Emmy Awards: Tre kæmpe skuffelser blandt de nominerede – og tre glædelige overraskelser

Emmy Awards: Tre kæmpe skuffelser blandt de nominerede – og tre glædelige overraskelser

Emmy Awards’ medlemmer er ofte forudsigelige vanedyr.

Det bekræftes år efter år, når akademiets over 22.000 branchefolk fra tv-verdenen bestående af blandt andre skuespillere, instruktører, producenter og manuskriptforfattere peger på deres favoritter til at vinde hæder og ære i serieland.

Favoritter, der med metodisk sikkerhed inkluderer særligt ’Modern Family’, ’House of Cards’, ’Game of Thrones’ og ’Veep’.

Usagt konsensus synes til tider at være, at når en serie først er inde i varmen hos Emmy, så er den noget nær selvskreven på listerne over nominerede fremover, uanset hvor meget sæsonerne så end måtte svinge i kvalitet (vi kigger på dig, ’House of Cards’).

I år bliver Emmy Awards imidlertid på mange måder en anderledes frisk affære, når debuterende shows som ’Stranger Things’, ’Westworld’, ‘The Crown’ og ’The Handmaid’s Tale’ skal dyste om hovedpriserne (GOT er ude af konkurrence i år grundet den forsinkede syvende sæson).

Men selvom det er velkomment med nyt Emmy-blod, dæmpes begejstringen uvægerligt en smule af udelukkelsen af en række af årets mest anmelderroste shows.

Vi har samlet de tre største skuffelser fra Emmy-nomineringerne her – men slutter dog positivt af med tre gode overraskelser:

‘The Leftovers’

Værst: ’The Leftovers’ sendes ud i kulden for bestandigt
Emmy har aldrig haft meget til overs for showrunner Damon Lindelofs dystopiske thriller, der ikke engang i år kunne sikre sig en nominering for bedste dramaserie for hvad der ellers var en kompromisløst fremmelig sidste sæson.

Hovedrolleindehaver Carrie Coon var forståeligt trist, da hun blev interviewet efter Emmy-nomineringerne i går, og det grænser da også nærmest til en art voksenmobning, at Emmy’s medlemmer kategorisk har nægtet at anerkende ’The Leftovers’ kvaliteter. Måske de stadig ikke har tilgivet Lindelof for den forvrøvlede sidste sæson af ’Lost’.

Smag er selvsagt individuelt, men det er svært at tro på, at så mange branchefolk vitterligt ser ’House of Cards’ femte sæson som en mere værdig kandidat i Emmy’s dramakategorier.

‘Girls’

Værst: ’Girls’ og Lena Dunham Emmy-shames
Mens vi er ved voksenmobning: Udelukkelsen af ’Girls’ sjette og sidste sæson i de større komediekateogier er brandærgerligt – nominerede ’Modern Family’, ’Silicon Valley’ og ’Unbreakable Kimmy Schmidt’ kunne alle have veget pladsen for Lena Dunhams komediedrama, der helt uretfærdigt måtte se sig forvist til bænken ved sit eget afdansningsbal (sammen med ‘Transparent’ i øvrigt).

Var det mon Lena Dunhams ukuelige kropsaktivisme for mere normale kvindeafbildinger på tv, såvel som hendes politiske engagement i virkelighedens verden, der frastødte akademiets medlemmer i en grad, så de end ikke kunne sende en bette nominering for bedste manuskript afsted til et af årets – og ‘Girls’ – mest velskrevne, samfundspolitiske serieafsnit overhovedet; ’American bitch’?

Det ligner næsten en hån mod Dunham og resten af seriens kvinder, at ’Girls’ svanesang må tage til takke med tre nomineringer for bedste gæstestjerne – heriblandt to mænd.

Riz Ahmed og Matthew Rhys (fra førnævnte ‘American bitch’-afsnit) er således nominerede sammen med Hannahs mor, Becky Ann Baker, og skønt alle tre er udmærkede, virker særligt fremhævelsen af Ahmeds meget flygtige rolle mere som et sarkastisk stab til Dunham ansporet af kritikken af seriens overvejende hvide cast (Ahmed og Rhys er desuden nominerede til bedste hovedrolle i hhv. dramaserie og limited series for ‘The Night Of’ og ‘The Americans’).

Emmy eller ej: Ingen kan trods alt tage fra Dunham, at hun med sin rammende spidning af millenial-egocentrikernes usikkerheder har sikret ‘Girls’ en plads 21. Århundredes seriekanon som et moderne generationsportræt på linje med ’Catcher in the Rye’.

‘Insecure’

Værst: De skæve perler blev – igen – forbigået
Hundedyre flagskibsserier med bred appel gør det godt i Emmy-regi – HBO bryster sig af ’Game of Thrones’ og ’Westworld’, mens Netflix følger lige efter med ’House of Cards’, ‘The Crown’ og ’Stranger Things’.

