Sjælden symbiose: De 10 bedste instruktør-skuespiller-collabs i moderne film

Alle kender samarbejdet mellem Scorsese og De Niro eller Wes Anderson og Bill Murray. Men hvilke nyere samarbejder mellem instruktør og skuespiller fører til en særlig filmisk alkymi? Vi peger på vores 10 favoritter, fra et just Oscar-vindende partnerskab til to danske af slagsen.
Sjælden symbiose: De 10 bedste instruktør-skuespiller-collabs i moderne film
Yorgos Lanthimos og Emma Stone på settet til 'Poor Things' (Foto: Atsushi Nishijima / Searchlight Pictures)

Filmhistorien har altid været båret af ikoniske samarbejder mellem instruktører og skuespillere.

Nogle tænker måske på Jean-Luc Godards dansk-franske muse Anna Karina, der havde hovedrollen i otte Godard film, eller Akira Kurosawa og hans faste ledende mand Toshiro Mifune, der arbejdede sammen på 16 forskellige film.

Andre vil sandsynligvis tænke på Martin Scorsese og Robert DeNiros samarbejde, der med sidste års ’Killers of the Flower Moon’ rundede 11 film siden 1973. Eller hvad med Tarantino og Samuel L. Jackson, Wes Anderson og Bill Murray, Frances McDormand og Coen-brødrene eller Helena Bonham Carter og Tim Burton.

Men hvilke nyere collabs tegner der sig mellem lovende instruktører og talentfulde skuespilmuser?

Dem prøver vi at lede efter her. Af gode grunde har de endnu ikke alle så mange fælles film på cv’et som ovenstående, og hvem ved, hvordan deres samarbejde vil tegne sig på den lange bane.

Men de har vist takter til at besjæle hinandens kunst, så det går op i en højere enhed, og vi sagtens kan forestille os, at deres symbiose vil vokse sig til noget endnu større de kommende års.

Fra Sydkorea til Sønderjylland hepper vi i hvert fald på dem.

1. Yorgos Lanthimos + Emma Stone

Hvis der en dag er nogen, der i bedste ’Being John Malkovich’-stil opdager en portal ind i hovedet på Yorgos Lanthimos, vil der uden tvivl være grundlag for en sand pengemaskine.

Den græske weird wave-instruktør har gang på gang formået at omdanne sine krøllede ideer til kompromisløse og originale værker, senest med ’Poor Things’, der for tiden går sin sejrsgang.

Det skyldes ikke mindst præstationen fra Emma Stone i rollen som Bella Baxter. Samarbejdet startede med ’The Favourite’ i 2018, men deres venskab strækker sig faktisk længere tilbage.

I et interview med det britiske filminstitut, forklarer Lanthimos, at han angiveligt allerede havde Stone i tankerne til ’The Lobster’, og at de blev venner i årene op til produktionen af ’The Favourite’. Så da rollen som Bella skulle besættes i ’Poor Things’, tøvede Stone ikke et øjeblik.

»Vi kan godt lide at arbejde sammen, og hun var om bord på ’Poor Things’ med det samme, da hun hørte historien«, fortæller Lanthimos.

Rollen i ’Poor Things’ er Emma Stones mest outrerede og dristige til dato, og det er fantastisk at se, hvordan en stor stjerne som Stone har valgt en så egensindig instruktør at indgå et fast samarbejde med frem for mere renskurede Hollywood-roller. Det gør utvivlsomt dem begge bedre.

Vi venter i spænding på det næste Stone-Lanthimos-samarbejde ’Kinds of Kindness’, der i skrivende stund er i post-produktion. Og måske kan vi endda glæde os til endnu et samarbejde mellem de to, eftersom Stone angiveligt er i spil til endnu et kommende Lanthimos-projekt

Daniel Kaluuya og Jordan Peele under optagelserne til ‘Nope’. (Foto: UIP)

2. Jordan Peele + Daniel Kaluuya

»Daniel er min yndlingsskuespiller i hele verden«.

Sådan sagde instruktør Jordan Peele om skuespiller Daniel Kaluuya forud for premieren på ’Nope’ i 2022, makkerparrets andet samarbejde.

Kaluuya fik for alvor sit gennembrud i Peeles dagsordensættende debut ’Get Out’ – 10’ernes vigtigste film – fra 2017 som fotografen Chris Washington, der på et besøg hos sin hvide kærestes forældre opdager nogle mørke hemmeligheder om hende og hendes familie.

