Magnifique: Otte franske skuespillere under 40, du bør kende

Frankrig er en af alletiders største filmnationer, men de seneste årtier er Hollywood-stjernerne løbet med opmærksomheden på den røde løber. Der er dog masser af fransk talent at bide mærke i, og her er dem, du i hvert fald som minimum bør kende.

lea-seydoux
1. Léa Seydoux

Hvem er hun?
Kender du ikke til 30-årige Seydoux, bør du genoverveje din selverklærede titel som filmfan. Hun slog igennem som artistisk elsker i Guldpalmevinderen ’Adèles liv’, og siden har vi eksempelvis set hende som anderledes Bond-babe i ’Spectre’. Men allerede før gennembruddet var Seydoux en markant spiller med roller i ’Midnight in Paris’, ’Inglourious Basterds’ og et væld af film på modersmålet.

Hvad kan hun?
Siden ’The Beautiful Person’ fra 2008 har hun vist, at hun mestrer både det inderlige og intime og de større armbevægelser. »Seydoux viser, hvor meget hun er modnet fra en smuk it-girl til et vovende ungt talent, og det er tydeligvis noget af hendes fineste arbejde i hendes korte karriere«, skrev The Hollywood Reporter om rollen i ’Adèles liv’, mens The Playlist anerkendte hende som »filmens højdepunkt« i ’Spectre’.

Hvad skal hun nu?
Seydoux er med i Xavier Dolans Cannes-aktuelle ’It’s Only The End of the World’, hvor hun genforenes med Gaspard Ulliel, som hun spillede sammen med i ’Saint Laurent’.

adele-Exarchopoulos
2. Adèle Exarchopoulos

Hvem er hun?
Vi slipper ikke ’Adèles liv’, før vi har nævnt filmens mest blændende gennembrud. Adèle Exarchopoulos havde kun otte småroller og 19 somre bag sig før den altomkalfatrende rolle indfandt sig, og hun oven i købet blev den yngste modtager nogensinde af Guldpalmen (som gik til instruktøren og de to hovedskuespillere til deling).

Hvad kan hun?
Hun overbeviste fuldstændigt som den impulsive Adèle, og anmelderne var enstemmigt ekstatiske over hendes præstation. Indiewire kårede den simpelthen til årets bedste: »Exarchopoulos giver en modig og gennemført troværdig gennembrudspræstation i filmens centrum«, skrev Eric Kohn og fremhævede, hun ramte ramte »en tone mellem det generte og blind nysgerrighed«.

Hvad skal hun nu?
Måske føler du ikke, du har set så meget til den nu 22-årige Exarchopoulos siden gennembrudet, og hun har da også holdt sig mest i det franske. Hun er med på Cannes-festivalen i år som en del af Sean Penns ’The Last Face’, og så kan du se frem til hende og Matthias Schoenaerts i kærlig omfavnelse i ‘Bullhead’-instruktør Michaël R. Roskams ’La Fidèle’ i 2017.

Louis-Garrel
3. Louis Garrel

Hvem er han?
Udover også at stå på rollelisten som farlig badboy-forfører i ’Saint Laurent’ har Louis Garrel længe kunnet blære sig med den 13 år gamle, men stadige mindeværdige rolle i Bernardo Bertoluccis popglade og billedskønne ’The Dreamers’. Garrel har mest opholdt sig i hjemlandet med et særligt tæt arbejdsforhold til instruktøren Christophe Honoré og sin far, veteranen Philipe Garrel.

Hvad kan han?
Garrel har mange gange prøvet kræfter med de romantiske og sensuelle roller, og titlen som elsker er ikke helt uvant: »Hans karakterer bindes sammen af en skamfuld sløsethed og en unik kombination af elskværdighed og alvor, mens de prøver at navigere rundt i hjertets affærer«, som Slant Magazine har beskrevet ham. 32-årige Garrels talent begrænser sig dog ikke kun til arbejdet foran kameraet, og i 2015 debuterede han som instruktør med ’Les deux amis’, der fik en fin modtagelse.

Hvad skal han nu?
Louis Garrel er også på Cannes-festivalen i år, nemlig i Nicole Garcias ’Mal de Pierres’. Senere medvirker han i mysteriefilmen ’Planetarium’ med Natalie Portman og over for Marion Cotillard i ’Les Fantomes d’Ismaël’.

adele-haenel
4. Adèle Haenel

Hvem er hun?
En flerdobbelt César-prismodtager og flere gange anmelderrost skuespillerinde, der med roller i ’Love at First Fight’, ’Ogres’, ’Suzanne’ og ’In the Name of My Daughter’ har overbevist filmkendere om sit store talent, som hun inden længe får lov at demonstrere for et større publikum.

Hvad kan hun?
I ’Love at First Fight’, hvor hun spiller den fysisk overlegne og kampglade Madeleine, beskrev The Village Voice hendes rolle som »en skoldhed og intens præstation, der øjeblikkeligt mindede mig om Isabelle Adjanis vildskab i hendes bedste roller fra 70’erne og 80’erne«. Unge Haenel er flere gange blevet sammenlignet med Frankrigs fineste skuespillerinder.

Hvad skal hun nu?
2016 kan blive et skæbneår for 27-årige Haenel, når hun rejser til Cannes med de belgiske socialrealister Dardenne-brødrene som hovedrollen i deres konkurrerencebidrag ’La fille inconnue’: De belgiske brødre er fremragende skuespillerinstruktører, og det kan meget vel blive hendes internationale gennembrud.

