Sexskandaler og stemmefusk: Syv film om tossede amerikanske valg, du kan streame lige nu

De amerikanske præsidentkandidater er godt i gang med at varme op til et valg, der meget vel kan komme til at byde på giftige replikudleveringer fra talerstolen, personangreb og anklager om bias, fusk og fake news. Du kan også varme op – i noget mere rolige omgivelser på sofaen – med disse stærkt underholdende, stjernespækkede film om kaotiske amerikanske valg (fiktive såvel som uhyggeligt virkelige).
Sexskandaler og stemmefusk: Syv film om tossede amerikanske valg, du kan streame lige nu
Ryan Gosling i 'The Ides of March'.
Reese Witherspoon i ‘Election’.

’Election’

Før han lavede ’Sideways’, ’Nebraska’ og ’Downsizing’, slog instruktør-manuskriptforfatter Alexander Payne sit navn fast med den kulsorte highschool-komedie ’Election’ i 1999.

Filmen positionerede noget meta-spydigt den upcoming superstjerne Reese Witherspoon som en overambitiøs skolepige, Tracy Flick, over for den nedadgående 80’er-stjerne Matthew Broderick som læreren, Jim, der småligt beslutter sig for at spænde ben for stræberelevens elevrådformandsdrømme. Tracy har haft en affære med Jims kollega, der efterfølgende er blevet suspenderet, og Jim – hvis eget liv er alt andet end spicy – ser pigen som en manipulerende sexdjævel. Jim overtaler derfor en godmodig sports-jock (Chris Klein) til at stille op imod Tracy i elevrådsvalget, men sagen kompliceres yderligere, da dennes lesbiske lillesøster (Jessica Campbell) også melder sig som kandidat med en agenda om helt at omstyrte elevrådet.

’Election’s intrikate tematikker om kontroversiel kønspolitik, forsmået maskulinitet, LGBTQ-teenagere og slutshaming er kun blevet mere relevante siden premieren, og Payne gør en komisk dyd ud af sidestille forstadsamerikansk highschool-tyranni med kimen til storpolitisk korruption og græsrodsbevægelsernes kamp i Guds eget land. En lille knaldperle.

Kan ses på Blockbuster.

  

Julianne Moore i ‘Game Change’.

’Game Change’

Hvordan havde USA set ud, hvis Barack Obama havde tabt valget i 2008, og John McCain var blevet præsident med Alaska-guvernøren Sarah Palin ved sin side som vicepræsident?

Ikke meget værre end i dag, vil nogen måske grynte, men ikke desto mindre giver Julianne Moores præstation som den komplet verdensfjerne og våbenglade Tea Party-Palin i Jay Roachs’ film akut gåsehud ved tanken om kvinden i en hvilken som helst international magtposition. Moore vandt en velfortjent Golden Globe for sit kamæleonske portræt og får følge på skærmen af Ed Harris som John McCain og Woody Harrelson som strategen Steve Schmidt, der hastigt fortryder at have foreslået ukontrollerbare Palin som McCains running mate.

Virkelighedens Palin har selv kaldt filmen en »falsk fortælling«, mens flere af hendes tidligere kampagnefolk imidlertid har bakket op om dens sandfærdighed (den er baseret på bogen af samme navn).

Kan ses på HBO Nordic.

 

Det kører ikke helt for vor virkelige hovedrolle ‘Weiner’.

‘Weiner’

Som Freja Dam skrev i sin guide til årtiets bedste dokumentarfilm: »Det vildeste ved ‘Weiner’ er, at den eksisterer. For hvem i alverden ville sige ja til at lade et kamerahold følge sig under så pinlig en politisk nedsmeltning, som den demokratiske New York-borgmesterkandidat Anthony Weiner, a.k.a. Carlos Danger, gjorde i 2013?« Weiner håbede, at instruktørerne ville filme hans politiske comeback. I stedet brød hans sexting-skandale, der havde tvunget ham til at trække sig fra kongressen i 2011, ud i lys lue under borgmestervalget.

Ufatteligt nok fortsætter Weiner med projektet og inviterer dermed noget uforvarende millioner af Netflix-seere med som tilskuere til, at borgmesterkandidaten som en anden satirisk ‘South Park’-karakter bliver ved med at sende billeder af sin penis til kvinder – imens hans hårdtprøvede kone, Hillary Clintons højre hånd Huma Abedin, forsøger at smile tappert igennem miseren.

Det er på niveau med ‘Veep’, når Weiner totalkikser en tv-debat på MSNBC og bogstaveligt talt løber væk for undgå en konfrontation med sin tidligere sexting-partner Sydney Leathers. Det selvforskyldte fald er topunderholdende, men også tragisk at være vidne til – ikke mindst fordi vi også ser Anthony Weiner som den politiske stjerne, han var inden skandalen. At Weiner siden var med til at afgøre præsidentvalget i 2016 via Abedins computer, giver filmen historisk tyngde.

Kan ses på Blockbuster, iTunes og SF Anytime.

 

Hugh Jackman i ‘The Front Runner’.

’The Front Runner’

Herhjemme fik vi aldrig mulighed for at se Jason Reitmans (’Thank You For Smoking’, ’Juno’) politiske drama ’The Front Runner’ i biografen, men nu er Hugh Jackman klar til at charme dig på streaming.

