‘Too Sune?’: Selv som standup-komikkens privilegieblinde bundsjat er Nina Rasks naturtalent ikke til at overse

‘Too Sune?’: Selv som standup-komikkens privilegieblinde bundsjat er Nina Rasks naturtalent ikke til at overse
'Too Sune?'. (Foto: Mads Roikjær/DR)

P3 har de seneste år budt på blændende satirekræfter med speciale i videoer af den helt korte some-venlige slags. Til tider så korte, at jeg grådigt har ønsket dem lidt længere.

Nu er drømmen til dels blevet til virkelighed.

Den nye DR-serie ‘Too Sune?’ er nemlig nærmest et serie-spinoff på P3-sketchen ‘Du har set det her stand-up-show 100 gange før!’. I den leverer Nina Rask med teaterskæg og ‘Seinfeld’-blazer et solidt sæt på halvandet minut, som formår at roaste næsten samtlige typer og tendenser, der har kendetegnet de mest uoriginale dele af dansk standup.

I Sofie Diemer og Christoffer Prisholms satiriske mikroserie (fem afsnit der kan binges på en times tid) får vi nærmest skabelsesberetningen for arketypen på den mest talentløse mandlige komikertype. Ført vidunderligt dumsmart an af selvsamme Nina Rask.

Da vi først møder titelkarakteren Sune, har han forsøgt at bryde igennem på comedyscenen lidt for længe. Men uden snerten af wokeness, talent eller materiale om andet end livet som rødhåret, er han ikke nået nær så langt, som han selv synes, han har fortjent.

Faktisk er han faretruende tæt på at overskride »syvårsreglen«. Et opdigtet comedy-dogme, der lyder, at man efter syv år i branchen bør give op (eller værre endnu: lave en podcast), hvis man ikke kan fylde Bremen alene.

Nina Rask og Sofie Jo Kaufmanas i ‘Too Sune?’. (Foto: Mads Roikjær/DR)

Samtidig bliver Sune åndet i nakken af sine nyere komikerkollegaer, der blandt andet tæller Stephanie, hvis jokes om at få sexlegetøj i julegave af sin nye papmors undulater går rent ind. Ikke fordi de er sjove, men fordi hun er kvinde, må forstås.

Stik imod al fornuft vælger Sune derfor at booke selvsamme Bremen til et onemanshow, han bare lige skal have skrevet først. Et dumdristigt plot der muligvis afspejler hovedpersonens manglende virkelighedssans, men også er lige lovlig tyndt som drivkraft for hele serien.

Men hvis der er en ting ‘Too Sune?’ gør sig umage med at slå i med syvtommertøm er det, at den hvide heteroseksuelle cismand Sune er så privelegieblind, at han burde få bevilget en førerhund.

For Sune er livet én lang open mic night, hvor han ikke kan tage et eneste skridt uden at træde nogen over tæerne. Hvilket resulterer i adskillige både morsomme og halvubehagelige sammenstød med seriens adskillige komiske gæster, der ofte spiller overdimensionerede versioner af sig selv.

Martin Johannes Larsen og Rasmus Wallbridge som versioner af sig selv i ‘Too Sune?’. (Foto: Mads Roikjær/DR)

Selv som standup-branchens menneskelige bundsjat, er Nina Rasks naturtalent ikke til at overse. At køn desuden ikke er en reel rollebegrænsning cementerer kun, hvor meget mere interessant, det bliver at følge skuespillerens videre færd – som forhåbentlig snart byder på en hovedrolle af de helt store.

Den lovende Kimmie Liv Sennova leverer skarpt modspil som Sunes kvindelige komikerkollega. Ligeledes skinner kemien med den faste P3-makker Lasse Dein igennem, som Sunes diametrale modsætning, der anerkender sit maskuline brancheprivilegie på en utroligt opmærksomhedskrævende måde. Bøven Sunes færd ud i improworkshop hos Sofie Kaufmanas og Mette Søndergaard Nielsen (‘Hvorfor snakker vi ikke om mig?’), der mest består i at være forskellige følelsesnuancer af spaghetti, er desuden åndssvagt sjov.

Men fordi så meget af drivkraften i ‘Too Sune’ afhænger af skuespillet, mærkes det tydeligt, når det halter. Som det desværre er tilfældet mellem Sune og hans evigt støttende bofælle Malik (Jalal Arabi fra den banebrydende ‘Macho’), der savner timing.

Generelt fungerer serien bedre på scene- og replikplan end som samlet fortælling.

Man kan dog tilgive ‘Too Sune?’ en del, da dens budget i urokkelig P3-tradition næppe har gjort nævneværdigt indhug i licenspuljen.

Og selvom serien ikke rammer plet på alle punkter, er den helt store formildende omstændighed, at hovedpersonen er skildret med en snert af elskelighed, der i sidste ende illustrerer, hvorfor han, trods fejlbarligheden, alligevel flyder så fandens ovenpå.


Kort sagt:
Med sin korte spilletid og lige lovlig simple præmis er ‘Too Sune?’ en lillebitte serie, der alligevel gør indtryk. Ikke mindst på grund af Nina Rasks selvsikre storhed.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

‘Too Sune?’. Serie. Serieskabere: Sofie Diemer og Christoffer Prisholm. Medvirkende: Nina Rask, Jalal Arabi, Kimmie Liv Sennova, Lasse Dein, Sofie Jo Kaufmanas, Mette Søndergaard Nielsen, Jesper Juhl. Spilletid: 5 afsnit á 10-15 minutter. Premiere: Kan ses på DR TV
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af