Internationale anmeldere roser dansk thrillerdebut på Sundance – overgrebsdrama deler vandene

Internationale anmeldere roser dansk thrillerdebut på Sundance – overgrebsdrama deler vandene
VIctoria Carmen i en bekymringsløs stund i 'Holiday'.

Park City, Utah. Den prestigefulde Sundance-festival er Nordamerikas største festival for independentfilm. Det er en festival, der hvert år præsenterer spillefilm fra nogle af de mest interessante nye navne og etablerede auteurs – som sidste års Jordan Peele (’Get Out’) og Luca Guadagnino (’Call Me by Your Name’) – og i år er festivalen særligt interessant set fra et dansk perspektiv.

For første gang er to danske film nomineret i konkurrencen for internationale spillefilm. De to svenskere Isabella Eklöf og Gustav Möller, der begge er uddannet fra Den Danske Filmskole, debuterer i det fornemme selskab med henholdsvis den kontroversielle overgrebsfilm ’Holiday’ og thrilleren ’Den skyldige’. Og de to instruktører har allerede høstet stor opmærksomhed.

Kun to dage efter verdenspremieren er ’Den skyldige’ blevet købt til international distribution af Magnolia Pictures, mens de internationale kritikere roser high concept-genrefilmen for sin sveddryppende intensitet og radikale fortælleteknik. Samtidig bliver ’Holiday’ diskuteret flittigt i Park City for sin kontroversielle fortælling om en ung kvinde, der bliver ved med at vende tilbage til sin overgrebsmand.

Jakob Cedergren brillerer som presset politimand i ‘Den skyldige’.

’Den skyldige’ kan meget vel forvente et amerikansk remake

Gustav Möllers vej mod succes står skrevet i stjernerne efter den glimrende modtagelse af debutfilmen ’Den skyldige’. Foruden en international distributionsaftale, som sikrer filmen en plads i det nordamerikanske marked, er filmen også udtaget til filmfestivalerne i Rotterdam og Göteborg.

Og de internationale medier er enige: Thrilleren er en stilren debut, der tør gå nye veje og teste filmmediets muligheder med sin radikale fortælleform, som nærmest udelukkende udfoldes over en telefonforbindelse.

Branchemagasinet Variety roser filmen for en »levende, lydlig suspense-fortælling gennem et telefonrør« og understreger, at Möllers håndværk og stramme fortælleteknik får en til at sidde med hjertet i halsen filmen igennem. The Hollywood Reporter stemmer i med en positiv anmeldelse, der giver ‘Den skyldige’ det ultimative kompliment og kalder filmens suspense »Hitchcock’sk« og »omhyggeligt præcis«.

Samtidig roses Jakob Cedergren for sit fremragende portræt af den korrumperede politimand Asger Holm, der sætter sin karriere på spil, da han fra en 112-alarmcentral forsøger at redde en kidnappet kvinde over en skrøbelig telefonforbindelse. Indiewires anmelder kalder filmen et »showcase for Cedergren«, mens han opfordrer de internationale distributører til at sørge for, at den danske skuespiller får sit udenlandske gennembrud.

Også The Playlist er positive og skriver, at Möller »bevarer en fornemmelse af umiddelbarhed og spænding hele vejen igennem« og kvitterer med karakteren B, hvilket absolut er godkendt for en dansk lowbudget-film af en debuterende instruktør.

Da vi snakkede med instruktøren og hans manuskriptpartner Emil Nygaard Albertsen tidligere på festivalen, slog makkerparret fast, at de ikke laver film for deres egen skyld. De laver film til et publikum. Og med den foreløbige modtagelse kan ’Den skyldige’ vide sig sikker på at blive vist både internationalt og nationalt, når den desuden får biografpremiere til sommer.

Samtidig spår både Variety og Indiewire, at ’Den skyldige’ kan forvente sig et amerikansk remake inden for en overskuelig fremtid. Det kunne nærmest ikke blive bedre.

Victoria Carmen Sonne i ‘Holiday’.

’Holiday’ deler vandene – som forventet

Isabella Eklöfs grænsesøgende debutfilm er muligvis svær at holde af for mange, når man ser Sascha (Victoria Carmen Sonne) blive udnyttet på groveste vis af sin gangsterkæreste Michael (Lai Yde) gennem lange og hårrejsende indstillinger.

Indiewire havde filmen på deres optaktsliste over de mest lovende titler på festivalen, og de har allerede omtalt den som det måske mørkeste bidrag til Sundance. Filmen har utvivlsomt delt vandene, men der er endnu kun ét internationalt medie, der har anmeldt filmen.

Screendaily udråber Isabella Eklöf til et talent, man kommer til at se mere til i fremtiden, men kritiserer samtidig filmen for »manglen på en relaterbar hovedkarakter«. Det er da også meget svært at blive klog på Saschas komplekse handlemåde, men som Eklöf og manuskriptforfatteren Johanne Algren slog fast i vores interview, er filmen løst baseret på egne erfaringer med det mål at undersøge, hvorfor man ender i et voldeligt forhold. ‘Holiday’ er også udtaget til filmfestivalen i Göteborg, og den kommer givetvis til at rejse debat på en række andre festivaler i løbet af året.

På lørdag bliver vinderne af den internationale konkurrence udpeget, og der er god grund til at håbe på i hvert fald én dansk sejr. ’Holiday’ og ’Den skyldige’ konkurrerer mod 10 andre film, der blandt andet tæller Idris Elbas instruktørdebut ’Yardie’. Det er blandt andre svenske Ruben Östlund, der skal afgøre de danske vinderchancer som del af den internationale jury.

Læs også: Grænseløse danske Sundance-debutanter: »Vi har talt om at filme publikum, så vi kan se, hvem der udvandrer«

Læs også: Dansk makkerpar debuterer med usædvanlig genrefilm på Sundance: »Vi vil få en krone til at ligne ti«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af