Woody Allens selvbiografi er udkommet – trods protester fra sønnen Ronan Farrow

Woody Allens selvbiografi er udkommet – trods protester fra sønnen Ronan Farrow
Woody Allen ved American Film Institute. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Det vakte ramaskrig fra flere sider i kulturlivet, da forlaget Hachett tidligere på måneden valgte at droppe udgivelsen af Woody Allens stormombruste selvbiografi ‘Apropos of Nothing’ efter voldsomme protester fra Allens søn, Ronan Farrow, såvel som forlagets egne medarbejdere i New York.

Farrow, hvis Pulitzer-prisvindende New York Times-exposé af Harvey Weinsten spillede en nøglerolle i at fælde filmmogulen i efteråret 2017, har selv udgivet bogen ‘Catch and Kill’ (om selvsamme Weinstein-afsløring) hos Hachett – og så har han alle dage bakket 100 procent op om adoptivsøsteren Dylan Farrows incestanklager mod Allen, der fik fornyet momentum under MeToo-bølgen.

Anklager der dog, skal det siges, blev efterforsket af FBI i 1990’erne og to gange afvist ved retten i USA grundet manglende bevisførelse.

Stephen King var i forrige uge hurtig ved Twitter-tasterne med en fordømmelse af Hachett med ordlyden: »Hachetts beslutning om at droppe Woody Allens bog gør mig meget urolig. Det handler ikke om ham; Jeg giver en døjt for Hr. Allen. Det er spørgsmålet om, hvem der får mundkurv på næste gang, der bekymrer mig«.

Og det tog da heller ikke længe for et nyt forlag at opkøbe rettighederne til ‘Apropos of Nothing’. Biografien udkom således i denne uge hos Arcade Publishing, og i den kan man blandt andet læse Allens egen udlægning af både forholdet med Farrows mor, skuespilleren Mia Farrow, og Dylans anklager:

»Jeg lagde aldrig en finger på Dylan, jeg gjorde aldrig noget ved hende, der kunne så meget som antydes som værende misbrug. Det var rent opspind fra start til slut«, skriver instruktøren. Han peger i stedet på, at Mia Farrow var på en »Ahab-lignede mission« (med reference til kaptajnen på jagt efter kæmpehvalen i ‘Moby Dick’…) for at få hævn over ham, efter han indledte et forhold til hendes dengang 21-årige steddatter, Soon-Yi Previn.

Previn og Allen har i dag været gift i 23 år.

I bogen har Allen i 11. time endvidere tilføjet et efterord om Hachett, som han skriver udemærket vidste, hvad de i sin tid gik ind til med udgivelsen – selvom Allen var en »giftig outsider« og en »fare for samfundet«, som instruktøren malerisk beskriver sin person; »Men da kritikken så rent faktisk ramte, skiftede de med stor eftertanke mening og dumpede bogen som var den radioaktiv«.

Arcade Publishings redaktør Jeannette Seaver udtaler i en pressemeddelse: »I disse underlige tider, hvor sandheden ofte bliver affejet som ‘fake news’, foretrækker vi udgivere at give en respekteret kunstner en stemme, frem for at bøje os for dem, der er fast besluttet på at tie ham ihjel«.

Ifølge The Guardian har en række europæiske forlag udtrykt interesse for at udgive ‘Apropos of Nothing’ på den anden side af Atlanten.

Woody Allens seneste film, ‘A Rainy Day in New York’, er desuden netop blevet tilgængelig på Blockbuster.dk, efter at moderstudiet Amazon ellers trak stikket på premieren for to år siden i kølvandet på en række stjerners fordømmelse. Dengang lagde instruktøren sag an mod Amazon, der eftersigende indgik et forlig.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af