Beyoncé og Jay-Z’s nye turné er lig med et fællesalbum – er det ikke?

Et fællesalbum fra Jay-Z og Beyoncé har flere gange fået dæmningerne i den popkulturelle rygtebørs til at flyde over, og med annonceringen af deres nye turné (og koncert i Parken) skal vi til det igen. For hænger sådan en turné ikke sammen med et album? Gider Beyoncé spille de samme sange igen efter sin soloturné? Og hvad med deres bryllupsjubilæum? Her er, hvad der taler for og imod et fællesalbum.
Beyoncé og Jay-Z’s nye turné er lig med et fællesalbum – er det ikke?
Billede fra promovideoen til 'On the Run 2'.

DET TALER FOR

Jamen altså, når man tager på en så omfattende turné, så er det vel for at fremvise og promovere noget nyt materiale, er det ikke? Vil Jay og Beyoncé virkelig ‘bare’ spille ’Lemonade’ og ’4:44’ – de har jo begge været på store turneer med begge album, selv om Jay-Z godt nok aldrig kom til Europa.

DET TALER IMOD

I givet fald havde de nok annonceret albummet sammen med turneen, havde de ikke? Der er trods alt ikke lang tid til, at det hele starter i juni, og en sideløbende nyhed om et fælles album ville nok være tæt på det ultimative salgskort i forhold til at få langet billetter over disken hurtigst muligt. Selv om jeg nu ikke ser lige præcis billetsalg være parrets største problem.

DET TALER FOR

Men Beyoncé har da så meget kreativ drivkraft, at hun ikke vil stille sig tilfreds med at tage på turné uden nyt materiale, eller hvad? ’Lemonade’ er altså snart to år gammel! Hun har jo allerede spillet de sange i Parken (ganske overlegent), men det ligner hende ikke at lave repeat. Det passer ikke til hendes kunstneriske ære, som den seneste håndfuld år (i hvert fald offentligt) er blevet bygget op til noget af næsten bibelske proportioner.

DET TALER IMOD

Nu er det jo heller ikke repeat, når det er sammen med ægtemanden. Ja, visse ’Lemonade’-sange og dele af opbygningen vil i givet fald føles som en gentagelse af Parken, men denne gang bliver det jo i en helt anden setting, med et helt andet forløb og i en helt ny kontekst, når Jay er med på scenen. Det er trods alt ham, sangene på det bidske og utroskabskredsende album handler om, og de forskellige burns fra ’Lemonade’ kommer til at fungere på en helt anden måde.

DET TALER FOR

Beyoncé og Jay-Z har jo faktisk bryllupsdag den 4. april – ti års ægteskab! Den perfekte måde at fejre dét på ville jo være at udgive et fælles kærlighedsalbum, som forsoner mand og kvinde efter ’Lemonade’ og ’4:44’, som på hver deres måde håndterede ægteskabets bagsider.

DET TALER IMOD
Det var dog en genial idé – alt er love!

Men altså, de udgav jo heller ikke noget album i forbindelse med den første ’On the Run’-turné, så hvorfor skulle de gøre det nu?

DET TALER FOR

Jay-Z har jo talt om albummet – i sit store interview med The New York Times november sidst år. Han sagde blandt andet, hvordan de havde brugt musikken som en form for terapi. At deres ægteskabelige problemer blev behandlet gennem musikken – Beyoncés version godt nok lidt mere aggressiv end Jay’s mere selvransagende udgave.

DET TALER IMOD

Det er rigtigt nok, men Jay’s udtalelser virker dog rimelig klare i spyttet om, at det som oprindeligt skulle eller kunne have været et fælles album, blev til deres respektive soloalbum.

»Men hendes musik på det tidspunkt var længere fremme. Så hendes album kom ud i stedet for det fællesalbum, vi arbejdede på«, siger Jay.

DET TALER FOR

Men han siger også, at »vi har stadig en masse af den musik« – som om, at der ligger en masse sange, som ikke kom med på hverken ’Lemonade’ eller ’4:44’.

DET TALER IMOD

Og det er dén udtalelse, man skal klynge sig til, hvis man skal tro på det fællesalbum. Men altså, hvad mere er der at sige om deres ægteskabelige krise? Er vi ikke kommet rundt om det hele og helt ind i hjørnerne? Hvis der skal et nyt album på banen, så skal det være noget helt nyt.

Men igen: Hvis der er noget, Beyoncé er god til, så er det overraskelser.

Beyoncé og Jay-Z rammer Parken 23. juni med deres ‘On the Run 2’-turné.

Læs også: Beyoncé, Jay-Z og Future er gæster på DJ Khaleds nye single ‘Top Off’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af