2015 genfortalt i emojis – de mest kontroversielle, længeventede og underlige

2015 genfortalt i emojis – de mest kontroversielle, længeventede og underlige

Fra at være et semi-obskurt japansk kawaii-fænomen er emojis blevet et allestedsnærværende sprog, der fungerer på tværs af landegrænser og eliminerer sprogbarrierer.

Året 2015 står som sejrssøjle for et år med win for emojis. En emoji blev for eksempel årets ord i England. Enhver virksomhed, NGO og interesseorganisation har forsøgt at appelere til emoji-segmentet ved at udvikle deres egne emoji-keyboards. Twitter har krydret aktuelle emner med unikke emojis og Facebook er på vej til at omdanne tommelfingeren til en nuanceret palet af emojis.

I år har været året, hvor alle der er noget ved musikken, er steget på emoji-toget, men også den officielle emoji-pakke, der er grundlaget for de universelle emojis, vi kan sende til hinanden har undergået en kontroversiel udvikling i år. Over 200 nye emojis er kommet til både iOS og Android, hvoraf de fleste var nyopfindelser.

Her får du året fortalt i emojis – fra de mest kontroversielle til de underligste.

 

De mest kontroversielle:

Skråt opFuckmoji

Den klart mest kontroversielle emoji, der er blevet introduceret til den officielle emoji-pakke er skråt op-fingeren. Windows var firstmoveren, der introducerede fingeren til Windows 10 og siden er både Apple og Google fulgt trop i deres styresystemer.

Det tankevækkende ved fuckfingeren er, at det tvinger os til at stille en masse spørgsmål til, hvad emojis skal kunne. Sammen med lorten og den ørlende emoji indskriver fuckfingeren sig i en kategori af emojis med negative konnotationer, som ganske vist illustrerer sprogets mangfoldighed, men er et tydeligt skridt væk fra emojis som et pussenusset glansbillede i digital form.


full-set-bigTæskmojis

2015 var også året, hvor emojis blev brugt til at sætte dagsordner. Svære emner blev omsat til emojis og kunne på den måde være et sprog for nogle, der ikke kunne tale åbent om ting, der tyngede dem. For eksempel udgav den svenske børnerettighedsorganisation BRIS en emojipakke, der kunne bruges til at sætte billede på problemer i hjemmet.

For eksempel kunne børn og unge bruge emojis, der illustrerede, at der var skænderier, vold eller druk i hjemmet med den meget direkte og ærligt talt lidt voldsomme emoji-samling.

Ligeledes brugte Verdensnaturfonden emojis til at øge kendskabet til truede dyrearter. De introducerede en række emojis til Twitter, som hver gang de blev brugt, blev omdannet til en donation til præservering af alt fra aber til insekter.


KitKatBrandmoji

En anden virkelighed, som 2015 gjorde lysende klar, er, at store multinationale brands meget gerne vil ind på emoji-markedet – for hvordan skal man snakke om produkterne, hvis der ikke er et “ord” for det? Disney forsøgte sig med ‘Star Wars’-emojis, Kitkat vil have en officielt Kitkat-emoji og Taco Bell førte en kampagne for at få tacoen ind under den officielle emoji-standardisering. Sidstnævnte lykkedes i øvrigt.

På den måde er emojis blevet en kampplads for de store firmaer – og en kampplads, der skal betrædes med enorm varsomhed. Det ville være utroligt nemt for Unicode – det konsortium, der styrer monitorering og standardiseringen af de officielle emojis – at lade sig påvirke af de enorme kommercielle interesser. Og så er emojiverden pludselig forplumret.

På næste side har vi samlet fire emojis, der endelig – ENDELIG – blev introduceret i 2015.

Længeventede

150129104446-taco-bell-emoji-780x439Meximoji

Som nævnt blev 2015 året, hvor Taco Bell – og andre sultne emoji-fans – fik introduceret en taco til vokabulariet. Det manglede da også bare, når nu tacoen selv har fået en enorm revival det seneste år og i al fald herhjemme har udviklet sig fra en tør, uspiselig knækbrøds-kødklemme til en kulinarisk specialitet.

Derudover kan taco-emojien også bruges til at illudere et vist kønsorgan. Det må I selv ligge og rode med.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kondomoji

I forhold til, hvor ivrigt emojis bliver brugt til beskrivelser af aktiviteter syd for bæltestedet, så glimrer mulighederne for at opfordre til sikker sex med sit fravær. Det har Durex forsøgt at rette op på ved at indlede en kampagne for en kondom-emoji i den officielle pakke. Indtil videre kan man bruge den uofficielle.


LoveYourCurls2-759x3971Krølmoji

Diversitet i emojis har længe været en mangelvare (hvor er de rødhårede for eksempel?), men i 2015 er vi endelig kommet lidt op i gear. Men hos Unicode bliver der stadig ikke taget megen hensyn til en bestemt hårtype: Det krøllede. Derfor har Dove lavet en uofficiel emojipakke, der kan give kvinder med krøller mulighed for at være med.


s043866445P.C.moji

Den nok mest glædelige tilføjelse til emoji-universet i år har været etnisk diversitet i form af forskellige hudfarver til alt fra ansigter til fagter. Selvom den originale gule smiley kan anskues som en universel farve, så handler al kommunikation også om et personligt præg og egen identitet. Og der kommer emojis til kort, hvis de taber befolkningsgrupper på gulvet.

På næste side har vi listet et par emojis, hvis grundidéer som sådan er fornuftige nok, men alligevel får os til at tænke: WTF?

WTF

Finmoji
Kalsarikännit – det finske ord for at drikke sig fuld alene og kun i undertøj – her omsat til emojis. Hvem uden for Finland ville nogensinde bruge dem?

 

Finmojis

Det finske turistråd har lavet en national pakke af emojis til turister. Det er en god idé, men rammer brugergruppen rimelig skævt. Det er vel de færreste turister, der i det daglige har enorme behov for at emoji’e finske fænomener, som sauna og heavy metal-dudes. I virkeligheden er det vel rettere en kærkommen gave til finnerne selv.

Når det er sagt, så må VisitDenmark eller andre da gerne lave en dansk-emojipakke med MØ-, Ulrich Thomsen- og smørrebrøds-emojis. Men forvent ikke, at turisterne bruger dem.


VAGINA-release1

 

Flirtmojis

Et andet aspekt af emojiens verden, som Unicode formentlig må forholde sig til inden så længe, er emojiens rolle i sexting. Længe har forskellige fingerfagter, ferskner og auberginer været eneste muligheder for at nå til tredje base over Messenger.

Heldigvis har nogen påtaget sig det tunge hverv at fjerne omsvøbet og udvikle en lang række kønsorganer i humørikon-form. De kommer i form af Flirtmojis, der simpelthen er pakker af de fleste erogene zoner hos herrer og fruer. De er decideret kunstnerisk udført for netop at demonstrere variationen fra person til person. Men de er også temmelig over the top vulgære. Jeg mener, behøver en penis virkelig være Tinky Winky-lilla?

Om ikke andet bliver det interessant at se, hvornår Unicode følger trop og introducerer flere kropslige emojis til vokabulariet – eller om de nogensinde gør det.

Læs også: Sproget, der siger mere end ord: Derfor er verden afhængig af emojis

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af