’Druk’ sejrede, da dansk film blev fejret live ved årets Bodil-show

’Druk’ sejrede, da dansk film blev fejret live ved årets Bodil-show
Mads Mikkelsen i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Det var første gang, den danske filmverden fik mulighed for at mødes live, da det danske Bodil-show med Emma Sehested Høeg som vært lørdag aften fandt fysisk sted i Folketeatret i København for at fejre det danske filmår 2020.

Uddelingen var blevet udskudt på grund af coronanedlukningen, men kunne altså løbe af stablen, blot to dage efter biografer og teatre havde fået lov til at åbne dørene igen.

Det kom næppe som den store overraskelse for nogen, at Thomas Vinterbergs ’Druk’ blev årets store vinder ved Bodil-prisen, der uddeles af de danske filmkritikere. Oscar-vinderen tog prisen for bedste film, Vinterberg og Tobias Lindholm for bedste manuskript og Mads Mikkelsen for bedste mandlige hovedrolle. Det var Mikkelsens tredje Bodil.

Større spænding var der i de øvrige kategorier, hvor der blev skrevet historie på flere måder. Den blot 13-årige Kaya Toft Loholt blev den yngste modtager nogensinde i kategorien bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i Malou Reymanns ’En helt almindelig familie’, hvor hun spiller pigen, der må forholde sig til, at hendes far springer ud som kvinde. Den debuterende instruktør Reymann vandt desuden Arbejdernes Landsbank Talentprisen.

Lars Brygmann vandt sin første Bodil efter fem forsøg – det skete for hans hysterisk morsomme birolle i ’Retfærdighedens ryttere’. I den anden birollekategori vandt Sidse Babett Knudsen sin tredje Bodil, for sin præstation som matriark i ’Kød og blod’ – blandt andet over sig selv, da hun også var nomineret i kategorien for sin rolle i ’Undtagelsen’.

I en gestus til de danske biografer, der har været lukkede i store dele af et år, gik årets Æres-Bodil netop til: De danske biografer.

Og så vandt Mira Jargil overraskende prisen for bedste dokumentar for sin hjerteknusende ’En splittet familie’ over forhåndsfavoritterne, ’Songs of Repression’ og den Oscar-nominerede ’The Cave’.

Se alle Bodil-priserne her:

Bedste film: ’Druk’ (Thomas Vinterberg)
Bedste kvindelige hovedrolle: Kaya Toft Loholt, ’En helt almindelig familie’
Bedste mandlige hovedrolle: Mads Mikkelsen, ’Druk’
Bedste kvindelige birolle:
Sidse Babett Knudsen, ’Kød og blod’
Bedste mandlige birolle: Lars Brygmann, ‘Retfærdighedens ryttere’
Bedste dokumentar: ’En splittet familie’ (Mira Jargil)
Bedste manuskript: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm, ’Druk’
Bedste fotograf: Louise McLaughlin, ’Vores mand i Amerika’
Bedste amerikanske film: ’The Lighthouse’ (Robert Eggers)
Bedste ikke-amerikanske film: ’Portræt af en kvinde i flammer’ (Céline Sciamma)
Henning Bahs Prisen (scenografi): Rie Lykke, ’Vores mand i Amerika’
Æres-Bodil: De danske biografer
Sær-Bodil: Producer Katja Adomeit
Arbejdernes Landsbank Talentprisen: Malou Reymann, ’En helt almindelig familie’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af