Tahir-rahim
5. Tahar Rahim

Hvem er han?
34-årige Tahar Rahim fik et overvældende gennembrud som hovedrollen i Jacques Audiards Grand Prix-vinder ’Profeten’ om en ung mands overlevelse i et voldspræget fængselsliv. Præstationen, der vækkede stående ovationer i Cannes, førte ham videre til den kontroversielle instruktør Ye Lous ’Love and Bruises’ og Asghar Farhardis mesterlige ’Fortiden’.

Hvad kan han?
’Profeten’ var på mange måder Rahims film, og det skyldtes den dengang 28-årige skuespillers »intense og fysiske hovedrolle« og evnen til at »fastholde kameraet i en rolle, der tenderer mod de recessive, indadvendte øjeblikke frem for de prangende«, som Variety skrev det i deres anmeldelse. Udover skuespiltalentet har Rahim også sprogøre og både spillet roller på fransk, korsikansk og arabisk.

Hvad skal han nu?
Rahim har just færdiggjort optagelserne til J-horror-instruktøren Kiyoshi Kurosawas fantasyfilm ’The Woman in the Silver Plate’ og er senere aktuel i filmatiseringen af den franske roman ’Réparer les vivants’ om organdonation.

Gaspard Ulliel
6. Gaspard Ulliel

Hvem er han?
Model slash skuespiller Gaspard Ulliel fik sit store gennembrud over for Audrey Tatou i ’En lang forlovelse’ og løftede senere en svær byrde som alles favoritkannibal i ’Hannibal Rising’. Den franske adonis har dog mest betrådt sin hjemlige jord og skinnede senest igennem som titelrollen i tidligere omtalte ’Saint Laurent’.

Hvad kan han?
Når Ulliel forvandler sit karakteristiske ar på kinden – forårsagt af en nærkamp med en doberman – til et smilehul, kan han charmere, så det basker. New York Times roste også Ulliels portræt af Saint Laurent, der »formidler et hjemsøgende og et stilfærdigt karismatisk mix af følsomhed og kynisme«.

Hvad skal han nu?
Den udbredte anerkendelse har Ulliel sin stjernestatus til trods måske stadig til gode. Men mon ikke hovedrollen i Xavier Dolans Palme-kandidat ’It’s Only The End of the World’ skal kaste noget buzz af sig for den 31-årige charmetrold?

berenice-bejo
7. Bérénice Bejo

Hvem er hun?
Ikke franskmand, til at begynde med i hvert fald. Bejo er egentlig født i Argentina, men har boet i Frankrig, siden hun var tre, og det er her, hendes skuespilkarriere har blomstret. Selvom hun har været aktiv siden 1993, var det dog først i den Oscar-vindende, sortehvide stumfilm ’The Artist’, at hun fik sit gennembrud. En rolle, der også indtjente hende en Oscar-nominering.

Hvad kan hun?
Der er løbet meget vand i bækken, siden ’The Artist’ gik sin sejrsgang, og det var især hendes rolle i Farhadis førnævnte ’Fortiden’, der cementerede Bejos talent. The Guardian var i hvert fald ikke i tvivl: »Hun beviste i ’The Artist’, at hun var en mester i silent comedy – den nådesløse, stringente genre hvor intens fysisk koreografi er alt – her bruger Bejo den samme præcision i sit portræt af en karakter, der plages af forvirring og længes efter forandring«. Konklusionen på anmeldelsen lød da også, at verden lå for den 39-årige skuespillers fødder.

Hvad skal hun nu?
En hel del. Bejo har ifølge IMDb fingrene i hele fem projekter med vidt forskellige instruktører. Alt fra ’Modern Family’-instruktøren Jason Winers film om en mand, der besvimer, når han er glad, til ’Norwegian Wood’-instruktøren Tran Anh Hungs næste film med andre franske darlings som Audrey Tautou og Mélanie Laurent (’Inglourious Bastards’).

Omar-Sy
8. Omar Sy

Hvem er han?
Bedst kendt som en af 2011’s mest uimodståelige overraskelser i ’De urørlige’, som formåede at varme hjerter verden over og trække ellers franskforskrækkede filmgængere i biografen. Omar Sy spillede den rullestolsbundne Philippes halvkriminelle og ligefremme medhjælper, og siden er det kun gået fremad for den 38-årige skuespiller, der har haft roller i ’X-Men: Days of Future Past’, ’Jurassic World’ og ’Burnt’.

Hvad kan han?
Udover sit smittende smil og en uimodståelig charme er den 1,90 meter høje mand et fornemt bidrag til en skuespilverden, der fortsat har alt for få minoriteter. »Sy og Cluzet (medspiller i ’De urørlige’, red.) er superbe skuespillere, der nedbryder stereotyper om racer, sociale klasser ved at finde en fælles humanisme i deres karakterer«, skrev en begejstret Rolling Stones-anmelder.

Hvad skal han nu?
I oktober kan man finde Sy i selskab med Tom Hanks, når den tredje Dan Brown-filmatisering ’Inferno’ får premiere, og så bliver han i det franske med Hugo Gélins ’Demain tout commence’ over for Clémence Poésy (’Harry Potter’).

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af