Her er filmene, der skal hive os alle i biografen til efteråret

Fra Christopher Nolans exceptionelt hypede actionkrimi ’Tenet’ til et sælsomt indieeventyr fra instruktøren af ’Beasts of the Southern Wild’, druktur med Mads Mikkelsen og en vis agent 007. Her er filmene, vi glæder os allermest til at se i biografen, når sommeren går på hæld.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Tenet’

Årets mest ventede film (sorry, Bond) er endelig klar til dansk premiere, bedst som vi siger farvel til sommeren og trækker indenfor i mørket. Og det ville være en mild underdrivelse at sige, at vi glæder os som små mindfucks-hungrende børn (på hvad der efterhånden har været den længste lillejuleaften i mands minde).

Bevares, så kan det godt være, at ingen endnu ved, hvad Christopher Nolans action-krimi-thriller-dystopi ’Tenet’ egentlig handler om, men rygterne går ikke desto mindre, at Nolan noget nær »genopfinder« mediet, castet pirrer med John David Washington og Robert Pattinson i front, og Rødbyhavn brillerer som (satser vi stærkt på) filmens centrale location.

Premiere 26. august

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Wendy’

Instruktøren bag 2012s sælsomme indieeventyr ’Beasts of the Southern Wild’, Benh Zeitlin, er endelig klar med sin anden spillefilm; en nyfortolkning af det klassiske eventyr om Peter Pan og Ønskeøen.

I et mystisk Neverland-univers, hvor tid og ældning er gået op i limningen forsøger den eponyme hovedperson Wendy (den uprøvede barneskuespiller Tommie Lynn Milazzo) at bevare sin frihed og livsglæde overfor det voksenliv, der langsomt rykker nærmere. For hvad kunne være værre end at vokse op…?

Zeitlins drømmeriske æstetik, der synes at eksistere blot en halv, flimrende virkelighed fra vores egen, gennemsyrer billederne med lovning om en af biografsæsonens mest særegne indieoplevelser.

Premiere 10. september

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Til Sama’

I den Oscar-nominerede dokumentar ‘Til Sama’ (originaltitel ’For Sama’) viser den syriske journalist Waad Al-Kateabs optagelser Aleppos udvikling, fra dengang byen var et frit og godt sted at leve for få år tilbage, til i dag hvor den er sønderbombet til ukendelighed.

Filmen er framet som et personligt brev fra Waad til datteren Sama, som hun elsker over alt på jorden, mens hun samtidig næres af dårlig samvittighed over at have sat hende i verden til en hverdag, hvor pigen til sidst ikke ænser, når bomberne falder få hundrede meter fra deres midlertidige hjem; hospitalet, hvor Waads mand og Samas far arbejder.

Det er skrap kost, men samtidig et vigtigt og smukt indblik i kærlighedens væsen – både til barnet, men også til hjemlandet, som Waad og hendes mand dedikerer deres skæbner til.

Premiere 10. september

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The King of Staten Island’

Judd Apatows komedie skulle egentlig have været sendt ud på streaming i sommerferien, men nu får vi i stedet mulighed for at se ’Saturday Night Live’-stjernen Pete Davidson folde sig ud i biografmørket.

I vanlig Apatow-stil følger filmen det 24-årige jointrygende dovendyr Scott (Davidson), der gør meget lidt for at forfølge sin store drøm om at blive tatovør. Han har levet i en tilstand af sorg, siden hans brandmands-far døde på på jobbet, men da Scotts mor (Marisa Tomei) begynder at date en ny brandmand (Bill Burr), vågner slackeren.

Filmen er Judd Apatows første siden ‘Trainwreck‘ fra 2015, og på rollelisten finder man desuden de komiske ikoner Steve Buscemi og Pamela Adlon (’Better Things’).

Premiere 10. september

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Milla’

I 2018 kårede vi ‘Sharp Objects’-stjernen Eliza Scanlen til et af årets mest markante skuespillergennembrud, og snart er den 21-årige komet (som også medvirkede i forårets ’Little Women’) aktuel med sin største rolle hidtil.

I debutinstruktøren Shannon Murphys coming of age-fortælling ’Milla’ (originaltitel ’Babyteeth’) spiller Scanlen den 16-årige teenager af samme navn, der forsøger at komme igennem high school-hverdagen i Australien, mens hun kæmper med en kræftdiagnose. Hendes sygdomstilværelse tager en markant drejning, da hun møder den unge, kriminelle Moses (Toby Wallace) – og snart må hendes hårdtprøvede forældre (fantastiske Ben Mendelsoghn og Essie Davis) sætte alle regler for godt forældreskab over styr for at føje Millas sidste kærlighedsønske.

