Marvels første sexscene og Angelina Jolie som Thanos’ kusine? Det skal du vide om ‘Eternals’

Marvel er klar med et spritnyt hold superhelte, men hvem er de udødelige Eternals, og hvor var de lige, da vores kære Avengers bekæmpede Thanos? Vi klæder dig på til ’Nomadland’-instruktøren Chloé Zhaos blockbuster.
Marvels første sexscene og Angelina Jolie som Thanos’ kusine? Det skal du vide om ‘Eternals’
Angelina Jolie i 'Eternals'. (Foto: Marvel Studios)

I denne uge lander den Oscar-vindende ‘Nomadland-instruktør Chloé Zhaos bud på et Marvel-epos med ikke bare én, men en hel flok nye superhelte. Væk er gamle fyrtårne som Tony Stark og Steve Rogers, klar i starthullerne er Thena, Kingo og Ikaris med flere.

Sammen med ’Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’, der fik premiere tidligere på efteråret, markerer ’Eternals’ begyndelsen på en ny æra hos Marvel, hvor vi ganske vist stadig kan se frem til adskillige film og serier med kendinge a la Loki, Thor, Spider-Man, Captain Marvel og Doctor Strange, men hvor stadigt flere nye ansigter samtidig presser på for at diversificere superhelteuniversets fremtid på den anden side af Avengers-storhedstiden.

Så hvem er de über-magtfulde Eternals (ja, traileren var ret rodet)? Og hvorfor gav de ikke et nap med, da Thanos gjorde livet surt for Iron Man og co. i ’Avengers: Endgame’?

Det ser vi nærmere på her:

‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Hvem er Eternals?

De udødelige Eternals (der er inspirerede af græsk mytologi) er beskyttere af vores jord, hvor de til daglig går undercover som almindelige borgere. Og det har de sådan set altid gjort.

Gruppen og deres ærkefjender Deviants blev således skabt i tidernes morgen af de gudelignende væsner Celestials, der forvandlede begge racer til en slags x-men (noget forsimplet) med enorme kræfter.

Superskurken Thanos’ familie, Titans, er udsprunget af Eternal/Deviant-stamtræet, og i tegneserierne er den lilla bisse, der udslettede det halve univers med et fingerknips i ’Avengers: Infinity War’, endog fætter til Eternal-helten Thena – nu spillet af Angelina Jolie.

Hvorvidt dén familierelation bliver udforsket i filmen, ved vi ikke endnu. Men …

Richard Madden i ‘Eternals’. (Foto: PR)

Hvorfor stoppede Eternals ikke Thanos?

… eller nogen af de andre aliens, som Avengers kontinuerligt har været nødt til at smide på porten igennem et årtis Marvel-film? Det er naturligvis det helt store spørgsmål, som Chloé Zhaos film nødvendigvis bliver nødt til at besvare tilfredsstillende asap, hvis heltenes ophold på jorden skal give nogen som helst mening.

Traileren gav indtryk af, at Eternals som udgangspunkt ikke blander sig i menneskenes eller de lokale superheltes indbyrdes stridigheder, men det forklarer vist ikke heeelt, hvorfor de ikke giver et nap med, når udefrakommende kræfter gladelig smadrer løs på planeten. Svesken på disken, tak!

Har Eternals noget at gøre med Marvels »multiverse«?

I sommer åbnede ‘Loki’ op for Marvels »multiverse« – et univers, hvor tidslinjer og karakterer kan overlappe på kryds og tværs. Multiverset spiller en stor rolle i både den kommende ‘Spider-Man: No Way Home’, hvor vi kommer til at se karakterer fra tidligere ‘Spider-Man’-franchises dukke op, samt i ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ (duh).

Men ifølge Chloé Zhao er der ingen paralleller mellem ‘Eternals’ og multiverset. Endnu.

I et interview med sitet Fandango fortæller instruktøren:

»Filmen står helt for sig. Det eneste, du behøver at vide, er, at det halve univers forsvandt og kom tilbage igen. Men handlingen i filmen vil få store konsekvenser for fremtiden«.

Kumail Nanjiani og Brian Tyree Henry i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Slår ’Eternals’ et slag for repræsentation hos Marvel?

Det samlede ’Eternals’-cast er i sig selv mere racediversificeret end i nogen anden Marvel-film til dato (navnlig skuespillere med latino- og indiske rødder har op til nu været stærkt underrepræsenteret), men derudover byder Zhaos blockbuster også velkommen til Marvel Cinematic Universes første åbent homoseksuelle superhelt i form af Brian Tyree Henrys Phastos såvel som den første døve ditto, Makkari, spillet af Lauren Ridloff.

Begge vigtige, om end ikke hovedrolle-store, landvindinger på vejen mod bredere inklusion i big budget-blockbusters.

»Fint nok, men den går da vist ikke i Kina og Rusland«, tænker du måske. Og det har du ret i. I Rusland får ‘Eternals’ en såkaldt »mature«-rating på grund af Brian Tyree Henrys karakter, mens filmen i skrivende stund muligvis slet ikke får premiere i Kina.

