De 20 danske film, vi glæder os allermest til i 2024

Jonas Risvig, Amanda Collin, Vic Carmen Sonne, adskillige stortalenter og enkelte verdensstjerner melder sig klar til at tegne dansk film anno 2024. Og hvad med en vis ternet ninja?
De 20 danske film, vi glæder os allermest til i 2024
Simon Sears i 'For evigt'. (Foto: Morten Rygaard/Nordisk Film)

2023 var et hæderligt dansk filmår. I det nye år er der for alvor pres på.

Som et led i en politisk aftale, der tilfører flere penge til et kriseramt dansk film, ligger der et skærpet krav om, at de 10 bedst sælgende danske film i gennemsnit skal sælge over 250.000 billetter. Sidste år lykkedes det blot to af slagsen at komme over den barre, og de nåede langt fra nok op til, at det hævede gennemsnittet tilstrækkeligt op.

Når man kigger ned over listen af kommende danske film, kan man godt tvivle på, at det er et realistisk mål i år. Mens alle uden tvivl håber på, at vores spørgsmålstegn på listens sidsteplads nedenfor bliver vendt til et udråbstegn!

Uanset hvad er der masser at glæde sig til på den kunstneriske og kvalitetsmæssige front. Nogle af dansk films mest spændende instruktører vender tilbage med fortællinger, der på papiret lyder interessante og vedkommende.

Flere kan muligvis komme til. Anders Thomas Jensen arbejder på sin nye film, ’Tilbage til virkeligheden’. Frelle Petersen fuldender sin sønderjyske trilogi efter ’Onkel’ og ’Resten af livet’ med ’Hjem kære hjem’. Caroline Sascha Gogez arbejder på en filmatisering af Maria Gerhardts rørende selvbiografiske ’Transfervindue’. Marijana Jankovic har nu fået produktionsstøtte til sin ventede debutspillefilm, ’Hjem’.

Og der er nye danske film på vej fra Maria Bäck, Pernille Fischer Christensen, Frederikke Aspöck, Kasper Skovsbøl, Maria Sødahl og kunstneren Larissa Sansour. Alle disse ligner dog 2025-titler.

Så her er de 20, vi glæder os allermest til i 2024. Listen er urangeret og ordnet efter (foreløbige) premieredatoer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Den grænseløse’

’Marco Effekten’ blev en hård start for rebootet af Jussi Adler-Olsen-filmatiseringerne med et nyt Afdeling Q-hold med Ulrich Thomsen i spidsen. Billetsalget var skuffende efter Jussi-standarder, og den ellers dygtige instruktør Martin Zandvliet formøblede filmseriens charme med en mørk og humørforladt film.

Nu er både Zandvliet og Assad-skuespiller Zaki Youssef skiftet ud, sidstnævnte med Afshin Firouzi (’Fredløs’, ’Dag og nat’), der supplerer Ulrich Thomsens Carl Mørck og Sofie Torps Rose.

I ’Den grænseløse’ bliver trioen sat til at opklare en gammel sag om en myrdet kvinde på Bornholm. Her kommer de i kontakt med en uhyggeligt spirituel kult, der har Joachim Fjelstrup som den magnetiske leder Atu.

Erfarne Ole Christian Madsen (’Flammen og Citronen’, ’Superclasico’) dirigerer løjerne efter en drejebog af dramatiker turned manuskriptforfatter Jakob Weis.

Biografpremiere 1. februar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Paranoia’

Zoe Bryan Hertz fra ’Salsa’ får sin store filmchance med i ungdomsthrilleren ’Paranoia’, hvor hun spiller gymnasieeleven Lulu, der får for meget at drikke til en fest og vågner op på hospitalet.

I bevidstløs tilstand har hun set en mystisk pige, og bagefter fornemmer hun, at nogen følger efter hende. Efterfølgende dukker den berygtede fyr Mads (August Isaac Carter fra ’Hooligan’) op og tilbyder at hjælpe hende med at skabe kontakt til det ukendte for at slippe af med stalkeren.

Filmen instrueres af Kari Vidø, baseret på manuskript af Birgitte Lorentzen – der også stod bag bogserien, fortællingen er bygget på – og Henrik Kristensen.

