Tak, Tom Cruise – det var lige det karrieretræk, jeg havde ventet på!

Efter årtier med roller som Movie Star og glorificeret stuntmand vil Tom Cruise nu til at arbejde med de største og mest visionære instruktører igen. Det var lige, hvad Soundvenues filmredaktør havde håbet på – men spørgsmålet er, om den 61-årige superstjerne er klar til at dele magten igen.
Tak, Tom Cruise – det var lige det karrieretræk, jeg havde ventet på!
Tom Cruise i 2022. (Foto: Clive Mason/Getty Images)

KOMMENTAR. Tom Cruise er på udkig, og han har allerede fundet noget af det, han leder efter.

En artikel i Hollywood-branchemediet Variety fortalte i onsdags, at Tom Cruise i møder med filmstudiet Warner Bros. har gjort det klart, at han er klar til at arbejde med auteur-instruktører igen.

Ifølge artiklen flirter han med en rolle i Quentin Tarantinos sidste film ’The Movie Critic’, og torsdag kom det så frem, at han skal have hovedrollen i den nye film fra en anden af verdens allermest respekterede og visionære instruktører: Mexicanske Alejandro Gonzálex Iñárritu, manden bag film som ’Babel’, ’Birdman’ og ’The Revenant’.

Og her fra min ydmyge matrikel langt fra Los Angeles fik det mig til at juble i mine små hænder. Endelig er Tom Cruise tilbage!

Okay – Cruise har selvfølgelig ikke just været væk. Med ’Mission: Impossible’-franchisen og box office-giganten ’Top Gun: Maverick’ har han bevist, at han er en af klodens sidste rigtige, store filmstjerner. En skuespiller med et brand så stærkt, at det trækker folk i hobetal i biografen.

Men i årevis har han kun vist interesse for de store mainstream-baskere. Forsøg på at skabe megafranchises ud af ’The Mummy’ og ’Jack Reacher’ slog ganske vist fejl, men ’Mission: Impossible’ og ’Top Gun’ kronede ham igen som box office-kongen over dem alle, og han fik stor ros for egenrådigt at gennemtrumfe, at ’Top Gun’ skulle ud i biograferne, også selvom det betød, at den måtte samle støv på hylden under corona-pandemien.

Da det kom frem, at Cruise havde indgået et såkaldt strategisk partnerskab med Warner Bros., forventede de fleste brancheiagttagere, at målet var at føde nye indbringende franchises. Han var allerede i gang med udviklingen af ’Top Gun 3’, fortsatte ufortrødent med Ethan Hunt-spionserien, bryggede på en film i rummet og viste i det hele taget ingen offentlig interesse for andet end de hæsblæsende blockbusterroller.

10 år med de største mestre

Tom Cruise virkede som en mand, der primært var interesseret i at overgå sig selv fysisk med vildere og vildere stunts og i roller, hvor han mest spillede … Tom Cruise. Ikke ulig hvordan mange andre store stjerner gennem tiden primært har spillet afarter af samme roller det meste af karrieren.

Og med hans store producermagt over sine projekter, hvor han altid har mere at skulle sagt i produktionen end instruktøren, har det været svært at se ham indgå ligebyrdige eller ligefrem underdanige relationer til egensindige kunstinstruktører igen.

Men selvom Tom Cruise jo på flere måder bor på en anden planet end os almindelige dødelige, har jeg tilladt mig selv at være skuffet over hans karrierevalg på denne side af 2010. Jeg anerkender fuldstændigt, hvor vigtigt det er for filmøkonomien med den slags megablockbusters, Cruise er en af de fremmeste garanter for – det har bare ud fra en mere kunstnerisk betragtning ikke været så interessant at se ham udfylde rollen som halvt movie star, halvt glorificeret stuntmand.

Tom Cruise i ‘Magnolia’.

For vi har jo set ham ville noget andet med sine roller tidligere. Efter 80’ernes mainstreamgennembrud som Hollywoods hotte unge mand, ramte han fra midt-90’erne en række af udfordrende, anderledes projekter. ’En vampyrs bekendelser’, ’Jerry Maguire’, ’Eyes Wide Shut’, ’Magnolia’, ’Vanilla Sky’, ’Minority Report’, ‘Den sidste samurai’, ’Collateral’ og ’War of the Worlds’ på et årtis tid er en track record, de fleste ville misunde.

Her arbejdede han med nogle af de allerstørste mestre – Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Paul Thomas Anderson, Michael Mann – og viste mange facetter i sit spil.

Rollen som pikguruen Frank T.J. Mackey i ’Magnolia’ står stadig som karrierens mest overrumplende præstation, men sidste gang, vi så Cruise eksperimentere med det outrerede, var i birollen som den sleske producentkonge Les Grossman i ’Tropic Thunder’ fra 2008.

Det var sidste gang, vi så den selvironi og legesyge, der måske stadig banker derinde bag det megalomane adrenalinhungrende hjerte.

Gør som DiCaprio

I dag er Tom Cruise 61 år. Og med nyhederne om Iñárritu og Tarantino tyder det måske på, at han også selv er ved at indse, at dagene som actionhelt trods alt har en ende, selvom han sidste år udtalte med, at han håbede at gøre den 20 år ældre Harrison Ford kunsten efter og stadig lave ’Mission: Impossible’-film i den alder.

Men ’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ blev et flop – og den seneste M:I-film, ’Dead Reckoning’, skuffede ved billetlugerne. Måske har Cruise indset, at han er ved at være klar til en ny epoke? En æra, hvor alderens patina kan omsættes til overraskende karakterroller.

Han vil ifølge Variety-artiklen gerne arbejde med Paul Thomas Anderson igen, selvom han angiveligt ikke var begejstret for instruktørens ’The Master’, der indirekte handlede om den Scientology-kirke, hvor Cruise stadig er et fremtrædende medlem.

Scientology blev også en anledning til konflikt med Steven Spielberg under ’War of the Worlds’, og selvom stjernen siden helt bevidst har været langt mere privat om sit forhold til den kontroversielle kirke, er det stadig spændende, om han kan finde sig i ikke at have the final say på de mere auteurdrevne film. Kan manden, der uddelte skideballer for overtrædelse af coronareglerne på ’Dead Reckoning’-settet, finde sig i at lade en anden alfahan styre sagerne?

Tom Cruise i ‘Mission: Impossible – Dead Reckoning part One’. (Foto: UIP)

Iñárirritu og Tarantino er nogle af få store kunstneriske instruktører, hvis film arbejder sig ind i mainstream, og på den måde er samarbejder med netop dem et glimrende afsæt for Cruise til en karrieremæssig omvæltning. Her kan han udfordre sig selv i film, der samtidig har mulighed for at blive populærkulturelle fænomener – ikke ulig hvordan Leonardo DiCaprio har forvaltet sin karriere.

Tom Cruise har været nomineret til tre Oscars for sine skuespilpræstationer, for ’Born on the 4. of July’, ’Jerry Maguire’ og ’Magnolia’. Altså senest for snart et kvart århundrede siden.

Det må alligevel bide lidt i forfængeligheden, når man rettelig anser sig selv for at være en af industriens titaner. I det omfang Cruise rent faktisk tror, han er dødelig, er det snart eftermælet, han skal begynde at tænke på.

Ny prishæder kræver de rette roller – a la dem han nu er ved at line op. Tom Cruise er klar til sin Oscar-æra. Det er vi også.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af