Mød Roskilde-aktuelle Cezinando: Balletdanser, rapper og en af Norges største popstjerner

Den tidligere balletdanser havde allerede et par hiphopudgivelser på cv’et, før han sidste år udgav ’Noen Ganger og Andre’, men det var netop det album, der gav ham gennembruddet. Roskilde Festival-aktuelle Cezinando viste sit sande jeg i form af sårbare, skrøbelige sange og blev en af Norges største popstjerner – også takket være et ’Skam’-moment.
Mød Roskilde-aktuelle Cezinando: Balletdanser, rapper og en af Norges største popstjerner
Cezinando. (Foto: Maria Pasenau)

Han er ikke den mest kendte af de netop annoncerede navne til Roskilde Festival, men Cezinando er alligevel et af dem, der stikker mest ud.

Gennem det seneste år er han nemlig gået fra et være en rapper i mængden på Norges ret spøjse hiphopscene til at skabe en følsom, sårbar form for popmusik, der har gjort ham til en af landets største stjerner – også takket være det faktum, at hans sang ’Håber Du Har Plass’ blev spillet i starten af ottende episode af ’Skam’s fjerde sæson, hvor hovedpersonen Sana ser på billeder af sine venner og mindes, hvor meget de betyder for hende.

Dén sang vandt forresten også ’Årets Sang’ i den norske udgave af P3 Guld i november. Men faktisk var skiftet fra selvironisk rapper til selvudleverende popstjerne ikke engang det første store skift for 22-årige Kristoffer Cezinando Karlsen, som er hans borgerlige navn. For før han var rapper, dansede han faktisk ballet på den norske opera.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Han er tilsyneladende god til alt, han kaster sig over, for ligesom rap- og popstjernekarrieren går strygende, var han også begavet til ballet. Karlsen dansede flere gange på norsk tv, og han har endda også gjort sig som skuespiller. Faktisk kendte han flere af ’Skam’-skuespillerne, før de blev kendte, bare fordi de kommer i de samme kredse i Oslo, som han for nylig har fortalt Noisey.

Men musikkarrieren var det primære, og i 2012 udgav han sin første ep.

Hertil skal man først og fremmest vide, at den norske hiphopscene er et sært sted. Den er domineret af rappere som Unge Ferrari, der går i flamboyant tøj og laver selvironiske sange om stoffer, kærlighed og en masse andet. I dansk sammenhæng minder det måske mest om ting som Emil Stabil eller Baby Bino: Unge rappere med masser af attitude og knap så meget virkelighedssans.

Cezinando prøvede kræfter med netop den genre, og har også samarbejdet med Unge Ferrari, men sidste år lagde han den selvironiske rapperattitude fra sig for at vise sit sande jeg. Resultatet er det sårbare og smukke album ’Noen Ganger Og Andre’, der er blevet en gigantisk succes i Norge. Der er stadig elementer af hiphop i albummet, men primært er det en hudløst ærlig, ret frygtløst følsom popmusik.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er lidt samme udvikling som svenske Lorentz, der jo også er gået fra mere klassisk hiphop til at skabe en ny, tidssvarende popmusik, der kommunikerer hvordan et ungt følelsesliv ser ud i 2017 og 2018.

Den norske avis Dagbladet har beskrevet en af hans sange som et ’norsk emo anthem’, hvilket beskriver sangenes følelsesladede styrke meget godt. VG har hertil kaldt udgivelsen »meget emo, meget 2017 og ofte overvældende smuk«.

Man fornemmer, at Cezinando har fundet frem til en ny form for følsomhed, der har rørt mange mennesker. Perfekt til ’Skam’, med andre ord.

Den norske kultserie brugte som nævnt Cezinando-nummeret ’Håper Du Har Plass’ i en af nøglescenerne i sæson fire, hvilket sikkert har givet den unge rapper og sanger endnu et sidste skub fremad. Men kombinationen giver bare så god mening: For hvis der er én ting, både ’Skam’ og Cezinando inkarnerer, så er det blandingen af attitudefuld ungdom med en sårbar side, der altid skinner autentisk ud igennem facaden.

Det glæder vi os til at se på dette års Roskilde Festival.

Læs også: Roskilde Festival afslører 17 nye navne – bl.a. Cardi B, Khalid og St. Vincent

Læs også: Roskilde Festival: Her er de syv største scoops i dagens annonceringer

Læs også: Roskilde-aktuelle Cardi B er ikke et one-hit wonder: Her er syv sange, der beviser det

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af