Biografpremiere 8. februar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Kalak’

Isabella Eklöf nød stor anerkendelse for sin debutfilm, den ubehagelige og originale Bodil-vinder ’Holiday’. Nu vender hun tilbage med et materiale, der ikke er mindre barskt: en filmatisering af Kim Leines anmelderroste roman ’Kalak’, der beskriver Grønland på godt og ondt.

‘Kalak’ handler om Jan (Emil Johnsen), der er på flugt fra sig selv og ikke mindst sin egen opvækst, hvor han er blevet misbrugt af sin far. Sammen med sin kone (Asta Kamma August) flytter han til Grønland, hvor han får job som sygeplejerske. Her prøver han desperat at blive en del af det lokale fællesskab.

Eklöf har stået for manuskriptet sammen med Sissel Dalsgaard Thomsen og Kim Leine selv, og filmen har allerede vundet to priser på San Sebastian-festivalen sidste år.

Biografpremiere 7. marts.

‘Glasskår’. (Foto: Stephanie Stål Axelgård/Asta Film)

4. ’Glasskår’

Søren Green spillefilmdebuterer med fortællingen om 16-årige Tobias, der tvinges til at tilbringe sommeren hos sin mormor og morfar på en lille ø. Her møder han den 25-årige, lokale maler Aron, som han forelsker sig i – og som også får et godt øje til Tobias. Det bliver starten på en grænsesøgende færd.

Tobias spilles af talentet Noa Risbro Hjerrild, som tidligere har kunnet ses i DR’s ’Nordland ’99’, mens også Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag og Paw Henriksen er på rollelisten.

Søren Green har flere roste kortfilm på cv’et og fortsætter her sit samarbejde med manuskriptforfatter Tomas Lagermand Lundme.

Biografpremiere 4. april.

‘Birthday Girl’. (Foto: Nordisk Film)

5. ’Birthday Girl’

Vi havde også Michael Noers nye film på listen sidste år, men alt godt kommer til den, der venter.

Trine Dyrholm spiller den 42-årige kvinde Nanna, der har inviteret sin datter Cille og hendes bedste ven med på et krydstogtskib til Caribien for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. Men turen udvikler sig hurtigt til et mareridt, og Nanna tvinges til at tage loven i egne hænder.

Stortalentet Flora Ofelia Hofmann Lindahl fra ’Ulven kommer’ og ’Du som er i himlen’ spiller Cille, mens også ’Skam’-stjernen Herman Tømmeraas pryder castet.

Noer holder generelt højt niveau i sine film, der blandt andet tæller ’R’, ’Nordvest’ og ’Før frosten’. Senest var han medinstruktør på DR’s hårdtslående fængselsserie ’Huset’.

Biografpremiere 4. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’For evigt’

Med debuten ’Danmarks sønner’ viste Ulaa Salim, at han tør slå et stort brød op. Det var en ambitiøs, flersporet film om et terrorangreb i Danmark.

Ambitionerne er heldigvis ikke mindre i opfølgeren ’For evigt’, der er en slags science fiction-kærlighedshistorie med tydelige klimaovertoner.

Filmen handler om et ungt par, der forelsker sig, mens et kraftigt jordskælv samtidig skaber en sprække i havbunden langt under Atlanterhavets overflade, der accelererer klimaforandringerne. Mange år efter er det unge par gået fra hinanden igen. Elias bliver udtaget til et internationalt hold af klimaforskere, men da hans tidligere forhold med Anita blusser op igen, tvinges han til at tage et vigtigt valg.

Simon Sears spiller den voksne udgave af Elias, mens Anita indtages af ’X Factor’-aktuelle Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land.

Biografpremiere 18. april.

‘The End of Quiet’. (Foto: Mikael Lypinski)

7. ’The End of Quiet’

Der er god buzz om Kasper Bisgaard og Mikael Lypinskis dokumentarfilm ’The End of Quiet’, der udspiller sig langt fra Danmark, men alligevel virker til at være et relevant indspark i en tid, hvor eksempelvis ’Ærø Manifestet’ er blevet diskuteret vidt og bredt.

Den udspiller sig nemlig i Greenbank i West Virginia, USA, hvor verdens mest kraftfulde radioteleskop forsøger at opklare universets store mysterier. Det kræver et stort område, hvor internet og anden teknologi er forbudt. De lokale er derfor søgt dertil i håb om at leve uden at være afhængig af teknologi. Her søger de efter mening i deres lille isolerede fællesskab.