Allerede her mærkede vi dynamikken mellem Peeles instruktion og Kaluuyas evne til at indkapsle figurens følelsesmæssige udvikling uden for mange ord.

»En af de ting, jeg beundrer mest ved ham, er hans kraftfulde stilhed. Han bringer så meget følelse gennem sit kropssprog«, lyder de rosende ord fra Peele.

»I ‘Nope’ indkapsler Kaluuya rollen som OJ med rolig stoicisme. Dét, at Kaluuya kan forme sig selv som skuespiller, alt efter hvad Peele har brug for, viser hvor transformativ han kan være«, skriver ScreenRant.

Saoirse Ronan og Greta Gerwig under optagelserne til ‘Lady Bird’. (Foto: MERIE WALLACE/A24)

3. Greta Gerwig + Saoirse Ronan

Det blev ikke til en cameo for Saoirse Ronan i ’Barbie’, selvom Greta Gerwig ihærdigt forsøgte at få hende til at medvirke.

Ikke desto mindre har Gerwig og Ronan allerede to storroste værker under kappen.

Ronan spiller hovedrollen i Gerwigs selvbiografiske ’Lady Bird’ fra 2017 og blev castet endnu engang to år senere i ’Little Women’, som her på Soundvenue blev kaldt et »moderne feministisk manifest«.

»Jeg har ikke en arbejdsrelation, der er lige så god som den, jeg har med Greta«, har Ronan sagt i et interview med The Hollywood Reporter, der illustrerer de to kvinders stærke venskab.

I en alder af blot 25 var Ronan allerede blevet nomineret til fire Oscars – halvdelen for film instrueret af Gerwig. Derfor kan man roligt argumentere for, at instruktørens evne til at skildre de nuancerede kvindelige karakterer – og Ronans evne til at portrættere dem gennem sit skuespil – understreger, hvor succesfuldt samarbejdet er mellem de to. Og hvorfor Gerwig er verdens største instruktør lige nu.

Anya Taylor-Joy i ‘The Witch’. (Foto: PR)

4. Robert Eggers + Anya Taylor-Joy

Robert Eggers er en af de indie-gyserinstruktører, der markerede sig stærkest i anden halvdel af 10’erne, godt hjulpet på vej af A24’s øje for nyskabende takes på horrorgenren.

Anya Taylor-Joy er i dag kendt for alt fra ’Dronningegambit’ til aktuelle ’Dune: Del 2’, men det var Eggers’ mesterlige instruktørdebut med den minimalistiske folklore-gyser ’The Witch’ fra 2015, der gav hende gennembruddet.

Selvom ’The Witch’ blev en kritisk og kommerciel succes, har Eggers selv udtalt, at han ikke kan holde ud at se den, fordi han føler, at han ikke var erfaren nok som filmskaber.

Efter ’The Witch’ og det klaustrofobiske psykologiske drama ’The Lighthouse’ teamede Taylor-Joy og Eggers endnu engang op i vikingeridtet ’The Northman’ fra 2022. Filmen markerede et actionspækket stilskifte fra Eggers.

I begge Eggers’ film, tilføjer Taylor-Joy en eftertænksomhed til sine roller, hvor hendes karakterers intellekt ofte undervurderes, bag det uskyldigt udseende ydre. Om hendes præstation i ‘The Witch’, skriver TheWrap »Taylor-Joy spiller rollen med en uskyld, der efterhånden bliver hævngerrig, og resultatet er en uhyggelig meditation over forfølgelse, udstødelse og et fællesskabs død«

Nu er han snart klar med sin fjerde film, et remake af F.W. Murnaus 102 år gamle ’Nosferatu’. Anya Taylor-Joy var tilknyttet projektet i de tidlige stadier, men måtte trække sig grundet udfordringer med planlægningen.

Det ville dog overraske os meget, hvis de to ikke finder sammen igen.

Elliott Crosset Hove i ‘Vanskabte land’. (Foto: Maria von Hausswolff)

5. Hlynur Palmason + Elliott Crosset Hove

Få instruktører har et lige så malerisk filmsprog som Hlynur Palmason. De store mand-mod-natur-tematikker i den danskuddannede islændings film har bragt en helt unik æstetik op på det store lærred, hvilket blev tydeliggjort i debuten ’Vinterbrødre’ fra 2017 og endnu mere i ’Vanskabte land’ fra 2022.

Begge film har Elliott Crosset Hove i centrum, og sidstnævnte skaffede ham en Bodil for bedste mandlige hovedrolle. Her spiller han den unge præst Lucas, der drager til Island for at bygge en kirke, mens landets barske terræn sætter hans tro på en alvorlig prøve.

