Disneys fyring af ‘Guardians of the Galaxy’-instruktør James Gunn sender et dybt problematisk budskab til kommende generationer

Dårlige jokes i 10 år gamle tweets fældede i sidste uge ’Guardians of the Galaxy’-instruktøren James Gunn, der har fået en fyreseddel af mægtige Disney. Gunn har undskyldt og ’Guardians’-skuespillerne raser over beslutningen, der ikke alene udstiller Disneys galoperende dobbeltmoral, men også tegner et dystert fremtidsbillede.
Disneys fyring af ‘Guardians of the Galaxy’-instruktør James Gunn sender et dybt problematisk budskab til kommende generationer
James Gunn til premieren på "Guardians of the Galaxy" i 2014. (Foto: Anthony Harvey/Getty Images)

KOMMENTAR. James Gunn, succesfuld ’Guardians of the Galaxy’-instruktør, led som yngre af grovkornet humor, der slog plat på både børnesex og homoseksualitet.

’Desværre’ for Gunn var det ikke blot vennekredsen, han underholdt med sine tvivlsomme morsomheder tilbage i 2009-12, men alle, der måtte ønske at læse med på Twitter, aka. folkedomstolen anno 2018, hvor et gammelt opslag på 140 tegn i dag taler tusind ord.

Og torsdag i sidste uge ramte filmmagerens infantilitet ham i nakken som en piggebesat boomerang, da tweetene blev gravet op fra dybet af blandt andre det konservative onlinemedie The Daily Caller, der meget vel slog igen i kølvandet på en ophedet Twitter-ordudveksling imellem Gunn og den konservative politiske kommentator og forfatter Ben Shapiro (Gunn har ofte kritiseret Præsident Trump).

Den højreorienterede konspirationsteoretiker, Trump-støtte og internet-troll Jack Posobiec var en af dem, der samlede Gunns tweets:

Som konsekvens blev Gunn, der var i gang med arbejdet på ‘Guardians 3’ smidt ud på røv og albuer af Disney, der producerer MCU’s filmfranchises. Pistvæk som ved et knips med Thanos’ handskebesatte fingre. Pædofili-klingende jokes er ikke just comme il faut i det børnevenlige musestudie, og i en pressemeddelelse udtalte Disneys bestyrelsesformand Alan Horn:

»De stødende holdninger og udmeldinger, der blev fundet på James’ Twitter-feed er uforsvarlige og inkonsistente med vores værdier som filmstudie, og vi har derfor afbrudt vores samarbejde med ham«.

‘Guardians of the Galaxy’.

James Gunn begyndte selv at slette de grænseoverskridende tweets, samtidig med at han angrede i en række nye opslag:

»Mange af de mennesker, der har fulgt min karriere siden jeg startede ved, at jeg førhen har set mig selv som en provokatør og skabt film og fortalt jokes, der var forargelige og tabubelagte. Som jeg har diskuteret offentligt mange gange, har jeg siden da udviklet mig som person, og det samme har mit arbejde og min humor«.

I en officiel damage control-pressemeddelelse skrev Gunn endvidere om fyringen:

»Jeg forstår og accepterer de forretningsbeslutninger, der blev taget i dag. Selv alle disse år senere tager jeg det fulde ansvar for den måde, jeg opførte mig på dengang. Alt, jeg kan gøre nu, udover at tilbyde min dybeste og inderligste fortrydelse, er at være det bedste menneske, jeg kan være: Accepterende, forstående, dedikeret til lighed og langt mere hensynstagende omkring mine offentlige udmeldinger og mine forpligtelser til vores offentlige diskurs. Til alle i min industri og herudover sender jeg igen min dybeste undskyldning«.

Et iøjefaldende twist er, at Gunn imidlertid allerede undskyldte for en række af selvsamme jokes i en siden slettet blogpost på sin hjemmeside og på Facebook helt tilbage i 2012. Efter han var blevet hyret af Disney til at instruere den første ‘Guardians’-film, hvorfor selskabet kendte til tweetene i seks år inden sidste uges shitstorm brød løs.

Tiderne skifter, men den selvtægtsnultolerance, der efter al sandsynlighed udspringer af en virkelighed, hvor uhyrlig retorik gjalder ud fra magtens tinder, er ødelæggende for almindelig medmenneskelighed. Og tilgivelse er ikke lig opbakning til tweetenes ordlyd, som Disney pludselig synes at mene i deres iver efter at statuere et misforstået politisk korrekt eksempel for at please potentielt tyndhudede publikummer og, værre endnu, deres forældre.

Stjerner og kolleger raser

En række stjerner og branchefolk har i dagene siden reageret med fordømmelse af Disneys beslutning, heriblandt ’Guardians’-skuespillerne Chris Pratt, Zoe Saldana og Dave Bautista, samt Selma Blair. Og en underskriftindsamling fra MCU-fans, der vil have Gunn genansat, har i skrivende stund rundet en kvart million signaturer på Change.org.

