’Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes’: Netflix-serie bliver selv en del af myten om den smukke seriemorder

’Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes’: Netflix-serie bliver selv en del af myten om den smukke seriemorder
Ted Bundy i ’Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes’.

En karismatisk politiker in spe, en charmerede jurastuderende og en af USA’s mest berygtede seriemordere.

Theodore Robert Bundy, bedre kendt som Ted Bundy, var og er en af kriminalhistoriens mest uhyggeligt fascinerende drabsmænd. Aktiv på tværs af fem stater i de sorgfrie 70’ere med en grum forkærlighed for unge college-studiner stod han ved udgangen af sit liv med over 30 kvindemord på samvittigheden – tilsyneladende uden de store kvaler.

Gennem de senere års true crime-craze har Bundy været emne for et par podcasts og små tv-dokumentarer her og der, men overraskende nok ikke været i centrum for en større granskning. Måske fordi Bundys sag var en af de mest veldokumenterede af medierne i sin tid. Eller måske fordi der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved mandens skyld: Han erkendte sine ugerninger i sidste time, inden dødsstraffen blev eksekveret.

Som erklæret true crime-fanatiker og ivrig besøger af Bundys Wikipedia-side så ved man da også, at Bundy er et af de sværeste emner at gå på klingen. Bundy var ikke bare morder, han blev en myte – en fuldstændigt brutal, barsk og kalkuleret drabsmand, der både havde charme, selvtillid og lækkert hår. En ulv i fåreklæder, hvis motivationer og tilbøjeligheder stadig er uforklarlige. Var han en gal, sexfikseret voldsmand eller en udspekuleret, kompetent dræber?

Måske kan 100 timers lydoptagelser med Bundy give svar.

Nogle af Ted Bundys ofre.

Instruktøren Joe Berlinger, der i skrivende stund er på vej med spillefilmen ’Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’ med Zac Efron i rollen som Bundy, har i en ny Netflix-dokumentarserie udfoldet de mange timers samtale. Serien ’Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes’ må nærmest ses som et forstudie til Berlingers biopic, og hvorfor ikke omsætte sin solide research til en appetitvækkende dokumentar?

Den purunge journalist Stephen Michaud fik kort efter Bundys anden dødsdom mulighed for at snakke med den dømte. Det blev til mellem 75 og 80 bånd, hvor Ted taler om sin opvækst, college-dage og tiden bag tremmer. Men Bundy viste sig hurtigt at være et upålideligt sandhedsvidne. Han glorificerede sin barndom, der ifølge andre kilder involverede svigt, tæsk og forsømmelse, og selvom Michaud gik ind til samtalerne for at få Bundy til at tilstå, kunne den stærkt manipulerende psykopat altid få drejet samtalen i en anden retning.

Sideløbende optegner Berlingers dokumentar Bundys stribe af mord fra 1974 til 1978. Selvom der fra start var spor, der pegede på Bundy og hans brune folkevogns indblanding – for eksempel hans egen kærestes opkald til politiet (!) – lykkedes det ham alligevel at flygte fra stat til stat. Samarbejde på tværs af staterne var ikke i højsædet i 70’erne – og serien viser, hvordan Bundy muligvis kunne være fanget langt hurtigere, hvis politiet havde delt deres informationer indbyrdes.

Den slaviske gennemgang af Bundys mord og korte karriere som udbryderkonge af Colorados fængsler er en del af mytologiseringen af den smukke seriemorder, men ender med også med at distancere seeren yderligere fra historien om Bundy. Håbede man at komme tættere på ham og hans bevæggrunde, bliver man skuffet. Der er slet og ret ikke meget interessant stof i de dele af de 100 timers optagelser, som serien har valgt ud. Det hele er i bund og grund Bundys eget forskruede syn på virkeligheden.

Først da Bundy bliver lokket med på idéen om at omtale sig selv i tredjeperson, kommer der gang i snakketøjet. Den psykologiuddannede Bundy analyserer sine egne motivationer og seksuelle motiver, men evner heller ikke helt selv at finde roden til sin ondskab.

På falderebet nærmer portrættet af Bundy sig noget interessevækkende, da han i et forsøg på at redde sig selv begynder at erkende den skyld, han i årevis har benægtet. Men ’Conversations with a Killer’ kommer ikke bag facaden på en af USA’s mest fascinerende mordere. Den forbliver en del af myten med sit fokus på de mange skandaløse historier om ham:

Hvordan han var sin egen forsvarer i retten, hans skræmmende, ukuelige smil under de mest alvorlige omstændigheder og hans dødsdag omgivet af fulde collegestuderende iført ’Burn Bundy Burn’-t-shirts.


Kort sagt:
På trods af adgang til over 100 timers lydoptagelser med en berygtet seriemorder kommer ’Conversations with a Killer’ ikke ind under huden på myten om Ted Bundy.

Læs også: Anmeldelse af ‘Making a Murderer’ sæson 2

Dokumentarserie. Instruktion: Joe Berlinger. Spilletid: 4 afsnit á ca. 55 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af