Ti år med Alex Turner: 12 videoer, der viser transformationen fra bumset teenager til moderne rockikon

TheLastShadowPuppets
The Last Shadow Puppets: Miles Kane og Alex Turner.

Alex Turner har for nyligt genoptaget sin bromance med Miles Kane under The Last Shadow Puppets-fanerne, og skulle det være gået din næse forbi, er det altså otte år siden, de udgav debuten ‘The Age Of Understatement’. Det nye album ‘Everything You’ve Come To Expect’ udkom for en uge siden.

Der er løbet meget vand under broen siden Arctic Monkeys’ gennembrudssalut til hende den flotte på dansegulvet, og den aktive rockkamæleon har i den grad har gennemgået en dramatisk udvikling i løbet af de seneste ti år. Vi har gravet 12 videoer frem, der viser britens transformation fra hættetrøjeklædt teenagetalent til den læderbetrukne rockgud, der står i dag står som en af den nyere guitarmusiks mest ikoniske skikkelser.

Gør dig klar til et blast from the past… 

Begyndelsen – en hormonforstyrret rockrod fra Sheffield

Historien om Alex Turner begyndte, som den gjorde for et utal af unge knøse med rockstjernefantasier i 2002 – med The Strokes. Dengang stod kvintetten fra New York som et ledende rocklys i mørket, og Turner har bestemt ikke underkendt, hvordan ‘Is This It’ havde stor indflydelse på de tidlige musikerdrømme. Fire år senere kom debutalbummet ‘Whatever People say I Am Thats What i Am Not’ på gaden, og pludselig gik det rigtig stærkt for de fire Sheffield-knøse i Arctic Monkeys.

Men hvorfor al den snak om The Strokes, tænker du nok? Jo, ser du – da Arctic Monkey var på toppen af hypebølgen, blev bandet inviteret forbi det franske tv-show ‘Tarata’, hvor de blev bedt om at spille et covernummer. Her faldt valget på det klassiske ‘Is This It’-track  ‘Take It or Leave It’, og sangen blev naturligvis leveret med den hormondrevne rastløshed, der dengang var Arctic Monkeys’ varemærke. Det er dog langt fra en af bandets stjernestunder, men læg lige mærke til purunge Alex Turner…

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvor Julian Casablancas var idealet på en rockstjerne i start-00’erne, var Turner derimod – pænt sagt –  i sin britiske prime. Poloer og hættetrøjer udgjorde uniformen, og gruppen var på det givne tidspunkt jo også stadig bare et slæng af forstadsdrenge fra Sheffield, der med et knips blev et af tidens mest hypede bands.

Gruppen vandt naturligvis den prestigefyldte Mercury Music Prize i 2006, og hvad der fulgte var århundredes takketale (ironi kan forekomme). Trommeslager Matt Helders indtager scenen, hvorefter en temmelig forvirret Turner nervøst bryder ind og mumler løs om dit og dat. Her fanger en opmærksom kameramand også et rimelig uforstående rynk på brynene fra Thom Yorke. Akavede Turner er dog lovlig undskyldt – her havde han knapt nok kunnet fejre sin 20 års fødselsdag.

Læs og se videre på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Legekammeraten Kane og floder af margaritas

Arctic Monkeys fulgte i 2007 op på den stormende hype med deres andet album, ‘Favorite Worst Nightmare’, og man forestiller sig nemt, at Turner svømmede som en fisk i festfarvandet på en bølge af uforbeholden bedårelse og ikke mindst gratisservinger backstage til koncerter og diverse prisuddelingsfester.

I 2008 scorede de for eksempel nok en Brit Award, hvor unge Turner tilsyneladende var fuld af andet end glæde over at have fundet prisen for ‘årets album’.  Tjek blot videoen forneden med en mildest talt bedugget frontmand, der endnu engang leverer en uforglemmelig takketale.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den skarpe iagttager kunne nok også finde på at spørge, hvorfor drengene modtog prisen iklædt fuldt jagt-dress. Egentlig var der nok ikke tale om et større statement i tøjvalget – andet end, at rødderne hurtigt fik smag for at tage pis på de fissefornemme branchefester. Det var i hvert fald ikke første gang, de havde iklædte sig besynderlige kostumer under en takketale.

Og festen? Ja, den fortsatte naturligvis i fuld galop, og som det fremgår i videoen forneden, holdt Turner sig i hvert fald ikke tilbage backstage, når det kom til hans store kærlighed for gig-margaritas. Er der en lime squeezer til stede?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tequila og saltede glasrander til side jonglerede han på imponerende vis nu med to musikprojekter samtidig. Det var nemlig også i 2008, at The Rascals-frontmanden Miles Kane og Turner mødtes i skøn forening som the The Last Shadow Puppets. De havde rendt ind i hinanden backstage, hvor de begyndte at lave musik sammen, og snart gik det op for de to, at de i flæng besad en unægtelig kemi.

Debutalbummet bød både på surf og spaghettiwestern, og Turner havde tilsyneladende fundet en nye BFF i Kane. I interviewet forneden kunne man nemt mistænke de to for at opnå fuldstændig metamorfose igennem deres næsten identiske rock’n’roll-badboy anno 2008-frisure. Læg også gerne mærke til Turners stemme – for som du vil erfare i senere, sker der også ting og sager med talen i løbet af de næste par år.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad der skete på Josh Hommes ørkenfarm

Alex Turners udseende havde taget et kvantespring i 2009 – om det var partnerskabet med Kane eller bare livet i overhalingbanen, havde Turner givetvis skiftet stil. Håret havde nået tidligere uanede længder, og hættetrøjen var skiftet ud med skinnende læder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Historien forlød, at Turner og co. havde været på dannelsesrejse på Josh Hommes ranch i Mojave-ørkenen, og derfor fornemmede man også Queens of the Stone Age spøgende i kuliserne på det omvæltende anderledes albummet ‘Humbug’. Der var kommet tunge nye boller på suppen, der viste syrede nye sider af Sheffield-slynglerne.

