De unge i ‘Sex med P3’ er så modige, at det er til at tude over

To unge bros taler ærligt om vodkapik, og en 22-årig kvinde får orgasme for åben skærm, så der til sidst ikke er mere at skamme sig over. DR’s ‘Sex med P3’ er fantastisk public service.
De unge i ‘Sex med P3’ er så modige, at det er til at tude over
Foto: Victor Grønbech

»Dette program er meget eksplicit. Det kan virke stødende på nogen. Nu er du advaret«. 

Sådan starter alle afsnit af ‘Sex med P3’: DR’s nye seksualsatsning, der bestemt ikke er bleg for at agere shaving-manual såvel som blowjob-instruktør, så længe det er i den unge folkeoplysnings tjeneste. 

Selvom programmet tør stryge sarte sjæle mod kønshårene med en interviewkavalkade, der introducerer talende penisser og vaginaer som tilføjelse til dokumentarklassikeren talking heads, er det et befriende kærligt opslagsværk hele vejen igennem. 

‘Sex med P3’ (Foto: Amie Arendse Bah)

Ligesom ungeinklusion blev en succes i forbindelse med fiktionsserien ‘Salsa’, der også satte fokus på sex, er ‘Sex med P3’ skabt i samarbejde danske unge.

Over 150 unge mellem 15-33 år har været del af optagelserne. Derudover har et panel på over 300 unge givet input, og emnerne for programseriens i alt 20 afsnit har unge fra hele landet været med til at vælge gennem brugerundersøgelser.

Første ombæring seksualundervisning rummer seks afsnit, der kaster sig over nogle af de mest klassiske, men også nødvendige problematikker forbundet med sex. 

Hvor sidder klitoris? 

Ligesom puberteten selv starter ‘Sex med P3’ med et afsnit om kønsbehåring for derefter at udforske emner som blowjobs, herpes, fissens orgasme, bodycount (antal sexpartnere) og vodkapik, som rejsningsproblemer hedder i 2022. 

Undervejs i programmerne skifter fokus mellem eksperter og et bredt udsnit af unge, der deler deres personlige erfaringer og holdninger til alle emnerne. 

Arven fra det opsigtsvækkende børneprogram ‘Ultra smider tøjet’ føres videre, da en lang række af interviewpersonerne vitterligt står frem med alt andet end ansigter.

Derudover er indflydelsen fra tidligere milepæle som Ultra-formatet ‘Under dynen med Anna Lin’, Maja Malou Lyses dokumentarserie ‘Sex med Maja’ og ikke mindst Lea Glob og Mette Carla Albrechtsens dokumentar ‘Venus’ ikke til at tage fejl af. Hos P3 er det dog det rendyrkede oplysningsformål rettet mod de 15-25 årige, der er i fokus.  

Programmets deltagere er ikke blege for at dele ud af dem selv og bogstaveligt talt bruge deres kønsdele som infografik. Både intimbarbering og voksning demonstreres af et rigtigt menneske. I afsnittet om ‘Fissens orgasme’ gives der nonchalant svar på et af livets helt store spørgsmål: Hvor sidder klitoris?

Hvilket let besvares ved, at en af interviewpersonerne simpelthen bare peger ud, hvor den sidder i hendes egen skede. 

Eksperter i øjenhøjde

Samtidig tilfører de medvirkende eksperter den nødvendige saglighed, men fremstår hele tiden i tydelig øjenhøjde med målgruppen. 

Til at gøre os klogere på »orgasmegappet«, den kønsulige fordeling af orgasmer, er den 23-årige sexolog Sara Andersen. Samtidig formår læge og sexolog Mikkel Marqvardsen at gøre de mere teoretiske aspekter af den mere biologiske seksualundervisning forståelig og ikke mindst empatisk. 

Sexolog og læge Mikkel Marqvardsen i ‘Sex med P3’.

Man kan ikke andet end at nyde hans filosofiske spinbeskrivelse af et blowjob som »når en af ens mest private dele mødes med en af de mest offentlige dele«. Eller da tilrettelæggeren i baggrunden starter blowjob-interviewet med at indbyde eksperten til, at »vi går ind i et blowjob konkret«. Hvem vidste man kunne andet? 

Selvom der er en fantastisk professionel alvor på spil, er det også sjovt og underholdende tv. 

‘Sex med P3’ formår nemlig også at sætte tanker i gang for dem, der ellers tænker, de er over den deciderede seksualundervisningsalder. 

For måske har man tænkt et blowjob, men hvornår har man egentlig virkelig tænkt over et blowjob? 

Onanisession for åben skærm

Foruden eksperterne fortjener de medvirkende unge i ‘Sex med P3’ en national jubelparade. Både de deltagere der stiller op med nøgne kroppe, og dem der med smil og klogskab tør at sætte deres eget ansigt på ungdommens sexskrupler. 

Som da 17-årige Selina herligt problemknusende forklarer udtrykket vodkapik: »Hvis du har drukket for meget, så fungerer den bare ikke lige helt, som man vil, og så bliver man nødt til at vente til morgenen efter«. 

Mikkel og William i ‘Sex med P3’ (Foto: Victor Grønbech).

De to unge bros William og Mikkel på 20 og 21 år er hovedpersonerne i et indslag om selvsamme fænomen, hvor de mellem frisktrimmede fades, highfives og opvarmning til lillefredagens bytur taler åbent om, hvad de tænker, når de endelig har hevet en med hjem fra bytur og pikken så ikke ‘virker’.

Hvilket sjovt nok også sker til sidst i kapitlet – men hvad gør det, når man har en god kammerat at tale om det med. 

Bølgerne for bramfriheden går helt utroligt højt, da vi i afsnittet om fissens orgasme ser 22-årige Nanna dele sin onanisession for åben skærm i indslaget ‘Se min ægte orgasme’. 

Uanset hvordan de gør det, deler samtlige af seriens deltagere så modigt ud af dem selv, at det er til at tude over. 

Blowjobs er public service

Det står samtidig klart, at man fra DR’s side er lykkes med at udvise omtanke, selvom der favnes bredt. Programmerne skærer ikke alle indehavere af fisser over én kvindekategorisk kam. Det hedder ikke kvindeorgasme, men fisseorgasme og personer med fisser frem for kvinder. 

Det afspejler alt sammen, hvorfor det faktisk er en public service-opgave at oplyse om blowjob-teknik og lokalisering af klitoris. 

For at holdet bag ‘Sex med P3’ har evnet at få en så stor og tilpas divers gruppe unge til at dele så åbent ud af dem selv, er vidnesbyrd om en tiltrængt professionalisme på et område, der ellers ofte er plaget af notorisk berøringsangst. 

‘Sex med P3’ (Foto: Freja Wilia Dahl).

Det trygge rum kan mærkes af alle, der træder ind i det. Et univers, hvor skam, tvivl og følelsen af at være forkert bliver udryddet, én vodkapik ad gangen. 

Den indledende disclaimer til trods er der absolut intet at blive stødt over i public service-seksualundervisningen. Hvis det er stødende at få visualiseret, hvor klitoris sidder, med et ægte samtykkende menneske som guide, er det vores moralkompas, der er noget galt med. 

Hvis de resterende afsnit af ‘Sex med P3’ fortsætter i samme stime og formår at dække hele spektret af seksualitet, vil der snart ikke være mere tilbage at skamme sig over. Gudskelov for det!

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af