Sortkomisk kolonidrama er dansk kandidat til prestigefuld filmpris

Sortkomisk kolonidrama er dansk kandidat til prestigefuld filmpris
Sara Fanta Traore og Anna Neye i 'Viften'. (Foto: Linda Wassberg/ SF Studios)

Da ‘Viften’ fik premiere i foråret, blev den et tiltrængt indspark i den danske filmhistorie, som behandlede Danmarks underbelyste fortid som slavenation.

Nu er den både satiriske og urovækkende film udnævnt som dansk kandidat, når Nordisk Råds prestigefyldte filmpris skal uddeles.

‘Viften’ er instrueret af Frederikke Aspöck og har manuskript af Anna Neye, der fik ideen til filmen, da hun besøgte Sankt Croix.

Det er en fortælling om veninderne Petrine og Anna, der i 1848 er i huset hos den danske generalguvernør Peter von Scholten. De er begge sorte, men hvor Anna er frue i huset er Petrine slavegjort, og da hun ønsker at købe sig fri, begynder et oprør at ulme i hele hierarkiet.

»Mens langt de fleste historiske film spiller sikkert og solidt, vrister ’Viften’ sig dristigt fri af skabelonerne«, lyder en del af juryens begrundelse for filmens udnævnelse. Den består af lektor Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, filminstruktør Amalie Næsby Fick og Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen.

Udover ‘Viften’ vækker det opsigt, at der for første gang er en grønlandsk film i feltet af nominerede, hvor ‘Alanngut Killinganni (The Edge of the Shadows)’ instrueret af Malik Kleist er at finde.

Jonas Poher Rasmussens ‘Flugt’ vandt filmprisen i 2021, mens det sidste år var islandske ‘Lamb’, der løb med sejren.

Vinderen af Nordisk Råds Filmpris offentliggøres 31. oktober.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af