Danske biografchefer om ny ’No Time To Die’-udsættelse: »Bliver den ikke en succes, kan det blive den sidste James Bond-film«

At vi nu skal vente helt til efteråret med at se Daniel Craigs sidste Bond-film, har tre danske biografspidser forståelse for. Mindre enige er de om, hvilket tomrum ’No Time to Die’ efterlader, når salene forhåbentligt snart får lov at åbne igen.
Danske biografchefer om ny ’No Time To Die’-udsættelse: »Bliver den ikke en succes, kan det blive den sidste James Bond-film«
'No Time to Die'. (Foto: Danjaq, LLC og MGM)

Først blev den udskudt fra april 2020 til efteråret 2020. Så videre til april 2021. Og forleden så hele vejen til oktober.

Støvet skal efterhånden tørres godt og grundigt af den 25. film om James Bond, ’No Time to Die’, før den ser dagens lys.

Med et budget på cirka halvanden milliard kroner skal den kunne mønstre flotte billetsalg over hele kloden for at tjene sig hjem, og mens to af dens primære indtægtskilder, USA og hjemlandet England, stadig er ualmindeligt hårdt presset af covid-19, besluttede selskabet bag, MGM, altså, at endnu en udsættelse var uundgåelig.

Ved nogle af de tidligere forsinkelser af filmen har danske biograffolk murret i krogene over, at man svigtede de biografer, der nu engang var åbne. Så hvordan har de det med den nye udskydelse?

»I går så jeg tal på, at biografsalget i Europa er på ét procent af, hvad det plejer. Så vi havde forventet, at den blev skubbet«, fortæller direktør i brancheforeningen Danske Biografer Lars Werge, og samme melding kommer fra de enkelte biografer, som hos filmchef for Cinemaxx i Danmark, Rikart Olander Købke.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg finder det helt naturligt. Vi har sådan set bare ventet på, at alle rettighedshavere blev enige. Der har været mudder ved de tidligere udskydelser, og holdningen var anderledes, fordi vi var åbne, hvilket gik godt for nogle lande og ikke så godt for andre lande«, siger han.

»Men James Bond skal åbne i hele verden samtidig. Man skal huske på, at Bond-film er en dyr investering, så hvis ikke ’No Time to Die’ bliver en succes, kan det blive den sidste James Bond-film. Den har brug for biograferne, ellers kan den ikke hente sine penge hjem«.

Ejer af Big Bio-biograferne i Herlev, Nordhavn og Holstebro, Henrik Obel, påpeger, at det sandsynligvis blot vil styrke de danske biografer, at premieren først kommer til at ligge i efteråret frem for allerede her til foråret.

»Da vi jo nok stadig kommer til at leve under restriktioner af den ene eller anden art her i foråret, ville vi ikke få det fulde ud af filmen alligevel«, siger han. »Og ’No Time to Die’ er en film, som virkelig, virkelig giver omsætning i biograferne, så vi har brug for 100 procents kapacitet og ikke 65 procent som før den nye lukning. Det så vi med ’Druk’ og ’Retfærdighedens ryttere’, hvor vi kørte med udsolgte forestillinger og sandsynligvis mistede kunder på kun at måtte køre med 65 procents belægning«.

’Marco Effekten’ kan konkurrere med Bond

Når en så stor film som Daniel Craigs sidste eventyr som 007 flytter dato, skubber det hele premierekabalen, der i forvejen naturligvis er højst usikker, al den stund at ingen ved, hvornår biograferne igen kan byde gæsterne indenfor. En film som ’A Quiet Place 2’ er allerede udskudt til september, mens den nye Afdeling Q-film ’Marco Effekten’, som skulle have haft premiere i februar, sandsynligvis kommer til at finde en ny dato.

Biograffolkenes meninger om, hvorvidt der er nok tilløbsstykker til publikum hen over foråret efter en genåbning, er delte.

