Det nye danske streetwear-mærke Re.Imagine tager brugt og uønsket tøj, dekonstruerer det og syer stykkerne sammen til unikadesigns som denim-patchwork bomberjakker og frynsede nederdele. Det har aldrig været på tale at bygge mærket op på anden vis, for som de to unge designere bag, Brittany Malvino og Michelle Bjerregaard Jensen, fortæller, så skal vi ikke kun se værdien i bæredygtige materialer som økologisk bomuld og lyocel, men også i de materialer, vi allerede har.
De to designere startede for alvor deres brand i sommers, hvor de indgik et samarbejde med Røde Kors, der leverer genbrugstøj, som af den ene eller anden grund ikke kan sælges i deres butikker. Materialerne fra genbrugstøjet bruger Brittany og Michelle så til at skabe deres take på streetwear. Striber skabt af forskelligt materiale løber som en rød tråd igennem deres første kollektion, som bliver sat til salg i dag mellem 16-20 i Teglgårdsstræde 7B.
Hvorfor er genanvendelsen af materialer, upcycling, jeres hjertebarn?
Brittany: »Alt i modebranchen er gået så hurtigt de seneste år, og det kræver enormt mange ressourcer at opretholde tempoet og møde efterspørgslen fra forbrugerne. Så hvis vi skal prøve at vende modebranchen mod en mere bæredygtig tilgang, så handler det ikke kun om at udvikle bæredygtige materialer, men også om at tænke gammelt om til nyt«.
Michelle: »Vi har begge studeret bæredygtig mode på KEA, og det har givet os nogle gode værktøjer til at se problemstillingerne og tænke i alternativer. Ét af de alternativer er upcycling af materialer og at tænke produktion og design omvendt. For i upcycling ser du på de materialer, du har til rådighed først – hvad enten der er lange metervarer eller bare nogle materialestrimler – og derefter designer du ud fra det. Det kan selvfølgelig være en udfordring, men modebranchens nuværende system ligger et for stort pres på vores klode og miljø, så vi bliver nødt til at tænke anderledes, hvis vi skal afhjælpe branchens negative følgevirkninger«.
Hvad er udfordringerne ved at starte et bæredygtigt brand op?
Brittany: »Med vores uddannelse i bagagen har vi et godt kendskab til de udfordringer, man kan møde, og hvordan man skal tackle dem. For som et nyt brand kan det være svært at tænke bæredygtighed, da det både kan være dyrere og mere besværligt at sætte op. Det vigtigste er nok, at man starter med at gøre sig klar, hvordan man vil være bæredygtig, i hvilken grad man vil være bæredygtig i starten af processen, og hvor man gerne vil være om nogle år. Måske vil man gerne starte med at være bæredygtig i sit materialebrug, mens det endelige mål måske også indeholder sociale initiativer som donationer til nødhjælpsorganisationer«.
Michelle: »Ja, det handler om at starte et sted og ikke blive slået ud af, at det hele tager noget tid at få på plads. En lille smule gør også en forskel, og det skal man ikke glemme. I forhold til vores eget brand har en af udfordringerne helt sikkert været, at vi ikke har trukket fibre ud af de brugte materialer, men brugt dem som de var. Det vil sige, vi har syet en masse forskellige materialer sammen, hvilket kan give nogle designudfordringer. Igen handler det dog bare om sætte sig godt ind i sine materialer og forstå, hvordan de eventuelt differentierer sig fra hinanden i forhold til pasform, udseende og behandling«.
Hvorfor har I valgt at kombinere jeres bæredygtige filosofi med streetwear?
Brittany: »Selv om der er mange brands, der har vist, at man sagtens kan lave moderne tøj ud fra bæredygtige principper, så er der stadigvæk nogle fordomme omkring tøj og bæredygtighed – omkring hvad der er muligt, og hvad der ikke er. Vi ville derfor gerne tage noget af det allermest tidstypiske, streetwear, og vise, at bæredygtigt tøj ikke kun er klassiske skjorter eller t-shirts, men også styles som bomberjakker og kjoler med kant«.
Michelle: »Streetwear er godt til at fortælle historier med, da stilen er fyldt med referencer til musik, sport og populærkultur. Da vi laver tøj af brugte materialer, fortæller vi også historier, da vores tøj har levet et liv, før det blev til en jakke, en taske eller en nederdel. Valget af streetwear var derfor både for at prikke til folks opfattelse af bæredygtigt tøj og for at bruge stilens historie til at fortælle vores egne historier«.
Hvor ser I bæredygtighed om ti år?
Brittany: »Forhåbentlig er vi kommet rigtigt langt, for ser man bare et par år tilbage, så er der sket en vild udvikling på meget kort tid. De store brands er begyndt at samle sig for at producere og designe mere bæredygtigt, og forbrugerne syntes også at overveje deres køb og forbrug mere nøje. Derudover er der jo et stort fokus på miljø generelt, så jeg har stor tiltro til den fremtidige udvikling indenfor bæredygtighed«.
Michelle: »Det, der nok er vigtigst for bæredygtighed i modebranchen, er, at det beviser, at man sagtens kan drive en forretning – og endda en ret profitabel en – ved at indføre miljøvenlige principper. For i sidste ende er modebranchen en forretning med et formål om at tjene penge, så vi skal vise og arbejde mod, at bæredygtighed sagtens kan stå den økonomiske distance«.
Re.Imagine holder popup-shop i dag i Teglgårdsstræde 7B, hvor man fra klokken 16-20 kan købe tøj og accessories fra kollektionen. Alt overskud vil gå til Røde Kors.
Læs også: Seks frontløbere i bæredygtighed: De mest spændende danske brands
Læs også: Ville du gerne være en mere miljøvenlig shopper? Fem råd til at forstå bæredygtighed