‘Den skyldige’ er fortjent årets danske Oscar-kandidat – men kommer højst til at spille med om sølvmedaljen

‘Den skyldige’ er fortjent årets danske Oscar-kandidat – men kommer højst til at spille med om sølvmedaljen
Jakob Cedergren i 'Den skyldige'.

Det stod mellem ‘Den skyldige’, ‘Lykke-Per’ og ‘Vinterbrødre’, da den danske Oscar-komité i dag skulle beslutte, hvilken film der skal repræsentere de danske faner frem mod årets store Oscar-show 24. februar næste år.

Og som ventet og fortjent blev det Gustav Möllers one location-thriller, der trak det længste strå og dermed skal dyste med de øvrige, små 100 andre landes indstillinger om først ni pladser på en shortlist, siden fem nomineringer (offentliggøres 22. januar) og i sidste ende den gyldne statuette.

‘Den skyldige’ fik verdenspremiere på Sundance-festivalen i USA helt tilbage i januar, hvor den fik gode anmeldelser og en pris med hjem, ligesom den hurtigt blev købt til amerikansk distribution. Det betyder, at den allerede er en kendt titel i den amerikanske filmbranche, hvilket er en afgørende faktor i kapløbet – og en faktor, hvor den har en klar fordel i forhold til den episke, men også lidt gammeldags ‘Lykke-Per’ og den kunstnerisk højambitiøse, men måske også – til Oscar-akademiets smag – lidt fremmedgørende ‘Vinterbrødre’.

Med historien om en politimand, der forsøger at redde en kidnappet kvinde kun ved hjælp af sin telefon på en alarmcentral, besidder ‘Den skyldige’ en god blanding af velskruet, elementær spænding og et radikalt filmgreb (filmen udspiller sig kun på en location, i realtid og stort set kun med Jakob Cedergren i billedet), som umiddelbart står godt til Oscar-akademiets præferencer. Største ulempe er nok, at den som flot, men også udpræget lowbudgetfilm kan føles lidt ‘lille’ i forhold til nogle af konkurrenterne – og ja, at disse konkurrenter bestemt ikke er til at spøge med.

Kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film er faktisk allerede afgjort på forhånd, da Alfonso Cuaróns Guldløvevinder ‘Roma’ er Mexicos officielle indstilling. ‘Roma’, der er blevet taget imod som et hovedværk fra instruktøren bag ‘Gravity’ og ‘Children of Men’, er på nuværende tidspunkt også at betragte som en af favoritterne til hovedprisen for Bedste Film, og det er således nærmest sikkert, at den også vinder denne underpris.

‘Den skyldige’ kan derfor højst håbe på en nominering, men den er også her oppe mod tunge kombattanter. Hirokazu Koreedas ‘Shoplifters’ vandt Guldpalmen i Cannes, hvor også Sydkoreas ‘Burning’, Libanons ‘Capernaum’, Polens ‘Cold War’, Colombias ‘Birds of Passage’, Italiens ‘Happy as Lazarro’ og Belgiens ‘Girl’ gjorde sig stærkt bemærket.

Også den danskuddannede Ali Abbasis forunderlige ‘Grænse’ er indstillet (fra Sverige), men den er muligvis alligevel for sær for akademiet.

Jeg vil skyde ‘Den skyldige’ til at have rigtigt pæne chancer for at komme med blandt de ni film på shortlisten, der bliver offentliggjort i løbet af december. Derfra kan alt ske. Altså bortset fra, når prisen i sidste ende skal uddeles.

Den danske Oscar-komité bestod i år af Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut (formand), Danske Filmkritikeres formand Nanna Frank Rasmussen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette Schramm fra Danske Biografer, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund og Marianne Moritzen, der er afdelingschef for Fiktion på Filminstituttet.

Læs også: Marijana Jankovic bør vinde en Oscar

Læs også: Anmeldelse af ‘Den skyldige’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af