Premiere i løbet af 2024.

‘Fuld af kærlighed’. (Foto: Nordisk Film)

8. ’Fuld af kærlighed’

Christina Rosendahl har ærligt fortalt om sin opvækst med en voldelig og drikfældig far. Nu er hun på vej med en film, hvor det virker til, at hun har trukket modigt på hovedstolen.

’Fuld af kærlighed’ handler nemlig om en på overfladen lykkelig middelklassefamilie, hvis harmoni trues af farens eskalerende alkoholmisbrug. Efter mange år med brudte løfter står familien ved en skillevej i fortællingen med Lars Ranthe og Stine Stengade i de bærende roller.

Christina Rosendahl er kendt for film som ’Supervoksen’ og ’Idealisten’ og var senest aktuel med den historiske og storpolitiske ’Vores mand i Amerika’ fra 2020.

Biografpremiere 23. maj.

‘The End’. (Foto: Final Cut for Real)

9. ’The End’

Vi har haft herboende Joshua Oppenheimers opsigtsvækkende fiktionsmusical på listen over mest ventede film de tre (!) foregående år, men nu ser det endelig ud til, at en premiere nærmer sig på den danskproducerede film.

Instruktøren bag dokumentarmilepælene ’The Act of Killing’ og ’The Look of Silence’ begår noget af et genreskifte med filmen, der beskrives som en postapokalyptisk dramamusical om en rig familie, som bor i en bunker årtier efter en menneskeskabt dommedag. De tror på, at de kan leve lykkeligt i en verden, hvor alle andre er væk. Men en dag finder en ung kvinde vej ind i bunkeren, og familien lader hende blive.

Ingen ringere end Tilda Swinton, Michael Shannon og George Mackay fra ’1917’ er på rollelisten. Og det er en af de af årets danske film, man kan håbe på en prominent festivalplacering til.

Biografpremiere 5. september.

‘Vogter’. (Foto: Jasper J. Spanning)

10. ’Vogter’

Det er højtid for danske fængselsfortællinger, for efter DR’s ’Huset’ kommer Gustav Möller nu med ’Vogter’.

Möller fik et markant gennembrud med one location-thrilleren ’Den skyldige’, og nu følger han så op med endnu en historie om en hovedperson sat i et svært dilemma.

’Vogter’ handler nemlig om den dedikerede fængselsbetjent Eva, der bliver sat på moralsk prøve, da en af fængslets nye indsatte er et gammelt bekendtskab: den unge mand Mikkel, som er dømt for at have slået hendes søn ihjel.

Sidse Babett Knudsen indtager rollen som Eva, mens Sebastian Bull fra blandt andet ’2 døgn’ er Mikkel. Instruktøren har som på ’Den skyldige’ stået for manuskriptet sammen med Emil Nygaard Albertsen.

Biografpremiere 12. september.

‘En plads i solen’. (Foto: Maria von Hausswolff/Bullitt Film)

11. ’En plads i solen’

Mette Carla Albrechtsen skabte opmærksomhed med dokumentarfilmen ’Venus’, der satte fokus på kvindeligt begær. Nu er hun tilbage med ’En plads i solen’ (’Resorts’), der følger expats fra Skandinavien, Europa og Afrika, der har forladt deres gamle liv for at starte et nyt på Grand Canaria.

»I smukke tableauer skaber filmen et humoristisk og melankolsk portræt af menneskehedens særheder og den kompleksitet, der følger med masseturismen«, lyder det i en lovende beskrivelse, der fortsætter:

»Filmen fanger kontrasterne mellem de bekymringsløse feriegæster og de modstandsdygtige sjæle, der søger trøst og muligheder ved disse kyster. Filmen er et kalejdoskopisk billede på en joie de vivre, ensomhed og længsel, der alle forenes under den uendelige sol«.

Premiere i løbet af 2024.

Anna Lehmann i rollen som Lilja i ‘Kontra’. (Foto: Jesper Christensen)

12. ’Kontra’

Forventningerne er store, når Jonas Risvig efter sine skelsættende ungdomsserier som ’Centrum’, ’Grænser’ og ’Salsa’ debuterer som spillefilminstruktør.

