Eden Dambrine, ‘Close’
Fra den unge Léo første gang åbner munden og fortæller sin ven Rémy en fabelagtigt intens historie om and, er det umuligt at tage øjnene fra den spinkle dreng med de store årvågne øjne.
Hvilket kun gør det mere smerteligt at følge det kun 13-årige belgiske stortalent Eden Dambrines uovertrufne præstation. Som handlingen skrider frem i Lukas Dhonts hyldede barndomsdrama ‘Close’, bliver karakterens skridt nemlig kun tungere.
Barneskuespillerens præstation minder i styrke om Antoine Olivier Pilons grænsesøgende unge mand i Xavier Dolans ‘Mommy’, selvom den er helt modsat i temperament. Man kan aflæse Léos ømhed og barnlige forsøg på at holde sig rank i hver scene. Altid med et et uhyggeligt blik ud på virkeligheden, der sår en afgørende tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert.
I en film der er i komplet øjenhøjde med barndommen, er den unge hovedrolleindehaver nærmest allerede et fuldvoksent talent.
Halle Bailey, ‘Den lille havfrue’
Det er i år, det 23-årige stortalent Halle Bailey har fået sit filmiske gennembrud, men inden da var hun faktisk allerede en rimeligt stor stjerne.
Sammen med sin søster har hun været Grammy-nomineret adskillige gange med duoen Chloe X Halle og nydt stor offentlig opbakning fra ingen mindre end Beyoncé.
Men på skuespilfronten kunne Bailey – efter lang ventetid, fankærlighed og et ærgerligt racistisk backlash – endelig indfri publikums forventninger som Ariel i ‘Den lille havfrue’.
Fra hun første gang åbnede munden, for smilende og længselfuld at sætte ild til tonerne af filmens megahit ‘Part of Your World’, var der ingen tvivl om, at en ny megastjerne var født. Og heller ikke et øje tørt.
Baileys Ariel var (i modsætning til sin med tiden problematiserede tegnede forgænger) en frisk og følsom opdatering af det hævdvundne eventyr. Og et gennemført dygtigt og dejligt forbillede.
Næste år skal skuespilevnerne stå en større dramatisk prøve i genindspilningen af Steven Spielbergs Alice Walker-filmatisering ‘The Color Purple’, hvor hun spiller hovedrollen Nettie Harris som ung. Derudover medvirker Bailey i indiefilmen ‘The Line’ instrueret af Ethan Berger med både ‘Euphoria’-stjernerne Austin Abrams og Angus Cloud samt John Malkovich på rollelisten.
Soheil Bavi, ‘Underverden II’
Hvem er han?
I det danske skuespillandskab er det sjældent, at man får lov til at sige den sætning så oprigtigt overrasket. At der pludselig dukker et scenestjælende talent op som ud af det blå.
Det var ikke desto mindre tilfældet, da 24-årige Soheil Bavi gjorde sin overlegne entré som den uhyggeligt overbevisende bandeleder Muhdir i Fenar Ahmads ‘Underverden 2’.
Bavi flyttede som 16-årig til Iran, hvor han har uddannet sig til skuespiller og medvirket i filmprojekter. Hans debut i dansk film er dog en af de mest spændende gennembrud længe, og det er forhåbentligt kun det første, vi har set til hans store potentiale.
Frankie Corio, ‘Aftersun’
Med to mesterlige skuespilpræstationer og et tyrkisk turistresort satte spillefilmsdebuterende Charlotte Wells et uforglemmeligt følelsesmæssigt aftryk med ‘Aftersun’. Som vi udnævnte til halvårets hidtil bedste film.
I den lillebitte historie med enorm effekt spillede kun 13-årige Frankie Corio smukt og skægt op mod ‘Normal People’-stjerne Paul Mescal. Som far og datter skabte de en kemi så rørende og hård, at man havde lyst til at holde holde den tæt og putte den i lommen.
Med hjerteskærende karaokesang leverede den unge skotte ikke blot en af halvårets stærkeste barnepræstationer, men en af de største gennembrud overhovedet.
Det næste hun kan ses i, er gyserfilmen ‘The Bagman’ instrueret af Colm McCarthy (‘The Girl with All the Gifts’) overfor blandt andre Sam Claflin (‘Hunger Games’).
Jake Ryan, ‘Asteroid City’
Det er først som teen-astrogeniet Woodrow i Wes Andersons ‘Asteroid City’, at 19-årige Jake Ryan for alvor er blevet sat på landkortet.
