Årets tre danske Oscar-kandidater er fundet

Årets tre danske Oscar-kandidater er fundet
Jakob Cedergren i 'Den skyldige'.

Traditionen tro skal tre danske film dyste om at blive den ene kandidat, som repræsenterer de rødhvide faner ved årets Oscar-kapløb. Trioen er netop fundet af en gruppe repræsentanter fra den danske filmbranche ved et møde på Det Danske Filminstitut, og valget faldt på Gustav Möllers thriller ‘Den skyldige’, Hlynur Palmasons hypnotiske ‘Vinterbrødre’ og Bille Augusts historiske filmatisering ‘Lykke-Per’.

‘Den skyldige’ – om en politibetjent på en alarmcentral, der forsøger at hjælpe en kidnappet kvinde – er blevet en stor publikumssucces med foreløbigt 137.000 solgte billetter, hvilket især er imponerende, når man tænker på, at filmen er en lowbudget-film, der foregår på én location. Samtidig fik den gode anmeldelser herhjemme, og måske vigtigst af alt fik den verdenspremiere på Sundance-festivalen i USA, hvorfra den både fik en publikumspris og en flot kritikermodtagelse. Den blev hurtigt købt til amerikansk distribution.

Det gør den til feltets klart bedste bud på en dansk kandidat. Det er også både en simpelt medrivende og kunstnerisk radikal film, hvilket er en kombination, der umiddelbart gør sig godt i Oscar-sammenhæng. Måske er den dog lidt for lille i scope med sin ene location og ene skuespiller i billedet til at kunne gå hele vejen til en nominering – men det er ikke umuligt.

‘Lykke-Per’, der får dansk premiere på torsdag, er filmatiseringen af Henrik Pontoppidans klassiske roman om den intelligente Per Sidenius, der rejser fra sin religiøse familie i Jylland til København for at udleve sine drømme. Bille August vandt en Oscar for ‘Pelle Erobreren’, og hans nye film har et episk scope, som kan passe udmærket til en amerikansk kontekst.

Men den er nok også lidt for gammeldags i sit udtryk til at være en stærk Oscar-kandidat, og dens spilletid på to timer og tre kvarter er en væsentlig bet – når Akademiets medlemmer i hjemmebiografen skal igennem en lang række screeners med potentielle kandidater, skal der noget helt, helt særligt til at berettige en spilletid som denne (selv for den ellers markant festivalhypede ‘Toni Erdmann’ var en tilsvarende spilletid utvivlsomt en ulempe – den blev ganske vist nomineret, men vandt ikke). Det er dog udmærket, at ‘Lykke-Per’ er blevet indstillet, da det også kan tænkes at hjælpe dens forestående premiere.

Hlynur Palmasons ‘Vinterbrødre’ vandt både en Robert og Bodil for bedste film og var sidste års mest anmelderroste danske film. Det er en udpræget artfilm om to brødre i en kalkmine, og den er nok for distanceret og svært tilgængelig til at være en seriøs Oscar-kandidat. Den er nok primært valgt for at give et rygstød til en original filmskaber, der stod bag en mesterlig debut, som ikke synderligt mange mennesker dog opdagede i biografen.

Det er bemærkelsesværdigt, at to ud af de tre film er instrueret af udlændinge – Gustav Möller er svensker, mens Hlynur Palmason er islænding. De er dog begge uddannet i Danmark.

Ifølge Oscar-akademiets regler skal de indstillede film have premiere mellem 1. oktober 2017 og 30. september 2018. Det betyder, at film som Mehdi Avaz’ ‘Mens vi lever’ og Christian Tafdrups kontroversielle ‘En frygtelig kvinde’ blev forbigået. I september mødes Oscar-komitéen igen og finder frem til den ene film, som indstilles som årets danske repræsentant. Gruppen består i år af Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut (formand), Danske Filmkritikeres formand Nanna Frank Rasmussen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette Schramm fra Danske Biografer, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund og Marianne Moritzen, der er afdelingschef for Fiktion på Filminstituttet.

I december offentliggør Oscar-akademiet en shortlist på ni film, der skal dyste om de sidste fem pladser i feltet for Bedste ikke-engelsksprogede film. De fem nomineringer annonceres 22. januar. Og selve Oscar-showet, hvor den endelige vinder findes, løber af stablen 24. februar.

Læs også: Oscars nye tiltag er en exceptionelt dårlig idé

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af