Han bliver i ungdomsuniverset med historien om Fanny, der efter sine forældres skilsmisse starter på et gymnasium i Nordsjælland. Her regerer en pigegruppe øverst i det sociale hierarki, så Fanny allierer sig med outsideren Lilja, og sammen beslutter de sig for at gøre op med perfekthedskultur og popularitetskonkurrence.

Risvig har som altid skabt historien i tæt samarbejde med den unge målgruppe – og ikke mindst med de nye navne Anna Lehrmann og Andrea Hjejle, der spiller de to hovedroller.

»Det er en film, der går mange veje, men den lander et meget vigtigt sted«, sagde Jonas Risvig, da vi talte med ham om ’Kontra’ sidste efterår.  

Biografpremiere 19. september.

Selma Sol Í Dali Pape og Jesper Christensen. (Foto: Tine Harden)

13. ’Honey’

Selma Sol Í Dali Pape beviste med TV 2-serien ’Agent’, at hun er et af dansk films store talenter, og nu får hun chancen i en spillefilm over for ingen ringere end Jesper Christensen og Lene Maria Christensen.

Pape spiller 13-årige Honey, der efter en flytning er startet i en ny klasse. Hun kæmper med en familie, der blandt andet består af en søster med Downs syndrom og en far på kant med loven, mens hun drømmer om at lave musik. En dag opdager hun, at hendes døde morfar slet ikke er død.

’Honey’ er Natasha Arthys første film i ni år. Hun har tidligere stået bag blandt andet ’Mirakel’ og ’Fighter’.

Lene Maria Christensen spiller Honeys mor og Simon Bennebjerg hendes far, mens Jesper Christensen er morfaren.

Biografpremiere 10. oktober.

‘Fremmed’. (Foto: Scanbox)

14. ’Fremmed’

Denne film kommer ikke til at minde om nogen anden herhjemme. Det er nemlig en actionfilm, der foregår i stenalderen.

Det er instruktørtalentet Mads Hedegaard, der har dristet sig til at fiktionsdebutere med det udgangspunkt. Han har tidligere instrueret dokumentarfilmen ’Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden’.

’Fremmed’ handler om den 19-årige kvinde Aathi, der for 6.000 år siden kommer til Danmark med sin familie. Men efter et fatalt møde med en jægerstamme bliver hele familien dræbt, undtagen Aathi og hendes lillebror Tharan, der for at overleve er nødt til at blive en del af den selvsamme stamme, som dræbte deres forældre.

Hævnhistorien drives af Angela Bundalovic i rollen som Aathi, mens Danica Curcic spiller lederen af jægerstammen. Manuskriptet har Mads Hedegaard skrevet med Jesper Fink, mens en sprogforsker har hjulpet med at skabe to fiktive sprog til stammerne i filmen.

Vi er ekstremt spændte på at se ’Fremmed’.

Biografpremiere 24. oktober.

Amanda Collin. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

15. ’De lydløse’

Frederik Louis Hviid stod for en af de mest opsigtsvækkende danske debutfilm de senere år med politithrilleren ‘Shorta’, som han instruerede sammen med Anders Ølholm. Siden har han medinstrueret DR-serien ’Huset’, og nu springer han så ud som soloinstruktør med ’De lydløse’.

Fortællingen kredser om det største røveri på dansk grund nogensinde – mod Dansk Værdihåndtering i 2008, hvor røverne slap afsted med cirka 70 millioner kroner. Filmen følger en gruppe på 25 mænd fra Danmark og resten af Europa og deres ambitiøse planer om at lykkes med det umulige kup.

Gustav Giese, Amanda Collin og den franske skuespiller Reda Kateb fra ’Profeten’ og ’Zero Dark Thirty’ er på rollelisten, mens manuskriptet er skrevet af Anders August.

Biografpremiere 31. oktober.

Jonas Holst Schmidt og Cecilie Lassen. (Foto: Paloma Productions)

16. ’Kærlighedens gerninger’

Jeppe Rønde har med dokumentarfilmen ’Jerusalem, min elskede’ og den engelsksprogede spillefilm ’Bridgend’ vist, at han er en af dansk films mest poetiske instruktører. Nu er han endelig tilbage med sin første spillefilm i ni år, ’Kærlighedens gerninger’, der har Ann Eleonora Jørgensen, Blaue Blumes Jonas Holst Schmidt og Cecilie Lassen på rollelisten.