Det skyldes dog også igangværende uoverensstemmelser mellem Disney og Kina omkring fremstillingen af kinesisk kultur i ‘Mulan’ og ‘Shang-Chi’ såvel som det kinesiske forbud mod film af Chloé Zhao. Zhao er selv kinesisk, men blev i 2013 persona non grata i hjemlandet i kølvandet på en række kritiske kommentarer om det kinesiske styre.

Gemma Chan og Richard Madden i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Der blev sagt noget om sex?

Ah ja, ’Eternals’ udmærker sig søreme også ved at indeholde Marvels første sexscene på det store lærred. Af spoilerhensyn vil vi ikke gå i detaljer her, men Chloé Zhao har udtalt til Indiewire, at hun ser sexscenen som en del af Marvel-filmenes naturlige udvikling i disse år:

»Det er ligesom, da westerfilmene blev taget op til revision i 70’erne. Jeg tror, det er det, der er ved at ske med superheltefilm – eller, vi står i hvert fald på kanten til det. Så den slags scener begynder at komme helt naturligt«.

Pænt stort cast. Hvem er hvem?

Vi tager dem simpelthen fra en ende af:

Richard Madden som Ikaris i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Richard Madden: Ikaris

Ikaris er Eternals svar på Superman. Han er ses ofte som lederen af gruppen og ham med de vildeste kræfter a la superstyrke, evnen til at teleportere sig fra sted til sted, flyveegenskaber og Superman-laserlys i øjnene.

Angelina Jolie i ‘Eternals’. (Foto: screenshot)

Angelina Jolie: Thena

I tegneserierne er Thena ikke født på jorden, men kom hertil fra en Eternal-koloni på planeten … Olympia. Hint: Hendes navn er en reference til krigsguden Athene i græsk mytologi. Thena kan manipulere kosmisk energi og har telekinestiske evner. Og så er hun som før nævnt kusine til Thanos (i hvert fald i det oprindelige forlæg).

Kumail Nanjiani i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Kumail Nanjiani: Kingo

’The Big Sick’-stjernen Kumail Nanjiani er Kingo, som er skarp med et sværd og så glad for showbiz, at han i sit undercover-liv er sprunget ud som Bollywood-filmhelt. Oh yes.

Barry Keoghan i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Barry Keoghan: Druig

Druig er fætter til Ikaris og har et miskmask af evner, fra telepati til superstyrke, der for størstedelen overgår de andre Eternals – med undtagelse af Ikaris. I tegneserierne dukker han op som skurk, men vi ved ikke, om ’Eternals’ vil gå samme vej med karakteren.

Lia McHugh i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Lia McHugh: Sprite

Lille Sprite ligner et barn, men under overfladen gemmer sig en langt ældre sjæl. Og så er hun ikke altid helt fin i kanten. Sprite ynder i tegneserierne at bøje sine loyaliteter og skabe snydagtige illusioner, ikke ulig en vis anden »trickster« i Marvel-stalden, der i sommer fik sin egen serie på Disney+  …

Gemma Chan i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Gemma Chan: Sersi

Sersi, som kan forvandle sig til hvad som helst, er i tegneserierne forelsket i en almindelig menneskemand: Dane (spillet af Kit Harington i filmen). I ’Eternals’ er hun dog også lun på Ikaris, så glæd dig til at se Marvel udfolde sit første trekantsdrama. På lidt forvirrende vis havde Gemma Chan også en birolle i ‘Captain Marvel’, men dén karakter skulle ikke have nogen relation til ‘Eternals’.

Kit Harington i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Kit Harington: Dane Whitman

Dane er et almindeligt menneske, som i tegneserierne bliver til Avenger’en The Black Knight. Men først på tapetet er opgøret med ’Game of Thrones’-kollegaen Richard Madden i kampen om Sersis kærlighed.

Lauren Ridloff i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Lauren Ridloff: Makkari

Makkari var i forlæget en mandlig Eternal, som her har fået en kønsmakeover. Den døve helt er super hurtig, som en Eternal-udgave af ‘X-Men’s Quicksilver.

Brian Tyree Henryn (i front) i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Brian Tyree Henry: Phastos

Phastos er usårlig, en rigtig opfindertype (Eternals Tony Stark?), og muligvis det klogeste hoved i gruppen.

Salma Hayek i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Salma Hayek: Ajak

Ligesom Makkari var Ajak en mandlig karakter i tegneserierne, men i Salma Hayeks skikkelse får vi helten som healer og den åndelige leder.

Don Lee i ‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

Don Lee: Gilgamesh

Gilgamesh er en af de stærkste Eternals og en brav kriger, som har været i nærkontakt med Deviant-skurkene ad flere omgange.

‘Eternals’. (Foto: Marvel Studios)

??: Kro?

En af skurkene i ’Eternals’ er væsnet Kro, der i tegneserierne har et hemmeligt forhold til Thena. Vi fik et glimt af Kro i traileren, og rygtet går, at stemmen bag CGI-masken er enten den britiske ’Legion’- og ’Eurovision Song Contest’-stjerne Dan Stevens (vores bedste bud på den nye James Bond), eller svenske Pennywise – sorry! – Bill Skarsgård.

Spændingen udløses i mørket – og husk så også endelig at blive siddende til scenen efter rulleteksterne, hvor en anden, ganske særlig (!) kæmpestjerne gør sin entré i Marvels univers …

‘Eternals’ har premiere i udvalgte biografer 4. november.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af