Den australske superstjerne spiller således virkelighedens karismatiske amerikanske senator Gary Hart, der tilbage i 1987 lå lunt i svinget til at blive demokraternes præsidentkandidat. Hart var især et hit hos de unge vælgere, men da det kom frem, at han havde været sin hustru utro med modellen Donna Rice, brød mediehelvedet løs. I en tid, hvor USA’s præsident praler af sine pussy grabbing-skills uden den mindste konsekvens for sin politiske popularitet, er det interessant at se tilbage på sagen, der spændte ben for en af de mere lovende amerikanske politikere – for havde skaden været lige så stor, hvis Hart havde været republikaner?

Jackman står stærkt i hovedrollen, mens J.K. Simmons brillerer på sidelinjen som hans kampagnemanager Bill Dixon, Vera Farmiga er hustruen Lee Hart, og ’Booksmart’/’Unbelievable’-stjerneskuddet Kaitlyn Dever spiller datteren Andrea.

Kan ses på Viaplay.

 

Kevin Spacey og Denis Leary i ‘Recount’.

’Recount’

Mere valgcirkus fra ’Game Change’-instruktøren Jay Roach. HBO’s tv-film ’Recount’ fik i sin tid noget mindre opmærksomhed end Julianne Moores førnævnte Palin-tour de force, men er immervæk en fascinerende sag om stemmekaosset i Florida i kølvandet på George W. Bush/Al Gore-valget i 2000.

Bush så ud til at vinde, men da Gore fandt ud af, at noget var helt galt med stemmeoptællingen i Florida, krævede han omtælling, før han ville acceptere et nederlag. Og så gik den vilde skattejagt ellers på tusinder af ’forsvundne’ stemmer og korruption i hjertet af valgprocessen. I ’Recount’ spiller Kevin Spacey og Denis Leary de to demokratiske strateger Ronald Klain og Michael Whouley, der skynder sig til Florida for at komme til bunds i sagen. Men det samme gør Det Hvide Hus’ tidligere Chief of Staff og nu magtfuld Bush-støtte, republikaneren James Baker (Tom Wilkinson).

Den nyslåede Oscar-vinder Laura Dern og John Hurt er ligeledes at finde på rollelisten, og filmen giver et frustrerende og fascinerende indblik i en skandale, hvis udfald ændrede ikke bare USA’s, men selve verdens gang.

 Kan ses på HBO Nordic.

 

Ryan Gosling i ‘The Ides of March’.

’The Ides of March’

George Clooney blev nomineret til en Oscar for bedste adapterede manuskript for ’Ides of March’, som han også både instruerede og spillede den ene, ukarakteristisk skurkagtige, hovedrolle i. Baseret på et teaterstykke af selveste ’House of Cards’-skaberen Beau Willimon, sågar.

Det giftige politiske drama fortæller historien om den unge idealistiske Stephen (Ryan Gosling), som føler, at han har vundet i Lotto, da han bliver hyret til at arbejde på præsidentkampagnen for guvernøren Mike Morris. Udadtil virker Morris som en charmerende, retskaffen politiker, men jo tættere Stephen kommer på sin arbejdsgiver, jo mere klart bliver det for ham, at Morris benytter sig af særdeles lyssky metoder for at nå til tops. Og det samme gør alle andre tilsyneladende også.

’Ides of March’s intriger er selvsagt guf for House of Cards’-fans samt en gylden mulighed for at se to af Hollywoods største leading men og hedengange Philip Seymour Hoffman i clinch, når Clooney går i kødet på valgkorruption og smuldrende moralbegreber i jagten på magten.

Kan ses på HBO Nordic.

 

Robert De Niro, Anne Heche og Dustin Hoffman i ‘Wag the Dog’.

’Wag the Dog’

’Rain Man’-instruktøren Barry Levinson skabte en af 90’ernes bedste politiske satirefilm, da han samlede Robert De Niro, Dustin Hoffman (som blev Oscar-nomineret), Woody Harrelson, Kirsten Dunst og Anne Heche i denne gakkede historie om spin på højt plan. Fjerlet inspireret af Clintons sexskandale og med et fremragende score af Mark Knopfler.

Kort før et præsidentvalg viser det sig, at den siddende præsident – der håber på at blive genvalgt – har haft en affære, der meget vel kan koste ham embedet. Der skal en seriøs afledningsmanøvre til at distrahere medierne og befolkningens fokus, og den udtænker spindoktoren Conrad (De Niro) sammen med filmproducenten Stanley (Hoffman):

De to iscenesætter ganske enkelt en fiktiv krig mellem USA og et random Østeuropæisk land (for hey, hvor mange amerikanere ved egentlig, hvad de hedder derovre) og optager stort anlagte krigsscener med en ægte amerikansk krigshelt i centrum, som nationen kan se op til (Harrelson på veloplagt hillbilly-line). ’Wag the Dog’ er fra 1997, men dens tema trækker direkte, lettere foruroligende satireparalleller til vor tids amerikanske politiske landskab, hvor visse prominente ledere ynder at distrahere medier og vælgere fra egne spegede sager ved hurtigt at piske konflikt op andetsteds.

Kan ses på SF Anytime og iTunes.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af