‘Extraction 2’: Chris Hemsworth har fortjent en bedre franchise end Netflix’ actionbasker

‘Extraction 2’: Chris Hemsworth har fortjent en bedre franchise end Netflix’ actionbasker
'Extraction 2'. (Foto: Netflix)

I Netflix-actionbraget ’Extraction’ mødte vi Chris Hemsworth i fuld lejesoldatsmundering som den lige dele hårdkogte og traumatiserede Tyler Rake.

Filmen, der blev instrueret af debutanten Sam Hargrave og produceret af Russo-brødrene (’Avengers: Endgame’) og Hemsworth, blev en fin succes under covid-19, hvor folk tørstede efter den mindste smule action. Og den leverede da også rigeligt med ildkampe og teaterblod i Dhakas glohede gader til, at underholdningen var intakt.

Nu er efterfølgeren, ’Extraction 2’, så landet på Netflix, og til trods for at Rake var blevet slået til lirekassemand og skudt sønder og sammen under den første films klimaks, med hvad der lignede hans undergang, så er der aldrig nogen filmkarakter (specielt ikke hvis de spilles af en bankable superstjerne som Hemsworth), der er så livløs, at de ikke kan bringes tilbage til en ny omgang.

‘Extraction 2’. (Foto: Netflix)

Rake bliver nemlig fundet, reddet og lappet sammen lige inden han stiller træskoene. Derefter fragtes han til et hospital i Dubai, hvor han først frister en tilværelse i koma, inden han vågner op til genoptræning, før han endelig er klar til at nyde sit otium i ro og mag.

Pensionen bliver dog sat på pause, da en mystisk mand (Idris Elba) dukker op med et tilbud om et comeback som lejesvend, hvor missionen for Rake har et personligt twist. Elbas karakter arbejder nemlig for Rakes ekskone, Mia (Olga Kurylenko).

Hun vil have Rake til at redde hendes søster, Ketevan, og hendes to børn, der er fanget i et fængsel i Georgien sammen med Ketevans voldelige mand, der også er en berygtet gangsterboss. Rake samler derfor sit trofaste team af ligesindede lejesoldater, Nik (Golshifteh Farahani) og Yaz (Adam Bessa), hvorefter de gør sig klar til at infiltrere fængslet og hvad, der potentielt kan blive en endnu mere udfordrende mission end i forrige film.

‘Extraction 2’. (Foto: Netflix)

I denne anden ombæring er der ikke så overraskende skruet op for blusset på alt, hvad der hedder actionfyldte set pieces, generisk martial arts og et utal af forskelligartede automatvåben, der tilsyneladende har en uendelig mængde ammo, som var det et first person shooter-videospil.

Det er selvfølgelig kutyme for en film som ’Extraction 2’, da sådanne actionfilm helst skal overgå deres forgænger på ren og skær adrenalininducerende ramasjang. Det gør denne hæderlige toer også. Især i en scene, der meget lig etteren er præsenteret som et one shot i det georgiske fængsel, hvor man ender med at sidde på det yderste af sit foretrukne slumremøbel.

Filmen kæmper dog, på samme måde som dens knudemand af en actionhelt, med at få formidlet troværdige følelser, og selvom det for Rake er »personal this time ’round«, så findes filmens klare styrker i de overdrevne actionsekvenser.

‘Extraction 2’. (Foto: Netflix)

Hemsworth er dog født til at stå i spidsen for en actionfilm, både i statur og karisma, og når filmen enkelte steder lykkedes med den emotionelle del, skyldes det, at Hemsworth er en rigtigt god skuespiller – for god til en gennemsnitlig actionfilm som denne – der med lethed kan flekse sin sårbarhed bag det monstrøse ydre.

Historien, der er pennet af Joe Russo, er en klichétung størrelse. Måden, hvorpå Rake ’genoplives’, er tæt på en kreativ falliterklæring, og så får vi også den klassiske og udvandede træningsmontage, når Rake forsøger at komme tilbage til fordums styrke.

Det er set før, og det er set bedre.


Kort sagt:
’Extraction 2’ løfter sig, ligesom sin forgænger, aldrig over gennemsnitlig metervare. Men skal hjernen blot slås fra i to timers tid med uforpligtende action, kugleregn i stride strømme og en altid seværdig Hemsworth, er filmen seværdig nok.

’Extraction 2’. Spillefilm. Instruktion: Sam Hargrave. Medvirkende: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Olga Kurylenko, Daniel Bernhardt, Tinatin Dalakishvili, Idris Elba. Spilletid: 123 min. Premiere: 16. juni på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af