krigen ikke kun raser på slagmarken, men også sidder i kroppen, efter man er vendt hjem til sine kære. Filmen har generelt fået en god modtagelse i USA – og traileren ser i hvert fald nervepirrende nok ud til, at man skruer forventningerne i top.

Premiere den 22. januar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Big Eyes’

En Tim Burton-film uden Johnny Depp lyder helt forkert, men samtidig kan det vise sig at være den rigtige måde for den krøllede instruktørhjerne at genopfinde sin karakteristiske stil på. Instruktørens mørke og gotiske univers er tilsyneladende skiftet ud med et mere lyst af slagsen i den virkelige historie om maleren Margaret Keane (Amy Adams) og hende mand Walter (Christoph Waltz), som tog æren for hendes malerier op igennem 1960’ernes mandschauvinistiske kunstmiljø.

Premiere den 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Still Alice’

’Still Alice’ kommer ikke med et autentisk forlæg eller de sprudlende auteurglimt, som mange andre film på denne liste har.

Til gengæld er der her mulighed for at se en af tidens bedste skuespillerinder på sit højeste, når Julianne Moore spiller Alice Howland, en sprogprofessor, hvis sprog begynder at svigte hende, da hun diagnosticeres med sygdommen Alzheimers. Moore nævnes som favorit til at vinde en Oscar for sin rolle.

Premiere den 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Selma’

Som altid er der en lang række film baseret på autentiske begivenheder at se frem til i det kommende filmår. Den på papiret mest interessante er dog ’Selma’. Det er historien om Dr. Martin Luther King Jr. og hans kamp for borgerrettigheder, der indebar en march i sydstaten Alabama i 1965. Den sorte, kvindelige instruktør Ava DuVernay står bag kameraet, mens David Oyelowo eftersigende giver en stærk præstation som Dr. King.

De amerikanske kritikere har været stærkt begejstrede, og den yderst talentfulde DuVernay kan måske blive den første sorte kvinde, der vinder Oscar for bedste film.

Dansk premiere uvis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’99 Homes’

Ramin Bahranis navn er langt fra allemandseje, men 2015 kan blive året, hvor instruktøren af fremragende menneskelige dramaer som ’Man Push Cart’ og ’Goodbye Solo’ bliver kendt i den større filmoffentlighed.

Hans nyeste film, ’99 Homes’, har nemlig stjernestøv i form af Andrew Garfield, Michael Shannon og Laura Dern, og den fik fine anmeldelser på Venedig-festivalen i 2014. Filmen handler om grådighed i en verden af økonomisk krise og lyder som en mere moderne og realistisk udgave af ’Wall Street’.

Dansk premiere endnu uvis.

Matt Damon Interstellar


’The Martian’

’Prometheus’ blev ikke den succesfulde færd tilbage til sci-fi-genren for Ridley Scott, som man kunne have håbet. Men manden bag moderne klassikere som ’Alien’ og ’Blade Runner’ giver ikke så let op, hvorfor han i år igen bevæger sig mod det uendelige univers med ’The Martian’. Denne gang tager han Matt Damon med sig som en astronaut strandet på Mars (hvem sagde ’Interstellar’?), mens også Jessica Chastain, Kate Mara og Kristen Wiig er at finde på rollelisten.

Premiere den 26. november.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Birdman’

Har du set traileren til Alejandro González Inárritus ’Birdman’? Andet behøves sådan set ikke siges, da de knap tre minutter af Michael Keaton, der metahumoristisk kommenterer sin egen filmkarriere hørte til blandt de bedste traileroplevelser i 2014. Læg dertil en gennemført æstetik uden synlige klip, med en trommelydside, der pludselig bliver en del af handlingen, samt stærke birollepræstationer af folk som Emma Stone, Edward Norton og Zach Galifianakis – og du har en af årets mest hypede film.

Premiere den 22. januar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Inherent Vice’

Ethvert år, hvor Paul Thomas Anderson udgiver en ny film, er nærmest per definition et godt filmår. Og heldigvis skal vi ikke vente så længe: Allerede i 2015 kommer han med sin filmatisering af kultforfatteren Thomas Pynchons ’Inherent Vice’.

Anderson er blevet den førende amerikanske auteur, der fortæller fortrinlige amerikanske historier sat i forskellige æraer, som ’Boogie Nights’ og ’There Will Be Blood’. Denne gang tager han Joaquin Phoenix med til 1970’ernes amerikanske vestkyst i en morsom og energisk kriminalfortælling i ånden efter de klassiske film noir-film.

