Johnny Depp spiller lige nu sit livs rolle i retten – den kan ende med at blive hans sidste

Retssagen mellem Johnny Depp og Amber Heard ruller i USA, og det er dybt syret at se Hollywoods tidligere bedst betalte skuespiller vride sig i vidneskranken. Måske for sidste gang.
Johnny Depp spiller lige nu sit livs rolle i retten – den kan ende med at blive hans sidste
Johnny Depp i 2021. (Foto: Franco Origlia/Getty Images)

KOMMENTAR. He said/she said-sagen mellem Johnny Depp og ekskonen Amber Heard har fyldt i medierne i årevis, men nu er slutspillet sat ind.

I skrivende stund kan alle og enhver således følge med på livestream fra retslokalet i Virginia i USA, hvor Johnny Depp og hans forsvar gør et sidste ihærdigt forsøg at rense skuespillerens navn.

Gevinsten ved en sejr: 50 millioner dollars og en vis oprejsning i offentligheden.

Risikoen ved et nederlag: En regning på 100 millioner dollars og uigenkaldelig skam.

Johnny Depp forlader retten i Virginia i USA. (Foto: Paul Morigi/Getty Images)

Hvad går det hele ud på? Jeg har skrevet om søgsmålet og retssagens forløb i detaljer her, men i en nøddeskal har Depp sagsøgt Heard for æreskrænkelse over en klumme, Heard skrev i Washington Post tilbage i 2018.

Klummen handlede om vold i hjemmet og konsekvenserne for de kvindelige ofre, der står frem over for »magtfulde mænd« – og skønt Heard ikke nævnte sin eksmand ved navn, beskrev hun, hvordan hun selv »betaler prisen«.

Heard og Depp dannede par fra 2011 til 2016 og blev skilt under vedholdende rygter om stofmisbrug og vold. Parret underskrev ganske vist en tavshedserklæring, og Depp indvilgede i at betale Heard syv millioner dollars i et forlig, men freden varede ikke længe.

Amber Heard og Johnny Depp i 2015. (Foto: Ian Gavan/Getty Images)

I 2017 sagsøgte Depp den britiske avis The Sun for at kalde ham en »hustrumishandler«, men skuespilleren tabte, idet dommeren fandt, at The Sun havde belæg for ordbrugen. Et sviende nederlag for Depp, som altså ikke formåede at forsikre om sin uskyld i forholdet.

I den igangværende sag angiver Depp, at Heard helt bevidst refererede til deres ægteskab i Washington Post-klummen. Sammen med sit forsvar vil han slå fast, at Heard var ude på at skade ham med vilje, og at det endvidere var hende, der var den voldelige.

En anklage, Heard og hendes juridiske team selvsagt vil modsige med egne eksempler på Depps påståede ugerninger.

Han har sagsøgt hende for 50 millioner. Hun har mod-sagsøgt ham for 100. En sum, der kan blive det afgørende søm i kisten på Depps kriseramte privatøkonomi, hvor ’Pirates’ og ’Alice i Eventyrland’-formuerne blandt andet er blevet fyret af på luksusejendomme, advokater og tøndevis af rødvin.

Dårlige odds

Det er en svær kamp, Depp har kastet sig ud i, ikke mindst fordi mange af sagens aspekter allerede var oppe og vende i The Sun-cirkusset, uden at det hjalp ham i mål.

Amerikanske juridiske eksperter peger på, at det kan blive meget vanskeligt at fremlægge helt skudsikre beviser for, at Heard havde dårlige intentioner – om end én væsentlig forskel fra The Sun-sagen er, at retsdramaet i denne omgang afgøres af en jury og ikke bare en enkelt dommer.

Det kan potentielt blive til Depps fordel, at han taler til et »menigt« publikum i salen i sit hjemland og ikke på udebane i England. Men det er ikke kun jurymedlemmerne, der bør spidse ører:

Det er også alle os, der kan følge med hjemmefra i stjernens måske vigtigste præstation til dato. Og især os, der velvilligt har ytret passionerede holdninger til emnet i et halvt årti.

Johnny Depp i ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’.

Depps kommercielle karriere har været stendød, siden han i 2018 blev fyret af Disney fra ’Pirates of the Caribbean’-franchisen (kort efter Heards klumme) og efterfølgende fra ‘Fantastic Beasts’ i 2020. Hvorfor retssagen lige nu på bizar vis repræsenterer den største ‘underholdningsplatform’, han muligvis nogensinde kommer til at få igen.

Langt, langt større end de perifere europæiske filmfestivaler, der måtte invitere ham forbi, eller koncerterne med bandet Hollywood Vampires.

Med over to millioner daglige views på Law & Crime Networks live-kanal på Youtube er Depp blevet forårets mest hypede navn på streaming, og det er op til ham at bruge hvert sekund i vidneskranken på at tale sin uskyld til verden, så han kan få de bedste anmeldelser som muligt.

En Youtube-krimi

Hvad end man selv er vokset op som kæmpefan, der har fulgt Depps karriere fra 90’er-indiedarling til blockbusterkoryfæ i 00’erne, eller blot er almindeligt bekendt med hans arbejde, så er der noget dybt, dybt syret ved at se en stjerne af hans kaliber sidde dér i det grå retslokale badet i lysstofrørenes blege skær, som var det en David Fincher-krimi på lavbudget, vi havde med at gøre. Fra IMAX-format til overvågningskamera.

Én ting er at læse om miseren i medierne, noget andet er at se hovedpersonerne vride sig i realtid, når de reagerer på hinandens ord. Det føles intimt og lettere grænseoverskridende, og så ovenikøbet i et forår, der ved gud allerede har budt på sin del af bizarre live-optrædener fra forurettede Hollywood-kendisser, fra Will Smiths voldsudbrud på Oscar-scenen, til Ezra Millers to anholdelser på Hawaii.

En fan viser sin støtte til Johnny Depp uden for retten i Virginia, USA. (Foto: Paul Morigi/Getty Images)

»Uanset hvad udfaldet af den her retssag bliver, så vil jeg bære det med mig resten af livet«, lød det fra Depp i vidneskranken onsdag. Og det har han ret i. Johnny Depps karriere bliver aldrig den samme, ligesom han heller ikke vil kunne ryste de seneste seks års mediestorm og rablende fuldemandsinterviews af sig.

Bevares, taber han, vil der givetvis stadig være mindre instruktører, der i ny og næ vil tilbyde ham roller i små film, kun de mest hardcore Depp-fans vil se (selvsamme Depp-fans, der fik udnævnt filmen ‘Minamata’ som en af publikumsfavoritterne i en afstemning under årets Oscar-uddeling).

Men går tingene hans vej, er der et spinkelt håb for, at hans historie for eftertiden vil blive læst af offentligheden som en tragedie med Fresh-rating og ikke en Rotten gyserfilm.

Hører man til dem, der automatisk har valgt side af den ene eller anden grund, skylder man sig selv og sit argumentationsgrundlag at se med.

Scenen er din, Johnny.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af