Guide: Seks danske bæredygtige brands du skal kende

Det kan være svært at manøvrere i junglen af bæredygtighed og finde rundt i design, kvalitet og miljøvenlige forretningsprincipper. Derfor har vi samlet seks af de mest spændende bæredygtige danske brands.

skallstudio_image_1

Skall Studio

Søstrene Julie og Maria Skall står bag mærket, der siden 2013 har arbejdet på at skabe et brand, der tager den minimalistiske skandinaviske æstetik og kombinerer den med bæredygtige principper. For efter ved selvsyn at have oplevet modebranchens massive pres på miljøet var søstrene enige om, at der ikke var andre veje frem, og at de ville gøre deres for at bevise bæredygtighedens legitimitet i både design og produktion.

skall_1
Udover at mange af materialerne enten er økologiske eller genanvendte, har Skall Studio også et fokus på dyrevenlighed og en produktion fri fra kemi, der kan være skadelige for mennesker og miljø. Kollektionerne er holdt enkle og tidsløse med klassiske skjorter, t-shirts og nederdele, der er tidløse i design og materialer, og slår et slag for kvalitet fremfor kvantitet.

Læs mere om Skall Studio HER.


fonnesbech
Fra Fonnesbechs SS17-show

Fonnesbech

Fonnesbech var oprindeligt navnet på et dansk stormagasin, der blev grundlagt i 1847 af Anders Fonnesbech og solgte mærker som Christian Dior og Balenciaga frem til 70’erne. I 2014 blev Fonnesbech-navnet så genoplivet som dametøjsmærke under ledelse af Fonnesbech-familiens sjette generation, Celina Fonnesbech, og designer Mette Julie Bundgaard-Nielsen. Visionen var at trække på navnets historiske arv og samtidig tage det ind i sin samtid. Det betyder blandt andet, at tøjet er skulpturelt og klassisk, og at forretningen er bygget på en kerneværdi af bæredygtighed og kvalitet.

Fonnesbech_aw16
Fra Fonnesbechs AW16-kollektion

Hos Fonnesbech bruges der både økologiske og genanvendte materialer, mens produktionen også er uden skadelig kemi og holdt indenfor EU’s grænser, hvilket sikrer bedre vilkår for arbejderne i værdikæden.

Læs mere om Fonnesbech HER.


sortslips1

Sort Slips Hvidt Slips

Tøjdesigneren Victoria Ladefoged og den grafiske designer Rikke Nogel startede i 2011 mærket og butikken Sort Slips Hvidt Slips, der i samarbejde med De Forenede Dampvaskerier skaber bæredygtigt tøj ud af kasserede sengelinned, hospitalskitler og viskestykker. Materialernes oprindelige anvendelse giver tøjet et groft og anderledes udtryk, der ikke alene giver det kant, men også bidrager til en længere holdbarhed.

sortslips2
Ønsker man at købe tøj fra kollektionen, kan man svinge forbi butikken på Skindergade 24, hvor man får taget mål og skræddersyet tøjet til sine eksakte specifikationer for at undgå spild og få en unik tilføjelse til garderoben. Alt tøj bliver derudover designet og syet i Danmark, og der er derfor også sat ind over for modebranchens massive fragtprocesser.

Læs mere om Sort Slips Hvidt Slips HER.


ee12_1

EE12

Mor og datter Pernille og Amalie Engbirk startede mærket i 2012 med formålet om at skabe et minimalistisk brand, der gik imod overproduktion og beroede på et bæredygtigt grundlag. Kollektionerne er derfor små og tidløse med et fokus på sort og klassiske snit, mens materialer og produktionen er holdt så bæredygtigt som muligt. Animalske materialer som skind og uld kommer eksempelvis fra fritgående dyr, mens tøjet er designet med den bedst mulige nedbrydelighed for øje. Det vil for eksempel sige, at lynlåse og knapper er holdt på et minimum.

ee12
Derudover har mærket et minimalt lager, da tøj bliver syet per ordre og til den enkelte kundes specifikationer. Det sørger for at holde materialespild nede og sikrer, at tøjet sidder, som det skal, og ikke ender som et fejlkøb.

Læs mere om EE12 HER.


front-page-3-ml

Baserange

Mærket blev grundlagt i 2012 af danske Marie-Louise Mogensen og franske Blandine de Verdelhan og har udmærket sig ved at skabe enkelt og afslappet basistøj i høj kvalitet og med bæredygtighed for øje. Materialerne er et miks af uld, naturlig silke, linen og økologisk og genanvendt bomuld.

base
Baserange bruger pt. bambusfibre i deres tøj, og selv om materialet er bæredygtigt på nogle områder, så som at planten ikke kræver meget vand eller pesticider, så kræver udvindingen af fibrene dog en lang kemisk proces. Kemi er dog ellers holdt på et minimum i produktionen, hvorfor al farvning er certificeret. Mange styles er dog slet ikke farvede og har derfor en knækket og ikke kridhvid nuance.

Læs mere om Baserange HER.


aiayu_campagne_anke

Aiayu

Med en start i 2004 er Aiayu er en af de ældste bæredygtige brands i Danmark. Det hele startede med en vision om at lave bæredygtige strikvarer, men siden er sortimentet vokset med klassiske skjorter, nederdele og bukser, mens de miljøvenlige tiltag også er blevet talrigere.

aiayu
Aiayu arbejder kun med producenter, der er certificeret i bæredygtighed, kemi er holdt på et minimum og økologi og materialegenanvendelse er et stort fokus. Derudover tager mærket et socialt ansvar, og alle deres producenter er certificeret under retningslinjer, der sikrer ordentlige arbejdsvilkår.

Læs også: Ville du gerne være en mere miljøvenlig shopper? Fem råd til at forstå bæredygtighed

Læs også: »Bæredygtighed handler også om at tænke gammelt om til nyt« – mød det nye danske streetwear-brand Re.Imagine

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af