Efter XXXTentacion: 6ix9ine er hiphoppens nye problembarn

Den største nye rapper lige nu er dømt for seksuel krænkelse af et barn, men anklagerne har ikke stoppet 6ix9ines succes – selv om næsten ingen medier dækker ham. Det samme skete med voldsanklagede XXXTentacion sidste år. Er mediernes tavshedsstrategi holdbar i længden?
Efter XXXTentacion: 6ix9ine er hiphoppens nye problembarn
6ix9ine.

KOMMENTAR Troede du, at tingene ikke kunne blive værre efter et 2017, hvor rappere som Kodak Black og XXXTentacion blev anklaget for grove overgreb mod kvinder? Så tro om igen. Den mest populære nye rapper lige nu er nemlig dømt for seksuelt krænkende adfærd med en mindreårig.

Lad lige den synke ind.

Manden hedder Daniel Hernandez, og han laver musik som 6ix9ine. Hans hit ’Gummo’ har tilbragt de seneste uger i top-20 i USA, to af hans singler ligger nummer et og tre på den indflydelsesrige Soundcloud-chart, og hans seneste video, til nummeret ’Keke’, har lige fået 13 millioner visninger på Youtube på en uge. Lige nu ser han ud til at være ustoppelig, og hans appel er ikke svær at forstå.

6ix9ine er nemlig den logiske konklusion af det seneste års udvikling inden for Soundcloud-rap. Hvis en algoritme over 2018-tendenser i hiphop spyttede en fabrikeret rapper ud, ville han nok ligne 6ix9ine pænt meget.

Han er nemlig et slags ekstremt potent sammenkog af alle den unge hiphopstils ingredienser: Farverigt hår, farverige tænder, ekstreme ansigtstatoveringer, punket musik og millioner af streams fra en dedikeret fanbase.

Og så har han, lidt som scenens superstjerne XXXTentacion, en ekstremt ubehagelig sag på samvittigheden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Helt konkret er 6ix9ine kendt skyldig for seksuelt krænkende adfærd med en mindreårig: Da han var 18 år gammel deltog han i en sexvideo med en 13-årig pige. I dag er Hernandez 21 år, og selv hævder rapperen, at han ikke kendte pigens alder, og at han ikke deltog aktivt i sexakten, men blot var tilstede i samme rum.

Faktum er dog, at han er dømt for at medvirke til krænkelsen og har fået tre års betinget fængsel.

Dén sag har medført, at 6ix9ine har fået ekstremt lidt dækning hos de musikmedier, der ellers ville være de første til at kaste sig over en ung, stilskabende rapper med en gigantisk, organisk internetfanbase. Medietavsheden er ligeså total som internethypen er unægtelig.

Har du deja vu lige nu? Så er det nok fordi processen er præcis den samme som med XXXTentacion sidste år.

Faktisk ser 6ix9ine lige nu ud til at stille musikmedier (inklusive Soundvenue) overfor det samme dilemma, som XXX gjorde: Skal man ignorere musikere, der er anklaget (og i dette tilfælde dømt) for forfærdelige overgreb? Eller har man en pligt om at dække et reelt fænomen med henblik på at give en så nuanceret dækning af selvsamme fænomen som muligt?

Det er de samme spørgsmål om igen. Men nu, hvor historien altså til en vis grad gentager sig selv, er det umuligt ikke at tage dem op igen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For viste eksemplet XXXTentacion ikke netop, at mørklægningen ikke virkede? Rapperens succes fortsatte ufortrødent – bare uden, at medierne var med til at bidrage med et udenforstående perspektiv på historien om den kontroversielle, unge Florida-rapper. Er det virkelig den bedste måde at dække et problematisk fænomen som 6ix9ine eller XXXTentacion? Med tavshed?

Det virker som en ret uholdbar position. Både fordi den ikke ser ud til at have nogen reel effekt på rapperens popularitet, og fordi den giver tolkningsmagten over situationen til mere uholdbare mediesfærer som Youtube-kommentarer, sladdersider og Twitters kaotiske kvidren, som hjemmesiden Genius også har påpeget.

Det bliver interessant at se, om den uudtalte konsensus om tavshed kan fortsætte, hvis 6ix9ine og XXXTentacion fortsætter deres successtime og for alvor indtager toppen af hitlisterne. Eller om der kommer et oprør mod den selvvalgte mundkurv.

Læs også: Hvordan dækker man en voldsforbryder? XXXTentacion er et etisk dilemma for medierne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af