Lars von Trier løfter sløret for næste filmprojekt – har danske skuespillere i kikkerten

Lars von Trier løfter sløret for næste filmprojekt – har danske skuespillere i kikkerten
Lars von Trier under det helt nye interview i anledning af Sonningprisen.

I disse dage venter vi i spænding på, om Lars von Triers nye film, ’The House That Jack Built’, bliver udtaget til Cannes-festivalen. Seriemorderfortællingen var temmelig overraskende ikke med, da hovedparten af programmet blev offentliggjort forleden, men festivalchef Thierry Fremaux holdt en dør på klem for, at den kunne blive annonceret senere.

I mellemtiden er der spændende nyt fra Trier-land. Mesterinstruktøren løfter nemlig en flig af sløret for sit næste projekt. Det sker i forbindelse med, at han på onsdag modtager den store kulturhæder Sonningprisen med en net sum af en million kroner. Som optakt er han stillet op til et videointerview lavet af Københavns Universitet med lektor emeritus Peter Schepelern, der er landets førende Trier-ekspert.

»Jeg havde det så sindssygt dårligt på optagelserne til den her film. Og det er ikke nogens skyld – det er min egen skyld, jeg var bare angstfyldt og alkoholiseret og så videre. Så derfor kan jeg ikke rigtigt se i øjnene at lave en film, i hvert fald ikke lige med det samme«, siger Lars von Trier under snakken, der kan ses i fuld længde nedenfor.

»Så derfor har jeg udtænkt en lille plan om at lave nogle meget ydmyge, små film af 10 minutters varighed hver, som hedder ’Etuder’, hvor man prøver et eller andet af – noget dramaturgi eller noget teknisk eller karaktermæssigt. Alle mulige ting. Og så ligesom etuder i musik kan det nogle gange være ’vanskelige håndstillinger’, der ligesom bliver prøvet igennem… Så jeg regner med at lave en serie af små 10 minutters film i sorthvid, og så havde jeg tænkt mig at arbejde med nordiske skuespillere, fordi der er sgu så mange gode«.

Lars von Trier har i mange år arbejdet med internationale casts, men har dog valgt to danske skuespillere i ’The House That Jack Built’: Sofie Gråbøl og Marijana Jankovic.

Trier forklarer videre bevæggrunden for sit kommende projekt sådan her over for Peter Schepelern:

»Ideen med Etuderne er designet til, at jeg skal have det godt. Fordi så yder jeg 90 procent mere, end når jeg har det dårligt. Jeg vil godt citere Henning Bahs, der sagde, ’jeg har det bedst, når jeg har det godt’. Og det var typisk noget, der blev sagt til frokosten ved anden snaps, som man jo på Nordisk Film drak i voldsomme mængder, som jeg gik meget ind for. Nu er jeg jo i alle mulige sammenslutninger, hvor jeg forsøger at blive helt tørlagt, men det holder hårdt«, siger den 61-årige dansker.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Allerede da vi sidste år interviewede ham midt under optagelserne på ’The House That Jack Built’, fortalte han, at ’The House That Jack Built’ var en hård proces for ham. »Det er ikke så sjovt mere«, sagde han dengang – og adspurgt om, hvorfor han så stadig lavede film, forklarede han:

»Det er, fordi der er sådan en vekselvirkning mellem min tilstand og det, at jeg laver noget. Og hvis jeg ikke laver noget, så ved jeg, at jeg får det dårligere, så jeg er nødt til at kaste mig ud i det«.

Kortfilmene lyder derfor som en optimal løsning – og for filmfans i hvert fald som en noget mere attråværdig model end det alternativ, han foreslog i vores interview sidste år:

»Bare jeg kan finde et deltidsjob, hvis jeg ikke kan holde ud at lave film mere, så mit firma kan være tilfreds med ansættelsen. Jeg kunne feje gården på Zentropa. Det er bare vanskeligt, fordi den er så fuld af huller«.

I videointerviewet med Peter Schepelern udtaler Lars von Trier sig også om naziskandalen i Cannes fra 2011 og slår fast, at »der er intet i Hitlers handlinger jeg billiger«, men at det er meget vigtigt, at Hitler bliver menneskeliggjort, fordi det, han har gjort, kan ske igen.

Sonningprisen uddeles som sagt på onsdag, mens det endnu ikke vides med sikkerhed, hvornår ’The House That Jack Built’ får dansk premiere.

Læs også: Stort interview med Lars von Trier om Årtusindets Film, ‘The House That Jack Built’ og meget mere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af