»Vi er jo heldige i Danmark, fordi vi ved fra sidste genåbning, at folk er klar til at gå i biografen. Folk har tillid til trygheden i biograferne, men også en lyst til at se nye film. Vi har en kæmpe blockbuster i ’Marco Effekten’, som kan blive den største eller næststørste film i 2021, og som vi har mindst lige så store forventninger til som James Bond«, siger Rikart Olander Købke fra Cinemaxx.

»Og vi har også film som ’Retfærdighedens ryttere’, der ikke er færdigudspillede endnu, og som skal lov at have plads, når vi genåbner. Så jeg er meget mere fortrøstningsfuld end ved sidste genåbning«.

Efterspørger en plan

Big Bios Henrik Obel ser ikke helt så lyst på udsigterne.

»Vi har gode danske titler, men jeg tror stadig, vi går et hårdt forår i møde med samme restriktioner som i efteråret. Der er stadig rigtigt meget, der er udskudt. ’Marco Effekten’ kan ikke køre i 10 sale. Den bliver kæmpe stor, men ved siden af en film som den plejer vi jo at have to-tre premierer samme dag«, siger han og fortæller, at trods succeshistorierne med ’Druk’ og ’Retfærdighedens ryttere’, som fik strømmevis af danskere til billetlugerne, var omsætningen for biografåret 2020 stadig cirka 45 procent mindre end normalt.

Biograferne har ikke fået nogen indikationer af, hvornår de igen får grønt lys af regeringen, men i Danske Biografer arbejder man for, at man i det mindste snart kan få nogle scenarier at forholde sig til.

»Jeg har sagt til både politikere og embedsfolk, at vi får meget svært ved at åbne med de restriktioner, der er nu, på grund af afstandskravet. Hvis der skal være to meter mellem folk i en biograf, er der ikke meget økonomi i det. Men hvis vi kan åbne med de restriktioner, der var, da vi blev bedt om at lukke, så er vi klar«, siger Lars Werge.

»Vores håb er, at vi ret hurtigt kan få en melding på, at når det ser sådan her ud, så kan I åbne: Altså hvad er det for en situation, der skal være på plads i forhold til smittetal og så videre, før vi kan åbne. Så kan det godt være, vi ikke kan få en endelig dato«.

Nej tak, streaming

Én ting kan både de to biografejere og brancheforeningsdirektøren alle glæde sig over: At intet tyder på, at ’No Time to Die’ er i risikozonen for at blive sendt direkte på streaming. Det har vakt opsigt, at Disney sendte ’Mulan’ og ’Soul’ direkte på Disney+ uden om biograferne, mens Warner har meldt ud, at de vil sende alle deres film i hele 2021 på HBO Max samtidig med biografpremiererne.

 I efteråret forlød det, at både Netflix og Apple havde vist interesse for at købe ’No Time to Die’ til deres streamingtjenester, men MGM afviste entydigt, at den var til salg.

»Det er rigtigt positivt, at de sætter datoen til 8. oktober og dermed viser, at de stadig vil sende den i biografen«, siger Lars Werge, mens Henrik Obel slår fast:

‘Mulan’.

»Den, Disney lavede på os, var rigtigt slem. Det er slemt at lade biografer markedsføre deres film og så flytte dem til streaming«, siger han med henvisning til, at biograferne havde reklameret for ’Mulan’, uvidende om at markedsføringen i sidste ende kun kom en streamingtjeneste til gode.

»Men jeg tror, man finder ud af, at når markedet er normaliseret, så er det i biografen, de store penge hentes. Det, vi ser nu, er en panikovergangsfase«, fortsætter han.

Rikart Olander Købke er enig i, at biograferne er altafgørende for at sikre de store blockbusters de summer, der skal til, for at vi kan få flere af dem i fremtiden. Og også derfor ser han frem mod ’No Time to Die’.

»Det her bliver en lige så lang pause mellem to Bond-film, som der var mellem ’License to Kill’ og ’GoldenEye’, der var den længste pause i Bond-historien. Jeg glæder mig helt sindssygt, til vi kan vise den«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af