Men inden da har han rumsteret i baggrunden i både ‘Moonrise Kingdom’ og ‘Island of Dogs’, og det er svært at komme udenom, at den unge skuespiller er som skabt til Andersons univers. I sin første prominente rolle spiller han søn til Jason Schwartzman – med et næsten lige så slående deadpan-talent.
Tidligere har Ryan gjort indtryk i Bo Burnhams tween-indiefilm ‘Eighth Grade, så mon ikke han også har relevans udenfor den texanske auteurs faste økosystem?
Emilie Kroyer Koppel , ‘Ustyrlig’
En af danmarkshistoriens mørkeste kvindehistoriske kapitler kom endelig filmisk for dagen i Malou Reymanns ‘Ustyrlig’.
Her bar den blot 21-årige Emilie Kroyer Koppel fortidens tragedie på sine skuldre og leverede en sårbar og imponerende præstation som den 17-årige Maren, der bliver sendt til kvindeanstalten på Sprogø af 1930’ernes sædelighedspoliti.
En ovenud gribende hovedrolledebut hvor man konstant kan mærke kontrollens åg slibe håbet ned hos den unge kvinde, der får stjålet sit liv. Men midt i brutaliteten skinnede respekten og kærligheden til de virkelige kvinder, der blev gjort fortræd, også smukt igennem.
Til efteråret kan man se frem til at se Emilie Kroyer Koppel indtage en prinsesserolle i Netflix-kostumedramaet ‘Ehrengaard: Forførelsens’ med Sidse Babett Knudsen og Mikkel Boe Følsgaard.
Young Mazino, ‘Beef’
En smådum fitness-fyr der flirter med krypto. Som ikke tøver med at navgive sit firma »Cho-Bros«, så snart han får chancen.
Sådan møder vi først Young Mazinos Paul, den fysisk større, men langt mere bekymringsfri, lillebror til Steven Yeuns Paul i den tragikomiske Netflix-serie ‘Beef’.
Som serien skrider frem, ender han dog som seriens største sympatiske holdepunkt, og Mazinos præstation er tiltagende charmerende – og ganske fortjent også Emmy-nomineret.
Mazinos skævtsmilende følsomme hunk har stort førstemandspotentiale. Flere som ham ser vi bestemt gerne flere af i Hollywood.
Sara Fanta Traore, ‘Viften’
I år blev dansk film rigere, da Anna Neye og Frederikke Aspöcks ‘Viften’ gjorde satirisk op med vores lands slavefortid.
Handlingen havde et uhyre komplekst forhold i centrum mellem Neyes Anna og hendes både slave og veninde Petrine. Hun blev spillet af Sara Fanta Traore, der fangede alle de følelsesmæssige nuancer i både det historisk betingede venskabs-breakup og filmens gribende selvstændighedskamp. Hvor resten af filmen spillede på det komiske, var hun strålende som det menneskelige holdepunkt.
I en fortælling med så meget på spil og nogle af de sværeste og vigtigste temaer overhovedet, var det stærkt at se et skarpt nyere navn føre rollen sitrende til dørs.
Traore har tidligere kunne opleves i flere tv-biroller og på teaterscenen, men med ’Viften’ kunne hun næppe have vist større mod med sin filmiske hovedrolledebut.
Sara Fanta Traore er på rollelisten til ‘Mørkeland’, der er en efterfølger til den politiske thriller ‘Kongekabale’.
Kristine Kujath Thorp, ‘Den store stilhed’ og ‘Sick of Myself’
Denne norske skuespillers talent er i og for sig ikke helt nyt.
Hverken i dansk sammenhæng, hvor hun var noget af det bedste i DR-serien ‘Noget om Emma’. Og heller ikke i national sammenhæng, hvor Thorp blandt andet har spillet med i katastrofefilmen ‘Nordsøen’ og modtaget stor ros for hovedrollen i graviditetskomedien ‘Ninjababy’.
Alligevel bør de to præstationer, vi hidtil har kunne opleve fra Kristine Kujath Thorp i 2023 være et vendepunkt, der fører flere storartede hovedroller med sig.
For hendes præstationer i henholdsvis det danske nonnedrama ‘Den store stilhed’ og den absurde millennial-satire ‘Sick of Myself’ (der først i år har kunne ses i Danmark) udgør et CV med imponerende spændvidde. I begge sætter Thorp sig selv bramfrit på spil – om det er som en gudfrygtig knude af personlig tragedie eller en rallende berømmelsessyg zombie.
I efteråret kan Kristine Kujath Thorp opleves i Nikolaj Arcels historiske storfilm ‘Bastarden’.