‘Joker’-instruktør Todd Phillips maner tvivl omkring kontroversiel scene i jorden

‘Joker’-instruktør Todd Phillips maner tvivl omkring kontroversiel scene i jorden

(Indeholder spoilers for slutningen af ’Joker’)

Der er gået lidt over en måned siden ’Joker’ fik biografpremiere, og siden har filmen slået rekorder i billetsalg og indtjent milliarder. En del af seerne har efterfølgende grublet over særligt én ting: Dør Zazie Beetz karakter, Sophie, da Arthur Fleck besøger hendes lejlighed mod slutningen af filmen, og det pludselig går op for ham, at deres romantiske forhold var ren fantasi? Den teori har instruktøren Todd Phillips nu været ude og mane til jorden:

»Han dræber hende ikke, afgjort ikke« udtaler Phillips i et interview med Indiewire.

I scenen går det op for Arthur, at han har opdigtet forholdet, da han går ind i hendes lejlighed, og hun opdager ham og siger, »Hvad laver du herinde? Du hedder Arthur, ikke? Du bor længere nede af gangen?«. Hun er tydeligt bange, og beder ham lade hende og datteren være. Der klippes pludselig til, at Arthur forlader hendes lejlighed, og der lyder sirener og skrig i baggrunden.

Det har dog vist sig afgørende for instruktør Todd Phillips, at dem som tror, at han slår hende ihjel har misforstået scenen, hvilket han videre uddyber i samme interview:

»Som filmskaberen og manuskriptforfatteren siger jeg, at han ikke slår hende ihjel. Vi kan godt lide ideen om, at det næsten er en lakmus-test for publikum, hvor de kan overveje, ’hvor skør er han?’ De fleste personer jeg har talt med tror ikke, at han slog hende ihjel, fordi de forstår ideen om, at han kun dræber folk, som har gjort ham ondt. Hun havde intet at gøre med det. De fleste forstod, at selv som skurk, lever han efter et særligt kodeks. Selvfølgelig slog han ikke den her kvinde som bor længere nede ad gangen ihjel«.

Dog vil dem, der mener Sophie dør, muligvis opfatte karakterens reaktion på hans tilstedeværelse i hendes lejlighed, og endegyldige afvisning, som at hun på sin vis gør Arthur ondt (i hans optik).

Phillips fortæller, at han havde planlagt en ekstra scene, som ville have udelukket Sophies død. For i den skæbnesvangre sekvens, hvor Arthur gæster Murray Franklins talkshow, skulle der have været klippet til Sophie, der ser ham i fjernsynet derhjemme. Scenen blev droppet, da det ville være et brud på fortællestrukturen, der udelukkende foregår fra Arthur Flecks synsvinkel.

En stor del af kritikken af ’Joker’ er gået på, at den opfordrer incel-ekstremister, socialt belastede mennesker der lever i ufrivllig cølibat, til vold, ved at skabe sympati for Arthur Flecks karakter. At vise en mand, der dræber en kvinde, fordi hun ikke var interesseret i hans kærlighed, taler lige ned i den kritik og bekymring.

De fleste argumenter i debatten om ’Joker’ afføder blot mere usikkerhed om, hvad der er virkelighed og fantasi. Dog er filmens sidste scene endnu et eksempel på, at Arthur Fleck dræber en kvinde, der ikke direkte har voldt ham skade og svig.

Hensat til et psykiatrisk hospital ser vi den grinende Fleck, der bliver spurgt af sin kvindelige lære, »Hvad er det, der er så sjovt?«. Hvortil han temmelig ikonisk svarer, »Du ville ikke kunne forstå det«. Afslutningsvis forlader han deres møde, mens han slæber blodige fodspor ned af den kridhvide hospitalsgang.

Den scene får det altså til at klinge en smule hult, når Phillips henviser til Joker-karakterens »kodeks«. Er essensen af Jokeren ikke netop, at han afskyr strukturer og ønsker totalt anarki?

Konspirationerne omkring ’Joker’ lever videre.

Læs også: Urene i ‘Joker’ får internettets fanteorier til at koge over

Læs også: Vægttab, dans og De Niro – sådan forberedte Joaquin Phoenix sig rollen som Jokeren

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af