Christian Tafdrup arbejder på ny film – personlig historie om Lars von Trier og Zentropa

Christian Tafdrup arbejder på ny film – personlig historie om Lars von Trier og Zentropa
Christian Tafdrup. (Foto: Kavian Borhani for Soundvenue)

Christian Tafdrup har indtaget en position som dansk films nye store provokatør.

Først med sin anden film som instruktør, kønssatiren ‘En frygtelig kvinde’, og så med den grænsesøgende gyser ‘Speak No Evil’, hvis ubønhørlige slutning de færreste gik uberørte fra.

‘Speak No Evil’ gjorde Tafdrup til et interessant navn for Hollywood, men gudskelov ser alt ud til, at instruktøren bliver i Danmark lige foreløbigt.

Vi kan nemlig nu afsløre, at Tafdrup arbejder på sin næste film, som på papiret er et stort spring fra det mørke gys.

Filmen har arbejdstitlen ‘The Runner’ og er bygget på Christian Tafdrups egne oplevelser hos filmselskabet Zentropa i 90’erne.

Tafdrup skriver til Soundvenue, at der er tale om en komedie og »en delvis selvbiografisk film om min sommer 1999, hvor jeg arbejdede som runner på filmen ‘Dancer in the Dark’ af Lars von Trier«.

»Jeg er ved at skrive manuskriptet, og filmen er stadig langt fra en produktion, hvorom der jo ikke er nogen som helst garantier. Men det er, hvad jeg bruger min tid på«, fortsætter han.

Christian Tafdrup har aldrig lagt skjul på, hvor stor en betydning Lars von Trier har haft for, at han blev instruktør.

I et interview med Soundvenue fra 2017 fortalte han, at han (efter at have fået et skuespillergennembrud i ‘Smukke dreng’) begyndte på Zentropa i 1993 som kopidreng, hvor han læste Triers manuskripter til ‘Riget’ og senere ‘Breaking the Waves’ og blev fuldkommen besat af ham.

Da Tafdrup var 18, lavede han sin første kortfilm, ‘Kopisten’, der handlede om ham selv, der kopierede manuskripter og drømte om at være instruktør. Efter en lang proces lykkedes det ham at få Trier selv med i en scene, hvor mesteren ignorerer hovedpersonen fuldstændigt, selvom denne har blæret sig over for alle sine venner med, at han kender Trier indgående.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»For mig var det helt vildt stort, at jeg som totalt amatør, 18 år gammel, spørger verdens største filminstruktør, om han vil være med i min film, og det vil han så godt, fordi han synes, at manuskriptet er godt. Det er generøst«, fortalte Tafdrup i 2017.

»Sidenhen har jeg snakket med ham flere gange, og han har rost filmen rigtigt meget, og jeg var runner på ’Dancer in the Dark’. Så det blev lidt mere normalt, og i virkeligheden er han bare enormt sød. Men min historie med Trier er meget voldsom, og jeg kan huske alle de gange, vi har snakket sammen, og hvad vi har snakket om«, sagde han videre og fortalte, at han for selv at kunne lave film senere var nødt til at begå et symbolsk fadermord på idolet.

At lave en film med udgangspunkt i ‘Dancer in the Dark’ bliver ikke mindre interessant af, at det er kendt som en af de mest turbulente optagelser i dansk films historie.

Lars von Trier og hovedrolleindehaveren Björk kunne slet ikke enes, og det kulminerede, da sangeren forsvandt fra settet i flere dage. Björk har siden i forbindelse med MeToo-bevægelsen – indirekte, men slet skjult – anklaget Trier for grov sexchikane. En anklage, Trier afviste.

Der er med andre ord masser af gods i historien omkring ‘Dancer in the Dark’, og med Tafdrups personlige perspektiv ligger der utvivlsomt en fortælling og venter, som vil få tænderne til at løbe i vand hos enhver filmfan.

Mens de store spørgsmål selvfølgelig er:

Hvem skal spille Trier? Og Björk? og Tafdrup selv?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af