Der skulle en »rigtig« HBO-serie til, før Evan Peters endelig fik den anerkendelse, han fortjener

Evan Peters har scoret sin karrieres første Emmy for rollen som efterforsker i HBO’s storroste krimiserie ’Mare of Eassttown’. Det er ikke alene ovenud fortjent, det er også på høje tid, skriver Soundvenues Lise Ulrich.
Der skulle en »rigtig« HBO-serie til, før Evan Peters endelig fik den anerkendelse, han fortjener
Evan Peters til Emmy Awards 2021. (Foto: Rich Fury/Getty Images)

KOMMENTAR. »Er det ham hurtigløberen, der kysser på Kate Winslet?«

Frem til HBO-serien ‘Mare of Easttown’s eksplosive succes i foråret skal der nok have været mange mainstreampublikummer, der hovedsageligt kendte Evan Peters fra rollen som mutanten Quicksilver i den nu mere eller mindre hedengangne ’X-Men’-franchise.

Men for dem, der har turdet følge loyalt med i Ryan Murphys antologiserie ’American Horror Story’ siden 2011, kom det ikke som nogen nyhed, at det først og fremmest er stjernens kamæleonske kvaliteter på den lille skærm, der gør ham til en af sin generations mest undervurderede skuespillere.

I gyserseriens 10 sæsoner har nu 34-årige Peters spillet ikke færre end 17 forskellige karakterer (syv af dem i én og samme syvende sæson, ’Cult’), lige fra godmodig boy next door til Andy Warhol, ravende psykopatisk morder og, well, Jesus. Præstationer, der troligt har høstet Peters begejstrede kritikerroser, men som ikke desto mindre alle som én er blevet forbigået ved Hollywoods tv-Oscar, Emmy Awards.

I denne uge vendte lykken så: Efter et forbløffet »Fuck!« kunne Peters tage trappen op til Emmy-podiet for at modtage prisen for Bedste mandlige birolle i en miniserie- eller film for, naturligvis, ’Mare of Easttown’.

Og Twitter-kærligheden i minutterne, der fulgte, var til at tage og føle på:

Statuetten var ikke alene Peters første, det var også hans første Emmy-nominering overhovedet. Og med det kommercielle Hollywoods horror-aversioner in mente er det sigende, at der skulle en sværvægterserie fra dramahøjborgen HBO til, før skuespilleren blev lukket ind i det fine prisselskab.

Forstå mig ret: Rollen som den uheldige efterforsker Colin Zabel er indiskutabelt en af Peters’ bedste og mest sårbart relaterbare til dato, og kemien med kollegaen Kate Winslet (som ligeledes nuppede en Emmy) sad lige i skabet – hvorfor brillante ’Mare’ lykkedes med at servere en af 2021’s mest neglebidende scener.

Evan Peters og Kate Winslet i ‘Mare of Easttown’ på HBO Nordic. (Foto: HBO)

Endvidere var Peters tidligere på året aktuel i den ditto storroste, ditto Emmy-nominerede Disney+-serie ’WandaVision’ (apropos Quicksilver …), så flere måneders momentum har uden tvivl været medvirkende til endelig at nuancere billedet af skuespillerens formåen for de Emmy-medlemmer, der måtte have været for sarte til at sætte sig ind i, hvad ’American Horror Story’ har at byde på under grusomhederne.

For det skulle vitterligt ikke undre mig, om der var tale om en ganske betydelig andel bangebukse i tv-akademiet – ikke mindst med tanke på, at Peters akkurat lige så velspillende AHS-kollega igennem ni sæsoner, Sarah Paulson, også »kun« er blevet Emmy-begavet for Ryan Murphys anderledes virkelighedstro dramaserie ’American Crime Story’.

Der, hvor det virkelig gælder

Skønt ‘American Horror Story’ således har modtaget adskillige priser for makeup, hår og kostumer, er det kun rollelistens alderspræsidenter Jessica Lange, Kathy Bates og James Cromwell, der har høstet Emmy-guld på skuespillersiden – alle tre Hollywood-filmkoryfæer, der, hvis man skal være en kende kynisk, hver har en halv livstids branchegoodwill og en Oscar med i baggagen på hver en optagelse, de træder ind på.

Mørkeræde Emmy-medlemmer vil altså ikke behøve at lide sig igennem mere end første afsnit af en given AHS-sæson for at få bekræftet, at ja, Lange er stadig Lange som dengang i de glade 1980’ere, mens det kræver anderledes engagement at bedømme ynglingen Peters’ præstationer uden forudgående kendskab til spændvidden.

Jovist, han var da glimrende i en birolle i første sæson af Ryan Murphys FX-serie ‘Pose’ (hvordan den også blev Emmy-snydt er en klagesang til en anden god gang), men måtte mestendels se sig parkeret på sidelinjen.

Evan Peters i første sæson af ‘American Horror Story’.

For yngre stjerner især er det utaknemmeligt at blive i sat i horror-bås (spørg i samme åndedræt castet i Netflix’ ’Haunting of Hill House’/’Bly Manor’), så derfor under jeg i dén grad stortalentet Peters, at han med Emmy-triumfen har cementeret sit navn som ’voksenskuespiller’, hvor det udadtil stadig gælder mest:

I prestigeserieligaen.

Det er yderst fortjent, og Peters’ kommende store projekt, Netflix-serien ’Monster’ om seriemorderen Jeffrey Dahmer, kan om, alt går vel, bygge oven på dramasuccessen. Men for filan, jeg glæder mig nu stadig som et lille barn til at se ham i ’American Horror Story’ sæson 10, der lander på Disney+ lige om lidt.

Emmy-gyserkyllinger: I aner ikke, hvad I går glip af!

’Mare of Easttown’ kan ses på HBO Nordic. ’WandaVision’ og ’American Horror Story’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af