Om det var Josh Homme, der ønskede at arbejde sammen med Turner, eller omvendt, var præget forskellige udmeldinger. I et interview med Spin fra 2009 beretter Turner, hvordan de to mødtes over en fælles fascination af cable-knit sweatere, mens Homme senere hen udtalte til NME, at det faktisk var Turners lyriske evner, der kickstartede ideen om at arbejde sammen med Arctic Monkeys.

Sikkert at sige er dog, at Arctic Monkeys såvel som forsangerens udtryk var forandret for altid, og ‘Humbug’ optegnede den nye stil, hvor t-shirts med Black Sabbath var blevet fast inventar i klædeskabet. Det vil til gengæld nok altid være et mysterium, hvad der foregik under indspilningerne på Hommes ranch blandt peyote-kaktusserne.

Midt i den store stoner-transformation var Turner året efter dog også på banen med sin første og ret eminente solo-ep, der agerede soundtrack til den angstfulde teenagefilm ‘Submarine’. Muligvis rockede Monkeys igennem som aldrig før, men her formåede Turner altså at levere hans nok mest stilfærdigt akustiske stunder i lang tid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den store lyriker bag de lange lokker

Arctic Monkeys udgav i 2011 efterfølgeren til den stilskiftende forrige album, og selv om ‘Suck It And See’ understregede, at den tunge, stoner-artede rock var kommet for blive, havde dunsten fra Hommes tilstedeværelse dog lagt sig en del. Turner derimod, lignede mere end nogensinde Casablancas i hans storhedstid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Alex er her i midt-20’erne, og selv om det blot var fem år siden, han stammede sig igennem takketalerne til de glitrende award shows, er forsangeren uden tvivl modnet som sangskriver. Med fire album under vingerne fra Arctic Monkeys, et med Kane og en ep i eget navn, aflønner The Guardian Turner med et kvalitetsstempel som en stor lyriker.

Hæderen blev dog taget med beskedenhed, da Turner spydigt kommenterede, at det vist snarere måtte være ‘Alex Tuner’, der modtog hæderen (journalisten havde eftersigende stavet hans navn forkert i overskriften)

Det er i øvrigt samme år, at Turner dater model og mediepersonlighed Alexa Chung, hvilket afføder et mindre ramaskrig i sladderpressen. De fleste flår sig nemlig i håret over det akavede par, og i nedenstående video er det ikke just flatterende ord, der blev brugt om den store lyrikers look anno 2010. Hvem ved – måske var det misundelsen der talte?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Genfødslen som fuldblodsrockstjerne

I 2013 var Arctic Monkeys på hjemmebane, da de ramte Glastonbury med det ret fantastiske nye album ‘AM’ i ryggen, og videoen forneden vidner altså om et kvantespring i Alex Turners klæder – metaforisk som bogstaveligt. Forandringen fra nervøst anlagt ungknægt til frygtindgydende rockstjerne i fuldt flor var komplet, og frontmanden stod uden tvivl skridsikkert i de skinnende nye læderstøvler.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Med Arctic Monkeys havde Turner samtidig fundet sit helt eget udtryk mellem den syrede rock på ‘Humbug’ og den poppede ligefremhed, som fra start havde skudt ham mod stjernerne. Det var bestemt heller ikke gået over hovederne på diverse kritikere, hvor mange kaldte ‘AM’ det bedste Monkeys-album nogensinde.

Huskede du forresten at bide mærke i Turners stemme i 2008-interviewet med Miles Kane? For fem år senere er hans stemme markant forandret. Som DIY fornyligt for nylig har bemærket, er der nemlig en kæmpe forskel på især Turners udtale, hvor den snøvlende og ærke-britiske accent nu er nedtonet og blevet erstattet af noget helt andet. Lyt blot til Turners stemme under seneste interview hos Zane Lowe.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Nu skal vi jo heller ikke se henover, hvordan den uregerlige hår-manke var blevet tæmmet og trukket tilbage med tyk pomade i stil med rock’n’roll-kongen Elvis i hans fuldmagtsdage. Det var derfor heller ikke uden grund, at Turner pludselig indfandt sig på adskillige lister over de bedst klædte mænd, hvor han i 2015 strøg ind som nummer fire på magasinet GQ’s liste over de bedst klædte britiske mand.

I 2014 satte bandet i øvrigt rekord, da de vandt prisen for årets album og årets britiske gruppe for tredje år i træk til Brit-Awards. Og det kan være svært at genkende lille akavade Turner anno 2006 i den ovenud overlegne frontmand, der ikke sparer på de store gloser i sin takketale i videoen forneden. Var der nogen, der sagde Elvis-lookalike?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her står vi så i 2016 –  The Last Shadow Puppets har netop udgivet deres andet album, og derfor giver det vel mening at kridte banen op med makkerparrets seneste live-performance af ‘Miracle Aligner’ fra den nye plade. Turner er i år fyldt tredive og kan nu både se tilbage på en storslået karriere og ikke mindst se frem til sit femte besøg på Roskilde Festival, hvor han i år spiller med The Last Shadow Puppets.

Læs anmeldelse: The Last Shadow Puppets ‘Everything You’ve Come To Expect’

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af