Oscar-vinderen Roman Polanski sagsøger Oscar-akademiet efter udvisning

Oscar-vinderen Roman Polanski sagsøger Oscar-akademiet efter udvisning
Roman Polanski i 2017. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Sidste år valgte Oscar-akademiet at udvise den Oscar-vindende instruktør Roman Polanski (‘Pianisten’) fra sine medlemsrækker, da en gammel anklage om voldtægt fra 1977 kom frem i lyset igen.

Polanski kæmpede mod beslutningen på daværende tidspunkt, men lige meget hjalp det. Han fik dog lov at beholde sin Oscar-statuette. Nu har Polanski, der lever i eksil i Frankrig, imidlertid lagt sag an mod Akademiet.

Polanskis advokat Harland Braun hævder i retsdokumenterne, at Akademiet ikke overholdt sine egne regler, da de ikke gav instruktøren mulighed for at blive hørt angående sin udvisning.

Polanski og Braun sagsøgte også Akademiet i 2018. Dengang var grundlaget også, at Akademiet ikke gav Polanski en fair chance for at repræsentere sin side af sagen. Dengang udtalte Braun:

»Polanski skulle have haft en varsel og 10 dage til at præsentere sin side af sagen. Det var en fuldkommen fiasko, forstået på den måde, at de ikke fulgte deres egne regler. De kortsluttede det hele. Det er chokerende, at de er så uretfærdige. Vi har tænkt os at prøve at sætte os ned med Akademiet og sige: ‘Hey folkens, følg reglerne’«.

De gamle anklager mod den polske instruktør kom frem i lyset igen i 2017 og 2018 som følge af #MeToo-bevægelsen. Instruktørens film, der udover ‘Pianisten’ også tæller klassikere som ‘Rosemary’s Baby’ og ‘Chinatown’, har været nomineret til 28 Oscars.

Læs også: Polanskis voldtægtsoffer: »Folk bliver vrede, når jeg fortæller dem, at jeg er okay«

Læs også: Hollywoods historiske krænkelsesskandaler, der fik enten få eller ingen konsekvenser

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af