Golden Globe giver rygstød til ’Oppenheimer’ og ’Poor Things’ – betyder det noget?

Den udskældte Golden Globe-pris var i nat dansk tid tilbage med ny tv-kanal i ryggen, Taylor Swift i publikum og ’Oppenheimer’ som den største vinder. Soundvenues filmredaktør samler op på priserne ud fra spørgsmålet: Skal vi til at tage Golden Globe seriøst igen?
Golden Globe giver rygstød til ’Oppenheimer’ og ’Poor Things’ – betyder det noget?
Robert Downey Jr. svinger sin Golden Globe-statuette. (Foto: John Salangsang/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images)

Som den opmærksomme læser vil vide, har vi på Soundvenue tidligere undladt at skrive om Golden Globe-priserne.

Den beslutning tog vi, efter The Golden Globes mistede den sidste rest af legitimitet, da showet ikke længere blev sendt på tv efter en række skandalesager.

Tv-transmissionen har altid været Golden Globe-prisens eneste eksistensberettigelse. Showet har nemlig altid haft fine seertal og leveret et underholdende show. Det har været her, den amerikanske awards season blev kickstartet, og hvor nogle af årets store film kunne samle momentum i det afgørende Oscar-kapløb.

Især har skuespillerne kunnet holde vindertaler, der enten kunne gøre deres hoser mere grønne i Oscar-sammenhæng – eller det modsatte.

Så tv-sendingen på NBC gav Golden Globe betydning. Ikke så meget indflydelse, som den er blevet tildelt i folkemunde (den har aldrig været en seriøs indikator for Oscar-sejre), men dog nogen. Uden tv-showet var prisen intet – hvorfor har jeg skrevet om mange gange gennem årene, for eksempel her og her.

I 2023 fik Golden Globe et sidste år på NBC, der derfra opsagde samarbejdet, men i år fik Golden Globe så nyt liv med en frisk tv-kontrakt, denne gang på CBS.

Værtsmonolog faldt til jorden

Det er sket, efter Golden Globe og foreningen bag er undergået en stor forandring i kølvandet på kritikken. Foreningen er blevet mere mangfoldig med nu cirka 300 medlemmer mod under 100 før. Og en professionel medievirksomhed, Dick Clark Productions and Eldrige, har opkøbt foretagendet fra det korrupte og useriøse The Hollywood Foreign Press Association.  

Ingen andre prisshows har formået at udfylde vakuummet i Golden Globes tv-fravær de seneste år, og faktum er, at mange i særligt Hollywoods pr-apparat har savnet showet. Her er man jo dybest set ligeglade med, hvem der stemmer, så længe filmene og stjernerne får et udstillingsvindue. Det er også godt for filmøkonomien som helhed.

Det nye show var med andre ord muligheden for at genopfinde sig selv og bevise sin plads i det filmkulturelle kredsløb.

Og hvordan gik det så?

Jeg har ikke set nattens show i sin helhed, men de amerikanske mediers dom er hård. IndieWire kalder showet »lamt«, og vært Jo Koys åbningsmonolog faldt tungt til jorden i en grad, at han selv måtte undskylde sig med, at han fik tjansen for blot 10 dage siden (at et c-liste-navn er vært siger noget, at Golden Globes stadig er ramt af statustab).

Showet skulle have været langt fra så sjovt og løssluppent, som det var kendt for i storhedstiden. Det kunne selv ikke den ultimative stjernestøv fra Taylor Swift (der var nomineret for i den nye, såkaldte box office-kategori for sin ’The Eras Tour’-biografoplevelse) og kissemissende Timothée Chalamet og Kylie Jenner i tilskuerrækkerne lave om på.

Men hvem trak sig så sejrrigt fra aftenen – og betyder det noget?

Stor gevinst til ‘Frit fald’

Christopher Nolans publikumshit ’Oppenheimer’ var den store triumfator med hovedprisen Bedste Drama, prisen for Bedste instruktør og priserne for både bedste mandlige hoved- og birolle i et drama til henholdsvis Cillian Murphy og Robert Downey Jr.