Filmen foregår på et kloster og er inspireret af instruktørens egne oplevelser fra en opvækst i et religiøst samfund. Fortællingen følger en ung kvinde, hvis liv i religiøse rammer bliver afbrudt, da en mand fra hendes fortid opsøger hende, og deres gamle traumer kommer for en dag.

Biografpremiere 31. oktober.

Marius i Max Kestners kommende film. (Foto: Bullitt Film)

17. Max Kestners nye film

Max Kestner står måske ikke helt så centralt på den danske dokumentarscene som i storhedstiden med ’Nede på jorden’, ’Rejsen til ophavet’ og ’Drømme i København’ i 00’erne.

Men han er stadig en helt særlig personlig stemme, og hans nye film, der endnu ikke har fået en titel, lyder interessant. Den tager udgangspunkt i den omtalte sag fra 2014, hvor Københavns Zoologiske Have aflivede giraffen Marius. Det leder Kestner til undrende og underfundigt at stille spørgsmål ved vores forhold til dyreliv – og til vores eget liv. Undervejs snakker han med nogle af verdens førende forskere.

Premiere i løbet af 2024.

Nicolas Bro og Anders W. Berthelsen i ‘Kongekabale’. (Foto: Nimbus Film)

18. ’Mørkeland’

Nikolaj Arcels ’Kongekabale’ var en skelsættende dansk film i 2004: noget så sjældent som en politisk thriller efter amerikansk forbillede.

Filmen var baseret på en roman af Niels Krause-Kjær, og 20 år efter kommer så opfølgeren baseret på endnu en Krause-Kjær-roman om journalisten Ulrik Torp, igen spillet af Anders W. Berthelsen.

Historien tager sit afsæt, da Ulrik Torp efter en fyringsrunde ender i virksomhedspraktik på sin gamle avis, hvor han bliver sat til at dække et mord på en ung fuldmægtig i Indenrigsministeriet. Sammen med to unge praktikanter kommer han på sporet af en gedulgt lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd.

Nicolas Bro og Charlotte Munck gentager deres roller fra den gamle film, mens Lene Maria Christensen og Mathilde Arcel Fock er blandt nytilføjelserne.

Mikkel Serup (’Den bedste mand’, ’Kastanjemanden’) instruerer.

Premiere i løbet af 2024.

Trine Dyrholm, Vic Carmen Sonne og instruktør Magnus von Horn med en baby. (Foto: Lucas Hebsgaard)

19. ’Den lille syerske’

Der er både stærke danske og svenske kræfter i dette kommende drama med Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne. Den danskproducerede film er nemlig instrueret af det svenske talent Magnus von Horn og er løst baseret på den virkelige sag om den danske seriemorder Dagmar Overbye, som myrdede talrige babyer i årene 1913-20.

Filmen handler om den unge Karoline (Sonne), som arbejder på en fabrik og bliver gravid med fabriksejeren. Hun mister sit job, og da hendes mand pludselig vender hjem fra verdenskrigen, prøver hun at få en abort. Men da det mislykkes, ender hun i hænderne på slikbutiksejeren Dagmar, der tilbyder en arrangeret adoption.

Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne har tidligere arbejdet sammen i ’Psykosia’.

Premiere i løbet af 2024.

‘Ternet Ninja 2’. (Foto: PR)

20. ’Ternet Ninja 3’??

Anders Matthesens tredje tegneserie om den kampsportsparate stofdukke er ikke engang udkommet endnu, så er det måske lige lovlig optimistisk at tro på, at opfølgeren til to af dansk films største biografhits i nyere tid allerede lander i år?

Måske. Men vi ved, at Matthesen var i gang med arbejdet helt tilbage i efteråret 2022, og at filmen har fået 10,7 millioner i produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, så lige pludselig kan det altså gå stærkt. Med det i introen nævnte billetkrav til dansk film er alle i hvert fald interesserede i at få treeren ud over rampen i en ruf.

’Ternet Ninja 2’ solgte helt uhørt over 900.000 billetter i de danske biografer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af