Palmason og Hove begyndte allerede deres samarbejde på instruktørens afgangsfilm ’En maler’ fra den danske filmskole i 2013. Mon ikke de går en fortsat lys fælles fremtid i møde.

Emma Seligman og Rachel Sennott (Foto: Stewart Cook/Getty Images)

6. Emma Seligman + Rachel Sennott

Emma Seligman er en af de mest interessante unge filmstemmer lige nu. I en alder af blot 28 år har instruktøren to kritikerroste værker på sit cv. Begge film er blevet til i samarbejde med hendes nære ven, den mindst lige så interessante skuespillerkomet Rachel Sennott.

Debuten ’Shiva Baby’ fra 2020 er et 77 minutters angstprovokerende kammerspil om college-eleven Danielle (Sennott), der til en jødisk begravelsesceremoni på nærmest mareridtsfremkaldende vis konfronteres med sine moralske skrupler, alt imens familiemedlemmer og venner spydigt gransker hendes udseende og opførsel ved enhver given lejlighed.

Succesen med ’Shiva Baby’ skabte i høj grad buzz om både Sennott og Seligman, der igen teamede op på highschool-sexkomedien ’Bottoms’ fra sidste år. I filmen spiller Sennott og Ayo Edebiri to highschool-studerende, der starter en fight club i forsøget på at imponere deres medstuderende og miste deres mødom.

Hvis de to stjerneskud har mange flere film i ærmet sammen, ville det ikke være overraskende, eftersom Seligman i et indlæg på Talkhouse roser Sennotts arbejdsmoral og understreger, at deres venskab »ændrede hendes liv«.

Bong Joon-ho og Song kang-ho poserer med guldpalmen (Foto: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images)

7. Bong Joon-ho og Song Kang-ho

I 2019 var der én film, der dominerede samtalen lidt mere end resten af årets udgivelser.

Bong Joon-hos sorte komediethriller ’Parasite’ gjorde rent bord ved samtlige af de store prisuddelinger og blev den første ikke-engelsksprogede film, der vandt en Oscar for bedste film.

Samtidig var det det fjerde gang, at instruktøren slog pjalterne sammen med skuespiller Song Kang-ho. De har sammen favnet bredt, fra den postapokalyptiske sci-fi ’Snowpiercer’ til monsterfilmen ’The Host’.

Parrets historie går helt tilbage til den nu kultdyrkede krimi ’Memories of Murder’ fra 2003, der ikke alene blev Bongs instruktørgennembrud i hjemlandet, men også Songs skuespiller-ditto.

Kang-ho inkarnerer typisk Bong Joon-hos særlige humor og tone med sine karakterer, der hyppigt er klodsede taberfigurer med hjertet på rette sted. En meget anderledes type leading man, end man typisk ser i Hollywood, hvilket er det, der er med til at gøre samarbejdet så spændende.

Om sin beslutning om at caste Song i ‘Parasite’, sagde Joon-ho »fordi filmen starter med en fortælling om gennemsnitlige naboer, der udvikler sig til noget ekstremt, tænkte jeg at Song Kang-ho ville være den bedste til at håndtere det brede spænd. Det er de subtile ændringer i hans muskler, de subtile rystelser, der skal overbevise publikum om hele filmen. Song har den styrke som skuespiller«

Sammen har makkerparret sat dagsordenen for koreansk film, hvor Song Kang-ho har cementeret sig som Sydkoreas førende leading man og Bong Joon-ho som en af landets mest kritisk og kommercielt succesfulde instruktører.

Selvom Kang-ho ikke har en rolle i Bongs kommende, engelsksprogede film ’Mickey 17’, der udkommer næste år, er der stadig god grund til at glæde sig. På rollelisten finder man nemlig navne som Robert Pattinson, Steven Yeun, Toni Collette og Mark Ruffalo.

Bong Joon-ho har dog tidligere fortalt, at han også har en kommende sydkoreansk film i støbeskeen. Og vi vil vædde med, at der vil være en rolle til Kang-ho.

Anders Danielsen Lie, Joachim Trier og Reinate Reinsve (Foto: Jim Spellman/Getty Images)

8. Joachim Trier + Anders Danielsen Lie

Med Joachim Triers debutfilm ’Reprise’ fra 2006, om venneparret Erik og Phillip med aspirerende forfatterdrømme, var en ny stemme i norsk film født.

