‘Nomadland’ med Frances McDormand vinder årets vigtigste filmpris

‘Nomadland’ med Frances McDormand vinder årets vigtigste filmpris
Frances McDormand i 'Nomadland'.

Venedig Film Festival kunne som den første store filmbegivenhed efter corona slå dørene op til filmfestivitas i slutningen af august.

I går lukkede og slukkede festivalen med den traditionsrige prisuddeling, hvor jurypræsident Cate Blanchett skule uddele Guldløven. Og den prestigefyldte pris, der i år må regnes som den vigtigste filmpris næstefter Oscar, gik til ‘The Rider‘-instruktøren Chloé Zhaos ventede social kritiske ‘Nomadland’ om livet i USA efter finanskrisen.

Filmen toppede vores liste over tidlige bud på næste års Oscar-favoritter, og den tese er kun styrket efter sejren i Venedig og fænomenale anmeldelser over hele linjen. (Tidligere års Guldløve-vindere tæller ‘Joker’, ‘Roma’ og ‘The Shape of Water’, der alle gik langt i den efterfølgende prissæson).

I ‘Nomadland’ spiller Frances McDormand hovedrollen som pensionsparate Fern, der må leve en nomadetilværelse i sin campervan – konstant på jagt efter sæsonarbejde, efter minen i hendes hjemby blev lukket ned i kølvandet på finanskrisen i 2008.

Der er allerede stor buzz omkring McDormands præstation, der kunne bringe hende i spil til en Oscar kun tre år efter hun vandt sin anden statuette for ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri‘. Samtidig lovprises Zhao, der snart tager springet til Marvel med ‘The Eternals‘, for sin karakteristiske doku-fiktion og skarpe syn på USA, som også viste sig i mesterlige ‘The Rider’.

En anden amerikansk indietitel, der fik stor buzz på festivalen i Venedig, er ‘Pieces of a Woman’ med Vanessa Kirby og Shia LaBeouf i hovedrollerne som et par, der mister et barn. Kirby vandt skuespillerprisen på festivalen, mens filmen allerede er blevet solgt til Netflix.

Danske ‘Shorta’, der spillede i kritikernes sidekonkurrence, blev desværre forbigået ved prisuddelingen. Der var dog en dansk sejr til Virtual Reality-projektet ‘The Hangman at Home’, som man har kunne opleve herhjemme over de sidste par uger. Filmen vandt hovedprisen for bedste VR.

Se årets vindere i hovedkonkurrencen herunder:

Hovedkonkurrence:
Guldløven: ‘Nomadland’, Chloé Zhao
Sølvløven, Grand Jury Prize: ‘New Order’, Michel Franco
Bedste instruktør: Kiyoshi Kurosawa, ‘Wife of a Spy’
Bedste kvindelige skuespiller: Vanessa Kirby, ‘Pieces of a Woman’
Bedste skuespiller: Pierfrancesco Favino, ‘Padrenostro’
Bedste manuskript: ‘The Disciple’, Chaitanya Tamhane
Special Jury Prize: ‘Dear Comrades’, Andrei Konchalovsky
Bedste unge skuespiller: Rouhollah Zamani, ‘Sun Children’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af