Til gengæld skal de mindre og/eller mere skæve titler langt fra altid regne med at blive automatisk belønnet for originalitet og kreativt græsrodsvovemod.

I år gik det ud over Issa Rae og ’Insecure’, Phoebe Waller-Bridge og ’Fleabag’, den mesterlige X-men-serie ’Legion’, komediegenistregen ’Catastrophe’ (som dog høstede en enkelt nominering til afdøde Carrie Fisher for bedste gæstestjerne) og anmelder-darlingen ’Halt and catch fire’ (igen, igen, igen), der må stå med næserne presset mod ruden når champagnepropperne springer til september.

Et mere fejringsværdigt aber dabei er imidlertid, at det lykkedes den mesterlige antologiserie ‘Black Mirror’ at få afsnittet ‘San Junipero’ nomineret til bedste tv-film. Præcis som vi faktisk ønskede her på siden tidligere på ugen.

‘The Handmaid’s Tale’

Bedst: ’The Handmaid’s Tale’ fik sin plads ved hovedbordet
Praise be: Hulu’s seriefilmatsering af Margaret Atwoods dystre dystopi ’The Handmaid’s Tale’ bragede igennem Emmy-glasloftet med 13 nomineringer, deriblandt for bedste dramaserie, bedste kvindelige skuespiller (Elisabeth Moss), bedste instruktør (Reed Morano) og to gange bedste kvindelige birolle (Ann Dowd og Samira Wiley).

Blandt anmeldere og seere har der ikke været den store uenighed om, at ’The Handmaid’s Tale’ hører til blandt årets bedste nye serier, men op til nomineringerne var det alligevel usikkert, om Emmy’s mere konservative medlemmer nu også ville tage fortællingens fatalistiske, kvindebårne univers til sig, der, tiden taget i betragtning, gennemsyres af ominøs politisk relevans.

Det gjorde de dog heldigvis, og ’The Handmaid’s Tale’ skal nu forsøge at brede sine blodskamsrøde kapper ud over Emmy’s største trofæer.

‘Atlanta’

Bedst: ’Atlanta’ kom igennem nåleøjet
»’Atlanta’ føles vigtig, måske netop fordi den ikke prøver at være det (lidt som ’Broad City’). Det er en højtroværdig udforskning af, hvad det vil sige at være sort i USA lige nu, og Atlanta – der foruden at være hovedrolleindehaver Donald Glovers egen hjemby og arnestedet for et imponerende udpluk af rappere, er den by i USA med den største sorte middelklasse – er et perfekt omdrejningspunkt.«

Sådan skrev Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen sidste efterår i sin anbefaling af Donald Glovers skarpe komedieserie, og konkluderede:

»Lige nu står ’Atlanta’ simpelthen som den mest interessante og zeitgeisty tv-serie derude.«

Mange havde således også håbet på, at ’Atlanta’ ville møve sig ind i kategorien for bedste komedieserie i år, til trods for Emmy’s notoriske blindhed overfor særligt yngre, racediversificerede serier.

Og det lykkedes: ’Atlanta’ er nomineret til bedste komedieserie, og seriens skaber Donald Glover til bedste mandlige skuespiller. Emmy-miraklernes tid er åbenbart alligevel ikke helt forbi.

Samantha Bee.

Bedst: Kvindelig politisk satire dominerer
’Saturday Night Live’ stak helt af fra de øvrige komedieserier da showet i går høstede hele 22 Emmy-nomineringer.

Sidste års vinder for bedste kvindelige birolle i en komedieserie Kate McKinnon er endnu engang med i opløbet, side om side SNL-kollegerne Leslie Jones og Vanessa Bayer – mens Melissa McCarthy er nomineret til bedste gæsteskuespillerinde, i høj grad takket være komikerens geniale Sean Spicer-parodier.

Men det var ikke kun SNL-castet, der havde grund til fejring: Late night-værten og Jon Stewarts tidligere kollega Samantha Bee sikrede sig også en nominering i kategorien bedste variety serie (talkshow) for sit satireprogram ’Full Frontal with Samantha Bee’, hvorfor Jimmy Fallons mere tandløse gøglerier blev slået helt af brættet (de øvrige nominerede i kategorien er ’Jimmy Kimmel Live’, ’Last Week Tonight With John Oliver’, ’The Late Late Show With James Cordon’, ‘Real Time With Bill Maher’ og ’The Late Show with Stephen Colbert’).

Der tegner sig dermed en positiv Emmy-tendens til i stigende grad at rette skarpt fokus mod kvindelig politisk satire i et felt, der ellers typisk har været tungt domineret af mandlige late night-værter og komikere.

Hvem sagde, at kvinder ikke kan være sjove?

(Jimmy Fallon må til gengæld sidde et sted og ærgre sig gul og grøn over, at han nogensinde purrede op i Donald Trumps hårpragt for åben skærm … Hvem sagde, at Emmy ikke var politisk?)

Læs også: Se de vigtigste Emmy-nomineringer her

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af