I en længere Instagram-post har skuespilleren og komikeren Bobcast Goldtwaith sågar bedt Disney om at fjerne hans stemme fra en attraktion i Disneyland:

»Sagen er, at jeg for mange år siden kom med adskillige sarkastisk chokerende og stødende jokes. Mange af dem skammer jeg mig over i dag, og jeg vil nødig stille jer i et dårligt lys eftersom jeg er åbent kritisk overfor præsidenten og hans stab, og I tilsyneladende lader jer inspirere af hans mere rabiate støtter … «

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For at være helt klar i spyttet: Gunns jokes var ikke a-okay. Men manden har adresseret sine fejltrin op til flere gange i offentligheden, og arbejdet målrettet på at reflektere dette i sit arbejde. Ved at udstøde Gunn sender magtfulde Disney sålunde et bekymrende og paradoksalt budskab om, at et menneskes år lange forsøg på at bedre sig i sidste ende ikke betyder en flyvende fis i Guds eget land.

Én gang idiot, altid en idiot.

Og det fra et underholdningsfortagende, der til stadighed udglatter LGBTQ-karakterer af hensyn til oversøiske markeder (jævnfør Rusland og Kinas knurren over semi-homo LeFou i live-action-versionen af ‘Skønheden og Udyret’), og som har brugt årtier på at forsøge at rette op på fordums kradse racestereotyper i sine filmproduktioner.

I nedenstående scene fra musicaldrømmen ‘Fantasia’ fra 1940 agerer den lille sorte kentaur Sunflower eksempelvis underdanig tjenerinde for de smukke, hvide kentaurpiger:

Disneys ‘Fantasia’ fra 1940.

Ringer billedet ikke nogen klokker, er det fordi Disney har strøget scenen fra samtlige udgivelser – men de gode intentioner ville selvsagt ikke have gjort en forskel, hvis offentligheden ikke havde tilgivet dem hen ad vejen.

Udadtil ynder Disney at hylde den moralske dannelsesrejse, hvor karakterer udvider deres horisont fra provinsiel snæversynethed til inkluderende verdensklarsyn, og løfter sig fri af fortiden – ikke mindst i Gunns ’Guardians of the Galaxy’, hvor hovedpersonen Quill går fra lad drengerøv til elskelig helt med et hjerte af guld.

Så hvad er det for et signal at sende til yngre generationer, at personlig udvikling er lige så utopisk et koncept i den virkelige verden som dansede lyserøde elefanter? Ud fra dén optik burde Triton i ’Den Lille Havfrue’ være blevet meldt til de sociale myndigheder, og Udyret fra ’Skønheden & Udyret’ anklaget for seksuelt motiveret frihedsberøvelse. Der er ingen prinser her, bare lutter klamme frøer.

‘Skønheden og Udyret’ anno 2017.

Gunns bovlamme tweets afspejler måske nok til dels, hvem instruktøren var i 2009, men ikke nødvendigvis hvem han er i dag (ulig Roseanne Barrs racistiske udtalelser i år, eller Lena Dunhams kontinuerlige hovsa-svinere til højre og venstre), og der bliver nødt til at være en vis distinktion imellem, hvilke verbale ’forbrydelser’, der resulterer i udskamning på torvet.

‘Rick and Morty’-skaber tages til nåde

Ikke alle er heldigvis (endnu) lige så skandaleforskrækkede som puritanske Disney.

Så sent som i mandags undskyldte ’Rick and Morty’-medskaber Dan Harmon for en ni år gammel video, der dukkede op i weekenden. Videoen indeholdt en sketch fra et pilotprojekt med titlen ’Daryl’, der viste Harmon voldtage en babydukke. ’Daryl’ var tænkt som et spoof over seriemorderserien ’Dexter’, men Harmon tager i dag stærkt afstand fra ideen. I en pressemeddelelse udtalte serieskaberen:

»I 2009 lavede jeg en ’pilot’, der skulle parodiere ’Dexter’, og som kun lykkedes med at fornærme. Det gik ret hurtigt op for mig, at indholdet var alt for usmageligt, og jeg tog videoen ned med det samme. Ingen skulle have set, hvad I så, og det undskylder jeg mange gange for«.

‘Rick and Morty’.

Ingen tvivl om, at Disney ville have fundet den nihalede kat frem, men Cartoon Network-kanalen Adult Swim, der producerer ’Rick and Morty’, tog Harmons undskyldning for gode vare i følgende statement:

»Hos Adult Swim opsøger vi og opmuntrer kreativ frihed, og stræber på mange måder efter at skubbe til konventionerne, især i komedieregi. Det stødende materiale på Dans video fra 2009 afspejler dårlig dømmekraft og ikke den slags indhold, vi går efter. Dan erkender sin fejl fra dengang og undskylder. Han forstår, at den slags indhold ikke har noget at gøre hos Adult Swim«.

Med de ord er det tilbage til arbejdet for en rødøret Dan Harmon i modsætning til James Gunn, hvis fremtidige karrieremuligheder svæver i det uvisse.

Der skal nok være mange skuespillere og instruktører, der lige nu gennemgår deres Twitter-historik med tættekam og sveden piblende frem på overlæben – ‘The Last Jedi-instruktør Rian Johnson har allerede slettet over 20.000 tweets – men backlashet mod Disney og Adult Swims kontrasterende beherskede reaktion vil forhåbentlig give anledning til en vis besindig eftertanke når lignende sager kommer rullende (for det gør de jo, i en lind Twitter-strøm af fortalelser og ufine jokes).

Hvis ikke bliver det uhyggeligt svært at mønstre begejstring for Disneys hykleriske happy ever afters.

Opdatering: Amazon har netop annonceret, af de dropper James Gunns planlagte reboot af ‘Starsky and Hutch’.

Læs også: Debatten om Scarlett Johanssons transrolle er ærgerligt reaktionær – og misser en vigtig pointe

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af