’Drenge’: Dar Salim stjæler psykopatisk showet i Jonas Risvigs jyske westernkrimi

’Drenge’: Dar Salim stjæler psykopatisk showet i Jonas Risvigs jyske westernkrimi
'Drenge'. (Foto: Viaplay)

Der har altid været noget mytologisk over provins-Danmarks drengekor.

Unge mænd med testosteron sprøjtende ud ad samtlige kropsåbninger, der alligevel står op længe før os andre, tager uniform på og synger vor herres sange.  

Så jeg kan levende forestille mig, hvorfor en filmskaber som Jonas Risvig – sammen med Mikkel Bak Sørensen og Lars Bang på manuskriptet – har valgt at lave en serie om intriger i et drengekor i Silkeborg.

Med sine efterhånden imponerende mange ungdomsserier på ganske kort tid har Risvig bevist, at han som få mestrer at finde dramaet i det hverdagslige og det mystiske i det banale, om det er teenageliv under corona-nedlukningen i ’Centrum’eller unge kvinders sexliv i ’Salsa’.

Det synes oplagt for den autodidakte instruktør at springe på hovedet ned i hjembyen Silkeborg og dyrke drengekorets modsætningsfulde hverdag.

Men allerede få minutter inde i første afsnit bliver der trukket en pistol. 

Drengekoret i Silkeborg mødes nemlig ikke kun for at øve salmer, men også som medlemmer af en lukket loge, der for nyligt mistede et medlem til en af byens dybe søer under mystiske omstændigheder. Til en mindefest dukker en lokal pusher op, og snart peger han et skydevåben direkte i fjæset på Nikolaj (Viktor Hjelmsø), korets kultlederagtige formand.

Ind træder Robin (Sylvester Byder), der netop er vent hjem fra fængslet og hurtigt redder Nikolaj ud af kniben. Men Robin er i virkeligheden i ledtog med den afdøde logebrors kæreste (Karoline Hamm), som har bedt ham infiltrere gruppen, fordi hun mistænker Nikolaj, og snart får han samtlige af byens mørkeste hemmeligheder til at flyde blodigt ud af de pæne villaer.

‘Drenge’. (Foto: Jesper Christensen)

Vi er langt fra Risvigs vante arena, og desværre føles den kokainsniffende, grænseløse drengegruppe ikke nær så intimiderende, som den kunne have været.

De normalt for Risvig så hypernaturlige replikker falder lidt gumpetungt ud af de – sjældent lokalt lydende – silkeborgensere, og machobossen Nikolajs primære intimideringsværktøj er at bede folk om at skride.

Samtidig er de første par afsnit præget af overforklarende dialog som: »Jeg ved godt, at du og Nikolaj plejede at være bedste venner«. Det virker, som om serien vil have dramaet ud af starthullerne så hurtigt som muligt, men når opbygningen er uelegant, er det svært at engagere sig.

Lige indtil vi møder Mikael, Nikolajs far.

Med en ung og foruroligende tavs kone på slæb marcherer Mikael (Dar Salim) ind i sin paladsagtige Silkeborgvilla, og fra første scene demonstrerer han sit gudsbenådede talent for psykisk terror.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Uden varsel skifter han fra hjertelig machomand til rasende gorilla og tilbage på et halvt sekund, og Salim – i en af sine bedste roller til dato! – gør med et roligt, men ildevarslende kropssprog Mikael til en uforudsigelig tidsbombe, der bringer spænding og ubehag ind i samtlige scener, han er med i.

Han er den type psykopat, man rent faktisk møder i virkeligheden: stolt, omskiftelig, entitled og et kroneksempel på toksisk maskulinitet. Med ham i byen kan alting ske, og han gør på en og samme tid serien mere jordnær og mere dramatisk.

Robin er en glimrende modpart til Mikael. Lige så macho, men med hjertet på rette sted. En dansk western-helt, der slår en proper næve, men for alt i verden prøver at lade være.

Efter et par afsnit er alle brikkerne på plads, og en oprigtigt spændende – om end en smule forudsigelig – krimi udruller sig med Silkeborgsøerne som et perfekt bagtæppe, der ligesom drengekoret er smukt på overfladen, men har lig liggende gemt på bunden.

Ad bagveje er det endnu en gang lykkes Risvig at fortælle en medrivende, men alligevel genkendelig historie. En ægte krimiwestern fra et af Danmarks mange små lokalmiljøer, hvor de vildeste ting kan ske, uden at nogen nogensinde finder ud af det.


Kort sagt:
Jonas Risvigs ungdomsserie om et drengekor i Silkeborg kommer sløvt fra start, men en kongepræstation fra Dar Salim og ægte westernstemning gør det medrivende at dykke ned i de dybt begravede hemmeligheder i et lille lokalmiljø.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

’Drenge’. Serie. Serieskabere: Jonas Risvig, Mikkel Bak Sørensen, Lars Bang. Medvirkende: Sylvester Byder, Viktor Hjelmsø, Dar Salim, Karoline Hamm. Spilletid: 7 afsnit á 18-25 minutter Premiere: 14. august på Viaplay.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af