Det var Triers første spillefilm – og rollen som Phillip var Anders Danielsen Lies første voksenrolle. Danielsen Lie er egentlig læge, men rollen i ’Reprise’ lagde fundamentet for et tæt samarbejde mellem de to, der har materialiseret sig i nu i alt tre spillefilm med Oslo som omdrejningspunkt, også kaldet Oslo-trilogien.

Tredje og sidste installation i trilogien, ’Verdens værste menneske’, hviler primært på skuldrene af Renate Reinsves formidable Cannes-vindende præstation, men Danielsen Lie har en ikke uvæsentlig birolle som den grovkornede drengerøvsillustrator Aksel, hvis liv tager en tragisk drejning.

Det er dog hans præstation i ’Oslo 31. august’ fra 2011, der er Trier-samarbejdets absolutte højdepunkt. I filmen spiller Danielsen Lie den afmægtige og nihilistiske eksmisbruger Anders, der tilbringer den sidste sommerdag i Oslo med at besøge gamle venner og fundere over sine forspildte muligheder.

Trier viser Oslo fra sin smukkeste og mest melankolske side, mens Danielsen Lie på skræmmende overbevisende vis indkapsler den depressive og eksistentielle krise, der tynger vores hovedperson.

Trier arbejder i øjeblikket på filmen ’Sentimental Value’, og vi krydser fingre for, at der bliver plads til et gensyn med Danielsen Lie i et eller andet omfang, hvis han er klar på endnu en afstikker fra lægegerningen.

Cillian Murphy og Christopher Nolan på settet af ‘Oppenheimer’ (Foto: Universal)

9. Christopher Nolan + Cillian Murphy

Okay, denne duo er ikke just ny, men ingen instruktør/skuespiller-liste uden nyligt Oscar-vindende Christopher Nolan og hans Oscar-vindende hovedrolle i deres lige Oscar-vindende nyeste film.

Selvom den engelske instruktør har et stort arsenal af rutinerede skuespillere, som han ofte arbejder med (Michael Caine falder naturligvis i øjnene), stikker hans samarbejde med Cillian Murphy ud.

Murphys rolle som J. Robert Oppenheimer er hans sjette med Christopher Nolan i instruktørstolen. Tidligere har han tørnet ud som skurken Scarecrow i ’Batman’-trilogien og haft roller i ’Inception’ og ’Dunkirk’.

På trods af et samarbejde, der snart har strakt sig over 20 år, er ’Oppenheimer’ Murphys første hovedrolle i en Nolan-film – også selvom skuespilleren flere gange har understreget, at han ville elske at have en hovedrolle.

»Jeg har altid sagt til Chris (Nolan red.), at hvis han vil have mig i en rolle, så er jeg der uanset rollens størrelse. Men dybest set er jeg desperat for at spille en hovedrolle«, har Murphy sagt til 60 minutes (via Variety). Han aflagde da også audition til Nolans Batman, som i sidste ende gik til Christian Bale.

Men Nolans valg til hovedrollen i ’Oppenheimer’ gav pote for alle involverede.

Frelle Petersen og Jette Søndergaard under optagelserne på ‘Resten af livet’. (Foto: Rolf Konow)

10. Frelle Petersen og Jette Søndergaard

Danske Frelle Petersen er blevet en sand anmelderdarling, med sine autentiske og sårbare familiefortællinger.

Foruden de sønderjyske omgivelser, som er omdrejningspunktet for Petersens film, har de også det tilfælles, at de er blevet til i samarbejde med skuespiller Jette Søndergaard. Søndergaard havde en mindre rolle i Petersens debut ’Hundeliv’ fra 2015 og er siden gået videre til at have bærende roller i de to første værker i Petersens Sønderjylland-trilogi, ’Onkel’ fra 2019 og ’Resten af Livet’ fra 2022, der begge indbragte ham Bodil-priser.

Sammen maler Søndergaard og Petersen et autentisk billede af familieforhold og tilværelsen vest for København. Både skuespiller og instruktør er oprindeligt fra Sønderjylland, og Søndergaard var så overbevisende i ’Onkel’, at mange troede, at hun var sin karakter.

Autenticiteten tog Petersen med sig over i tilblivelsen af ’Resten af livet’, der hos Soundvenue blev kaldt »menneskeklog, præcis og gribende i sin skildring af familiens fælles og individuelle sorgproces« i en femstjernet anmeldelse.

Frelle Petersen er i øjeblikket i gang med de spæde stadier af den sidste film i Sønderjylland-trilogien ’Hjem kære hjem’, og det vil overraske os meget, hvis Jette Søndergaard ikke er at finde på rollelisten igen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af