Premiere den 12. februar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Whiplash’

For en filmentusiast er det en af de største fornøjelser at se en ny instruktør gøre sig bemærket i filmbranchen med et ordentligt brag. Og det er netop, hvad den blot 29-årige Damien Chazelle har gjort med musikfilmen ’Whiplash’, der i februar kommer til Danmark. Her spiller stjerneskuddet Miles Teller over for veteranen J.K. Simmons som henholdsvis håbefuld trommeslager og hensynsløs læremester i en film, der forhåbentlig bliver startskuddet på en stor karriere for Chazelle – og som besegler Tellers status som en af de mest spændende skuespillere i sin generation.

Premiere den 19. februar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Foxcatcher’

Du har højst sandsynligt allerede hørt om ’Foxcatcher’, om ikke andet fordi vores alle sammens funny man Steve Carell viser sig fra en ganske anden side end normalt. Han er mere eller mindre uigenkendelig som den meget lidt sympatiske John du Pont, der træner brydebrødrene Mark og David Schultz (Channing Tatum og Mark Ruffalo) frem mod OL i Seoul i 1988.

Instruktør Bennett Miller har tidligere lavet ’Moneyball’ og ’Capote’, hvis hovedroller blev nominerede til Oscars, som Carell også er kørt i stilling til. Og filmen er et anmelderrost, mørkt karakterstudie mere end en sportsfilm – lidt som Scorseses ’Raging Bull.

Premiere den 15. januar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’While We’re Young’

Noah Baumbach laver film om privilegerede mennesker med problemer, som man enten hader af netop på grund af deres first world problems eller elsker fordi man kan identificere sig med dem.

Hans film tæller perler som ’The Squid and the Whale’ og ’Frances Ha’, mens han med sin kommende, ’While We’re Young’, igen har fundet sammen med ’Greenberg’-skuespilleren Ben Stiller. Stiller spiller sammen med Naomi Watts et midaldrende par, hvis liv forandrer sig, da de møder og spejler sig i et yngre par spillet af Amanda Seyfried og Adam Driver.

Dansk premiere endnu uvis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The Interview’

’The Interview’ havde været ventet med spænding, selv hvis verdensfreden ikke havde været i fare på grund af dens udgivelse. En komedie med Seth Rogen og James Franco er en seværdighed i sig selv, men når den handler om attentatet på Nordkoreas leder Kim Jong-un og har skabt en hidtil uset storpolitisk skandale, gør det selvfølgelig ikke forventningerne mindre.

Biografpremieren er på nuværende tidspunkt aflyst, men filmen kan streames og downloades ganske lovligt på flere medier. Det er derfor også endnu uvist, om ’The Interview’ får dansk biografpremiere.

Dansk premiere uvis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Knight of Cups’

Selv han har sat frekvensen op de seneste år, er det stadig noget ganske særligt, når Terrence Malick (’Badlands’, ’The Thin Red Line’, ’The Tree of Life’) udgiver en film. Både Malick og hans værker er altid omgærdet af stor mystik, hvilket også er tilfældet med hans næste, ’Knight of Cups’, der bliver vist på dette års Berlin-festival.

Kort efter får den dansk biografpremiere, og castet alene er nok til at have store forhåbninger. Det tæller nemlig Christian Bale, Cate Blanchett og Natalie Portman.

Premiere den 28. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Inside Out’

Med Pixars tidligere succeser i baghovedet ligner ’Inside Out’ – der, apropos, netop foregår delvist i hovedet på pigen Riley – endnu en nyskabende animationsfilm, der er både morsom og patosladet.

Instruktøren er Pete Docter, der tidligere har instrueret ’Monsters Inc.’ og ’Up’ samt skrevet manuskriptet til ’Toy Story’ og ’WALL-E’. I ’Inside Out’ følger vi pigen Riley og de fem følelser, der dominerer hendes sind. Amy Poehler, Bill Hader og Mindy Kaling er blandt skuespillerne, der lægger stemme til følelserne, som i traileren både er sjove og menneskeligt genkendelige.

Premiere den 27. august.

Læs også: 11 ikke-engelsksprogede film, vi glæder os afsindigt til

Læs også: De 11 mest lovende danske film i 2015

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af