Flere Oscar-sejre skrev historie ved nattens uddeling – få overblikket her

Flere Oscar-sejre skrev historie ved nattens uddeling – få overblikket her
Chloé Zhao stod i spidsen for 'Nomadland', der vandt for Bedste film. (Foto: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

Årets Oscar-show var i sig selv lidt af en snooze-fest, men til gengæld skrev priserne sig over i historien på en mere positiv måde.

Anthony Hopkins løb med prisen for bedste mandlige hovedrolle, foran blandt andre storfavoritten Chadwick Boseman, og i en alder af 83 år var han den ældste skuespiller, der har modtaget en Oscar.

Chloé Zhao blev den første ikke-hvide og kun anden kvindelige instruktør til at vinde for Bedste instruktør med storfavoritten ’Nomadland’. Den første kvindelige instruktør, der modtog en Oscar-statuette, var Kathryn Bigelow, som i 2010 vandt for krigsthrilleren ’The Hurt Locker’.

Frances McDormand vandt med netop ‘Nomadland’ sin både tredje og fjerde Oscar for Bedste kvindelige hovedrolle og Bedste film (hun er producer på ‘Nomadland’ også). I skuespilregi kommer hun dermed op på siden af navne som Meryl Streep, Ingrid Bergman, Jack Nicholson, Walter Brennan og Daniel Day-Lewis, der alle har tre Oscars. Katharine Hepburn fører stadig sammenlagt i skuespilkategorierne med fire Oscars.

Youn Yuh-jung vandt for bedste kvindelige birolle for ‘Minari’. Hun blev den første koreanske skuespiller til at modtage en Oscar. Sidste år var det ’Parasite’ der sprang et lignende glasloft med blandt andet Bong Joon-ho, der vandt for Bedste instruktør.

Emerald Fennell, der står bag thrilleren ’Promising Young Woman’, kunne også noteres som den første kvindelige vinder af kategorien Bedste originale manuskript, siden Diablo Cody vandt for ’Juno’ i 2008.

Daniel Kaluuya nappede med rollen som Black Panther-lederen Fred Hampton prisen for Bedste mandlige birolle. Lægger man Oscar-triumfen oven i de priser, som Kaluuya i forvejen har modtaget i løbet af awards season, der tæller en Golden Globe, en BAFTA, en SAG-pris, og en Critics’ Choice-award, så har han snuppet samtlige af årets vigtige filmpriser.

Ann Roth, der var kostumedesigner på ’Ma Rainey’s Black Bottom’, blev den ældste vinder af en Oscar nogensinde. Hun er 89 år og vandt for Bedste kostumedesign. Og Mia Neal and Jamika Wilson, der også modtog prisen, blev de første afroamerikanske kvinder til at modtage den.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af