‘Foxcatcher’

‘Foxcatcher’

Hvis du kan lide inspirerende sportsfilm, hvor en atlet kæmper med og mod sig selv og står over for næsten uoverstigelige odds for til sidst alligevel at kunne hæve pokalen, så er ’Foxcatcher’ ikke noget for dig.

På trods af det sporty navn er filmen et effektivt langsomt fortalt drama, baseret på virkelige hændelser – en undersøgelse af forholdet mellem to mænd, en sponsor og en atlet, og den kontrol den første har over den anden. ’Foxcatcher’ er ikke mere en sportsfilm, end ’Raging Bull’ er det.

Hovedpersonen Mark Schultz (Channing Tatum) har en OL-guldmedalje i brydning fra 1984, men ’Foxcatcher’ handler mere om bagsiden af medaljen. Det starter, da den excentriske mangemillionær John du Pont (Steve Carell) overtaler først Mark og senere broderen Dave Schultz (Mark Ruffalo) til at bo og træne på sin farm. Det er en ny begyndelse for Mark, som sigter efter de næste olympiske lege, men det ender ikke godt.

Læs også: Kom til Soundvenue Forpremiere på ‘Foxcatcher’ tirsdag 6. januar i Grand

Slutningen er overraskende og chokerende, men selvfølgelig kun, hvis man ikke i forvejen kender den virkelige kriminalhistorie, som ligger bag filmen. Det har imidlertid ingen betydning for nydelsen af det psykologiske studie af sportsmanden, som lever i skyggen af sin bror, og en socialt akavet rigmand, som lever i skyggen af sin mor.

Når komikere forsøger sig i dramatiske roller, kan det gå begge veje. Vi har set Steve Carell håndtere mere seriøse roller, for eksempel i ’Little Miss Sunshine’, men i ’Foxcatcher’ er der ingen komiske undertoner, og det lykkes at ramme en grundtone af uforudsigelighed og farlighed bag den ukarismatiske facade.

Jeg forventer altid en god performance fra Mark Ruffalo, og han leverer varen igen, men for mig ligger filmens største præstation hos Channing Tatum som det store brød af en bryder – en fortabt dreng, som kæmper for selvrespekt. Det er medaljeværdigt karakterskuespil.

’There Will Be Blood’ fra 2007 og ’Giganten’ fra 1956 handler også om mænd, der fanges i en skæv version af den amerikanske drøm, hvor isolationen og begærligheden affødt af penge og magt fører til tab af integritet og social afstumpethed. Men hvor de fiktive karakterer i de nævnte film er selfmade og kan respekteres, om ikke andet så for deres evne til at drive sig selv frem, så var den virkelige John du Pont blot arving til pengene. Det gør karakteren direkte ynkelig – og portrættet af den amerikanske drøm særdeles dystert.


Kort sagt:
Bennett Miller (’Capote’, ’Moneyball’) fortæller en virkelig historie, som tegner et dystert portræt af den amerikanske drøm. Ligesom ’Raging Bull’ er filmen et drama forklædt som sportsfilm, hvor skuespillerne udnyttes optimalt. ’Foxcatcher’ tåler næsten sammenligningen.

Læs også: Kom til Soundvenue Forpremiere på ‘Foxcatcher’ tirsdag 6. januar i Grand

Læs også: Oscar-tjek – de største favoritter lige nu, rangeret

Spillefilm. Instruktør: Bennett Miller. Medvirkende: Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell, Vanessa Redgrave, Sienna Miller. Spilletid: 134 min.. Premiere: 15. januar. Se den ved Soundvenue Forpremiere 6. januar 21.30 i Grand.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af