Mads Mikkelsen vender tilbage til dansk film efter et halvt årti

Mads Mikkelsen vender tilbage til dansk film efter et halvt årti
Skuespillerholdet i Thomas Vinterbergs 'Druk: Magnus Millang, Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen og Mads Mikkelsen. (Foto: Henrik Ohsten)

Mads Mikkelsen har godt gang i sin internationale karriere, men har ikke spillet med i en dansk film siden ‘Mænd og høns’ i 2015. Før det var hans seneste præstation på dansk grund ‘Jagten’ i 2012.

Nu vender han endelig hjem – for at genforene sig med instruktøren af sidstnævnte, Thomas Vinterberg, der skubbede den danske stjerne i retning af en af karrierens største udmærkelser, skuespilprisen på Cannes Film Festival, for netop ‘Jagten’.

Mikkelsen har hovedrollen i Thomas Vinterbergs kommende film ‘Druk’, hvor instruktøren – der ligeledes vender hjem fra udlandet efter at have instrueret ‘Kursk’ – har samlet et stærkt hold af sine faste samarbejdspartnere. Vinterberg genforener sig således også med Thomas Bo Larsen (med i en lang række af Vinterbergs film, heriblandt ‘Festen’), Lars Ranthe (med i ‘Jagten’ og ‘Kollektivet’) og Magnus Millang (med i ‘Kollektivet’ og ‘Kursk’).

Optagelserne til ‘Druk’ skulle egentlig have været startet i starten af maj, men blev udskudt, fordi Thomas Vinterbergs 19-årige datter på dybt tragisk vis døde i en trafikulykke i Belgien. Men nu meddeler Zentropa, at optagelserne er klar til at gå i gang.

I ‘Druk’ spiller Mikkelsen den udkørte, pressede gymnasielærer Martin, som sammen med tre kolleger (Larsen, Ranthe, Millang) beslutter sig for at eksperimentere med konstant alkoholpåvirkning i hverdagen ud fra en teori om, at en smule alkohol i blodet åbner sindet og øger kreativiteten.

I starten er resultatet opløftende, men efterhånden kører eksperimentet også af sporet for flere af de involverede i Vinterbergs film, som han har udformet manuskriptet til sammen med sin i nyere tid vante skrivemakker Tobias Lindholm.

Den svensk-norske stjerne Maria Bonnevie (med i danske film som ‘Reconstruction’ og ‘En chance til’) spiller Mads Mikkelsens hustru, mens Thomas Vinterbergs hustru Helene Reingaard Neumann spiller Magnus Millang-karakterens ægtefælle. Susse Wold har sin første filmrolle siden ‘Jagten’ – denne gang som gymnasiets rektor.

Da vi interviewede Thomas Vinterberg i forbindelse med premieren på ‘Kursk’ tidligere på året – før hans forfærdelige tab – fortalte han om ‘Druk’:

»Jeg er interesseret i den danske kombination af overfornuft, middelmådighed, selvkontrol og så et fuldstændigt grotesk alkoholforbrug. Vi omtaler alkohol som farligt og vanedannende, samtidig med at vores børn må bælle løs. Og jeg har altid haft behov for at pege på elefanten i rummet. Når hele verden siger, ’vi kan ikke forholde os til pædofili’, så råber jeg det højt i ’Festen’, og når hele verden har besluttet sig for, at det altid er de voksne, der tager fejl, når der er tvivl om pædofili, så siger jeg, at børn en gang imellem lyver og kan være onde«, sagde instruktøren.

»Der en kæmpe tyk mur mellem, hvordan vi taler om alkohol, og hvordan vi bruger det. Og vi vil slå en knytnæve gennem den mur og faktisk lave en slags hyldest til alkohol. Vi har forfulgt en teori fra en norsk filosof og videnskabsmand, der argumenterer for, at mennesket er født med en promille for lidt. Som peger på, at man bliver mere åben og kreativ af alkohol – i hvert fald af starten af branderten«.

‘Druk’ forventes at få premiere 27. august næste år.

Læs også: Thomas Vinterberg efter ‘Kursk’ – »Det er en rejse indad, der starter nu«

Læs også: Interview med Mads Mikkelsen – »Jeg tror bare, det er en midtvejskrise«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af