’Majas løfte’: Dansk thriller foregår udelukkende i en bil – og sender hjertet op i halsen

’Majas løfte’: Dansk thriller foregår udelukkende i en bil – og sender hjertet op i halsen
'Majas Løfte' (Foto: Angel Films)

Det kan være svært at bevare både troværdighed og intensitet i film, der udelukkende finder sted i trange rum, men de seneste år har vi fået indtil flere vellykkede danske af slagsen med ’Den skyldige’ og ’Cutterhead’ som de mest mindeværdige.

Instruktør Fabian Wullenwebers ’Majas løfte’ er – inspireret af en sand historie – det nyeste skud på stammen. Og også denne fungerer godt langt hen ad vejen. Faktisk overraskende godt.

Fortællingens trange rum er en bil med manuskriptforfatter og skuespiller Susanne Juhász bag rattet.

Hun spiller Maja, der har et par timer hjem i sin Hyundai. Hun er en midaldrende kvinde, der har været sygemeldt i et års tid på grund af angst, men nu er på vej tilbage i arbejde. Hendes søster er for nylig død i en skrækkelig bilulykke, som involverede en lastbil, hvilket har efterladt søsterens 15-årige søn Mathias (Sigurd Dalgas) i Majas varetægt. Hun vil gøre hvad som helst for at tage sig af ham og beskytte ham, men det er en opgave, der trækker tænder ud, da Mathias er havnet i problemer i kølvandet på sin mors død.

Susanne Juhász i ‘Majas Løfte’ (Foto: Angel Films)

Det tærer især på Majas forhold til sin mand, Allan (Claus Riis Østergaard), der snart har fået nok, og som tæller dagene til, at Mathias flytter ud.

Dialogen i ’Majas løfte’ foregår nærmest udelukkende via telefon, enten håndholdt eller koblet til bilens apparatur, og der går lige et øjeblik, før det går op for én, at hele filmen faktisk kommer til at udspille sig på den måde.

Vi kender setuppet fra Steven Knights ’Locke’ med Tom Hardy fra 2013, der også kun foregår i en bil og gennem en masse telefonopkald.

Konflikten i ’Majas løfte’ opstår, da Maja får et opkald fra Mathias, der beder hende, eller nærmere beordrer hende til, at sende tusind kroner til et ukendt nummer. En smule modvilligt gør hun det og kontakter Allan, der er på vej i lufthavnen for at flyve til et forretningsmøde. Meget træt i stemmen fortæller han, at pengene er til en Moncler-jakke, som Mathias har købt af en mand på togstationen.

Her ringer alle alarmklokker naturligvis hos Maja, og gennem Mathias’ ven finder hun ud af, at manden, han har købt jakken af, er et farligt bandemedlem ved navn Strøm (Johannes Lassen), som bliver ved med at hæve prisen.

Spritstiv og på vej hjem i bussen til sin ven bliver Mathias opsnappet af Strøm, der forlanger, at Maja skal betale 21.000 kroner i løsesum, da Mathias ikke er lykkedes med at sælge noget hash, han er blevet forsynet med af Strøm.

Sigurd Dalgas i ‘Majas Løfte’ (Foto: Angel Films)

Hurtigt bliver de 21.000 til 100.000, og Maja er pludseligt meget alene om at skulle redde sin nevø, der bliver truet på livet.

Selvom vi ikke ser ansigterne på størstedelen af castet, gør det en stor forskel at have etablerede skuespillere som Lærke Winther i rollen som veninden Dorthe, der konstant har en grædende baby på armen, og eksrockeren Mads, spillet af Jesper Lohmann, som kommer Maja til undsætning, på rollelisten.

Johannes Lassen gør det ret så overbevisende som faretruende kriminel, men det er uden tvivl Susanne Juhász’ præstation, der bærer filmen, da vi befinder os i Hyundaien med hende fra start til slut.

I løbet af filmens 86 minutter bliver der røget adskillige cigaretter ned til filteret og uddelt verbale øretæver til et livsfarligt bandemedlem, mens hun kommer hele følelsesregisteret igennem i sin kamp for at overvinde sin frygt.

Hjertet sidder helt oppe i halsen i store dele af filmen, der dog forløses mindre tilfredsstillende mod slutningen.

Men som en tight genrefilm, hvor uret tikker, og der skal handles hurtigt, leverer ’Majas løfte’ varen, selv om vi ikke bevæger os langt fra bilens fire døre.


Kort sagt:
Fabian Wullenwebers thriller ’Majas løfte’ forlader stort set ikke bilen, hovedpersonen af placeret i, men slipper afsted med sit stramme koncept på grund af fine præstationer fra synlige såvel som ikke-synlige skuespillere.

’Majas løfte’. Spillefilm. Instruktion: Fabian Wullenweber. Medvirkende: Susanne Juhász, Johannes Lassen, Lærke Winther, Jesper Lohmann, Sigurd Dalgas. Spilletid: 86 min. Premiere: 20. februar på Blockbuster og SF Anytime.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af