Også Yorgos Lanthimos’ vilde ’Poor Things’ (dansk premiere 18. januar) fik et rygstød med prisen for Bedste komedie/musical.

‘Barbie’ blev derimod forbigået og fik i hvert fald ikke styrket Oscar-chancerne.

Lily Gladstone vandt som den første indfødte amerikaner prisen for bedste kvindelige skuespiller i et drama for ’Killers of the Flower Moon’, og hun holdt en stærk tale, der utvivlsomt bringer hende tættere på Oscar-sejr. Paul Giamatti understregede, at han er en stærk Oscar-konkurrent til ovennævnte Cillian Murphy med prisen for bedste mandlige hovedrolle i en komedie/musical for ’The Holdovers’ (dansk premiere på torsdag).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Guldpalmevinderen ’Frit fald’ (‘Anatomy of a Fall’), som vi holder forpremiere på næste uge, 17. januar, vandt prisen for bedste ikke-engelsksprogede film i et stærkt felt med film som ’The Zone of Interest’, ’Past Lives’ og ’Society of the Snow’. Justine Triets originale take på crime-dramaet vandt endda også for bedste manuskript.

Alle disse film og skuespillere kan bruge den opmærksomhed, Golden Globe-sejren fører med sig. Også selvom prisen i sig selv stadig er en fis i en hornlygte, og at tv-showet var kikset. Vinderne står nu en tand stærkere i Oscar-ræset, end de gjorde i går – afstemningen om Oscar-nomineringer begynder på torsdag, så timingen er god.

Ikke mindst er Oscar-ræset nu for alvor skudt i gang, så folk lægger mærke til det. Det betyder noget for filmene og for et kriseramt Hollywood.

På tv-siden var ’Succession’, ’Beef’ og ’The Bear’ de store vindere, og uanset hvad man så ellers må mene om den gruppe, der stemmer, må man da give dem dette: Den ramte de meget godt.

Oscar-nomineringerne offentliggøres 23. januar, og der er indtil flere danske lodder i puljen. Showet går ned 10. marts.

ALLE NATTENS GOLDEN GLOBE-VINDERE

Film

Bedste film – drama: Oppenheimer

Bedste kvindelige skuespiller – drama: Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon)

Bedste mandlige skuespiller – drama: Cillian Murphy (Oppenheimer)

Bedste film – musical eller komedie: Poor Things

Bedste kvindelige skuespillermusical eller komedie: Emma Stone (Poor Things)

Bedste mandlige skuespillermusical eller komedie: Paul Giamatti (The Holdovers)

Bedste mandlige birolle i en film: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

Bedste kvindelige birolle i en film: Da’vine Joy Randolph (The Holdovers)

Bedste instruktør: Christopher Nolan (Oppenheimer)

Bedste manuskript: Justine Triet, Arthur Harari (Anatomy of a Fall)

Bedste animationsfilm: ‘Drengen og hejren’

Bedste ikke-engelsksprogede film: ‘Frit fald’

Bedste originale sang: ‘What Was I Made For?’ fra ‘Barbie’

Box Office-præstation: Barbie

Bedste score: Ludwig Göransson (Oppenheimer)

Serier

Bedste dramaserie: Succession

Bedste komedieserie: The Bear

Bedste miniserie: Beef

Bedste kvindelige skuespiller i en tv-serie – drama: Sarah Snook (Succession)

Bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie: Kieran Culkin (Succession)

Bedste kvindelige skuespiller i en komedieserie: Ayo Edebiri (The Bear)

Bedste mandlige skuespiller i en komedieserie: Jeremy Allen White (The Bear)

Bedste mandlige birolle i en tv-serie: Matthew Macfadyen (Succession)

Bedste kvindelige birolle i en tv-serie: Elizabeth Debicki (The Crown)

Bedste mandlige skuespiller i en miniserie: Steven Yeun (Beef)

Bedste kvindelige skuespiller i en miniserie: Ali Wong (Beef)

Bedste standup-show: Ricky Gervais (Ricky Gervais: Armageddon)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af