Fænomenal komedie vinder Guldpalmen i Cannes – ingen priser til danskerne

Fænomenal komedie vinder Guldpalmen i Cannes – ingen priser til danskerne
'Anora'. (Foto: Neon)

Det var ekstraordinært svært på forhånd at spå årets Guldpalme-vinder i et Cannes-program, der ikke for alvor har budt på ét samlende værk, som alle har kunnet slutte op om.

Der var dog en film, som for alvor skilte sig ud, og det var Sean Bakers fremragende sexarbejderkomedie ’Anora’, som velfortjent modtog Guldpalmen, da juryen anført af Greta Gerwig uddelte årets priser – akkurat som vi agiterede for i vores anmeldelse til seks stjerner forleden.

På andenpladsen kom – ligeledes velfortjent – den indiske ’All We Imagine as Light’ af Payal Kapadia. Det er en rørende fortælling om tre kvinder i Mumbai, der også har et unikt, poetisk filmsprog, som varsler en stor ny kunstnerisk filmstemme i Kapadia.

Forhåndsfavoritten ’Emilia Pérez’, Jacques Audiards gangstermusical med Selena Gomez, blev honoreret med to priser: Juryens pris samt den kvindelige skuespillerpris, der gik til hele ensemblet, som udover Gomez tæller Karla Sofía Gascón i titelrollen og Zoe Saldana.

En anden forhåndsfavorit, iranske Mohammad Rasoulof, der er flygtet fra en fængselsdom på otte år i Iran for i stedet at præsentere sin film ’The Seed of the Sacred Fig’ på Croisetten, modtog en særpris.

Prisen for bedste instruktion gik fortjent til Miguel Gomes, der har lavet et af festivalens mest særegne værker med det kolonialismekritiske-billedværk ’Grand Tour’.

Der var også hæder til Jesse Plemons, som modtog den mandlige skuespillerpris for sine præstationer i Yorgos Lanthimos’ antologifilm ’Kinds of Kindness’, hvor han har tre forskellige (hoved)roller.

Årets syretrip, Coralie Fargeats groteske bodyhorror-film ’The Substance’, modtog manuskriptprisen for sin historie om en 50-årig tidligere Hollywood-stjerne, der opsøger et eksperimentalt medikament for at genfinde sin ungdoms storhed (og skønhed).

Der var således ikke priser til årets danske indslag i hovedkonkurrencen med ‘Pigen med nålen’ eller den halvdanske Donald Trump-biopic ‘The Apprentice’. David Cronenberg blev desuden forbigået for sin suveræne sorgfilm ‘The Shrouds’.

Til gengæld vandt Nada Riyadh og Ayman El Amirs ‘The Brink of Dreams’, der er dansk co-produceret, årets dokumentarpris sammen med Raoul Pecks ‘Ernest Cole: Lost and Found’.

Udover Greta Gerwig talte juryen Lily Gladstone, Hirokazu Kore-eda, Nadine Labaki, J.A. Boyana, Omar Sy, Eva Green, Ebru Ceylan og Pierfrancesco Favino.

Se alle årets vindere herunder.

Hovedkonkurrencen

Guldpalmen: ‘Anora’ af Sean Baker

Grand Prix: ’All We Imagine as Light’ af Payal Kapadia

Bedste instruktion: Miguel Gomes, ’Grand Tour’

Juryens pris: ’Emilia Pérez’

Juryens særpris: ’The Seed of the Sacred Fig’ af Mohammad Rasoulof

Bedste kvindelige skuespiller: Ensemblet i ’Emilia Pérez’

Bedste mandlige skuespiller: Jesse Plemons, ’Kinds of Kindness’

Bedste manuskript: ’The Substance’ af Coralie Fargeat

Andre priser

Camera d’Or (debutantpris): ’Armand’ af Halfdan Ulman Tondel

Camera d’Or – special mention: ‘Mongrel’ af Chiang Wei Liang og You Qiao Yin

Kortfilm Palme d’Or: ’The Man Who Could Not Remain Silent’

Special mention – kortfilm: ‘Bad For a Moment’ af Daniel Soares

Golden Eye (dokumentarpris): ’Ernest Cole: Lost and Found’ og ‘The Brink of Dreams’

Queer Palm: ‘Three Kilometers to the End of the World’

Un Certain Regard-konkurrencen

Un Certain Regard-prisen: ‘Black Dog’ af Guan Hu’

Juryens pris: ‘The Story of Souleymane’ af Boris Lojkine

Bedste instruktion: ‘The Damned’ af Roberto Minervini og ’On Becoming a Guinea Fowl’ af Rungano Nyoni

Skuespilpriser: Anasuya Sengupta i ’The Shameless’ og Abou Sangare I ‘The Story of Souleymane’

Ungdomsprisen: ‘Holy Cow!’ af Louise Courvoisier

Special mention: ’Norah’ af Tawfik Alzaidi

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af