Vi så filmen ved premiere på Venedig Film Festival sidste år og tør derfor godt love, at ’Milla’ bliver biografsæsonens hjerteknuser.

Premiere 17. september

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Druk’

‘Druk’ er Mads Mikkelsens første film på dansk grund siden Anders Thomas Jensens ‘Mænd og høns’ fra 2015, og han har været savnet i andedammen!

I Thomas Vinterbergs imødesete drama spiller Mikkelsen gymnasielæreren Martin, der sammen med tre kolleger sætter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Forsøget får indledningsvist en positiv effekt på mændenes undervisning, men eksperimentet tager en mørk drejning.

’Druk’ fik tidligere i år et flot hædersmærke, da filmen blev udtaget til Cannes-festivalens hovedprogram (om end den fysiske event som bekendt er aflyst).

Premiere 24. september

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Wonder Woman: 1984’

Efter 2017s fremragende ’Wonder Woman’ (der gav DC’s mulende mandlige superhelte boxoffice-baghjul), trækker Gal Gadot trækker atter i amazoneheltindens miniskørt og kappe, mens Patty Jenkins ligeledes igen svinger taktstokken fra instruktørstolen.

Handlingen er rykket fra 1940erne og op til de farveladeglade 1980ere (årtiet, mainstream-Hollywood har dyrket med frådende nostalgisk iver siden ’Stranger Things’ slog tonen an), hvor Diana/Wonder Woman på forundelig vis genforenes med kæresten Steve (Chris Pine). Og nej, det er ikke en spoiler.

I modsætning til den første film, er det nu Diana, der må agere Steves guide til det moderne samfund – men hvad vi glæder os allermest til at se, er komiker Kristen Wiig give den som superskurkinden Cheetah.

Premiere 1. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Shorta’

Debutinstruktørerne Frederik Louis Hviid og Anders Ølholm blev for nylig udtaget til den prestigefyldte Venedig Film Festival med actionfilmen ’Shorta’, der lander som en sprængfarlig filmcocktail til oktober.

Den højaktuelle fortælling følger de to politibetjente Jens (Simon Sears) og Mike (Jacob Lohmann), som pludselig bliver jaget vildt i en fiktiv ghettoforstad til København, da 19-årige Talib (Jack Pedersen) dør i deres varetægt. Tematikkerne er kun er blevet yderligere krystalliserede i kølvandet på mordet på George Floyd, og foruden Sears og Lohman optræder blandt andre Arian Kashef (’Når støvet har lagt sig’), Dulfi Al-Jabouri og Özlem Saglanmak (’Danmarks sønner’) på rollelisten.

Premiere 8. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Black Widow’

Scarlett Johanssons sidste tur i Marvel-manegen som den russiske hævner Natasha Romanoff aka. Black Widow har været længe undervejs, men nu får hun æren af at kæmpe ikke blot for liv og lemmer i moderlandets underverden, men for selve biografkulturens boxoffice-oprejsning.

No pressure.

Filmen foregår (ikke overraskende) før handlingen i ’Avengers: Endgame’, og Johansson får godt selskab af stortalentet – og mulig Widow-arvtager – Florence Pugh (’Little Women’, ’Midsommar’), alletiders favoritsherif David Habour såvel som bundsolide Rachel Weiz. Bag kameraet står Cate Shortland, der tidligere har begået indiefilmen ’Sommersault’ og instrueret flere afsnit af komedieserien ’SMILF’.

Premiere 29. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’No Time to Die’

Sammen med IMAX-kollegerne ’Tenet’ og ’Wonder Woman’, udgør Bond-film nummer 25 den hellige treenighed af efterårets største blockbuster-håb. Og den efter omstændighederne noget uheldigt betitlede ’No Time to Die’ har været grueligt meget igennem på sin færd fra ulykkesramt produktion (Daniel Craigs ankelskade var det mindste af onderne) til den aflyste verdenspremiere i foråret.

Måske Craig selv jinxede filmen, da han for et par år tilbage svor, at han hellere ville dø end at hoppe i 007’s smoking igen?

Hvor om alting er, er den Heineken-drikkende agent (tsk, tsk) endelig parat til møde Rami Maleks vansirede superskurk Safin, mens forholdet til den smækre Madeleine Swann (Léa Seydoux) knaser og den nye kollega Nomi (Lashana Lynch fra ’Captain Marvel’) har overtaget 007-titlen. Alt sammen til tonerne af Bille Eilishs smægtende titelsang.

Premiere 12. november

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af