Icekiid om fem essentielle sange i sit liv: »De viser, at man kan være sig selv«

Før afrobeat eksploderede globalt, dyrkede Icekiid som den eneste genren herhjemme. Men hvilke kunstnere og sange inspirerede ham til at introducere Danmark for den afrikanske musik?
Icekiid om fem essentielle sange i sit liv: »De viser, at man kan være sig selv«
Icekiid.

Den vestafrikanske popmusik kendt som afrobeat er skyllet ind over hele verden. Artister som Drake har fået store hits ud af genren, mens store dele af den britiske hiphopscene nærmest er blevet til en slags afrobeat-undergenre.

I Danmark har der også været talt meget om en afrobeat-bølge. Selv om den danske hiphop, der oftest omtales under det navn, har mere tilfælles med fransk hiphop end vestafrikansk pop.

Icekiid har til gengæld i årevis været inspireret af vestafrikanske artister som Wizkid. Han har selv rødder i Ghana (hvilket man kan se i hans ‘Afrikaner’-musikvideo), og han har helt naturligt fundet frem til en afrobeat-inspireret lyd – lang tid inden det var populært globalt.

Dén musikalske rejse fortæller han meget mere om i Standard – Soundvenues hiphop-podcast, hvor han både er gæst og spiller en helt ny sang. Men vi har også bedt ham om at fortælle om fem sange, der især har inspireret ham og hans musik.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Wizkid ‘Tease Me’

»Det her er ikke den første sang, jeg hørte med Wizkid, men det var den, der viste mig, at han havde en ny lyd indenfor afro-genren. Det fik mig til at holde mere øje med ham. Jeg ville nok sige, at Wizkid er den største lige nu. Han har rykket afrobeat ud til Europa og USA og lavet ‘One Dance’ med Drake. Altså, hvad har han ikke lavet? Jeg var ung, da jeg hørte ‘Tease Me’, og det fangede mig bare. Viben i afrobeat er meget spirituel. Det rammer dig dybt«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Wizkid ‘Ojuelegba’

»Det her er en senere sang fra det album, der hedder ‘Ayo’. Endnu engang var jeg i chok. Jeg tænkte, nu er han her for at blive. Afrikanske artister kommer tit hurtigt frem, lægger en sang, og så er de væk. Døgnfluer. Men det her track er dybt. Jeg forstår ikke sproget, for Wizkid er fra Nigeria, men jeg tror, han synger om, hvordan det er at leve derovre. Det er et stille og roligt track, der handler om, at hans folk har det hårdt«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Akon ‘Mama Africa’

»Det gav mig et chok, at Akon valgte at synge om sine rødder. Det inspirerede mig meget. Måske ikke direkte til at skrive ‘Afrikaner’, men det sad i min underbevidsthed. Jeg har altid elsket Akon, og jeg synes, det var sejt, at han turde synge om sit folk og sin kultur. Han er jo mere sådan en amerikansk afrikaner, men han husker stadig rødderne«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Akon ‘Lonely’

»Jeg kan huske, da jeg var en lille dreng, og ‘Lonely’ pludselig kom på tv’et. Jeg kan huske, jeg stoppede op, kiggede på skærmen og var helt hypnotiseret af de stemmer der. Det inspirerer mig, når kunstnere har det der hiphop, men er specielle, fordi de også synger. Ligesom 50 Cent. Akon er en stor inspiration«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Sean Paul ‘Get Busy’

»Det her nummer åbnede mig for Sean Paul. Folk kan ikke kende forskel på dancehall og afrobeat. Alle bliver forvirrede. Men de kommer lidt fra det samme træ. Jeg tror, jeg har valgt alle de artister på den her liste, fordi de har en speciel lyd. De er måske ikke de bedste sangere i verden, men de har haft mod til at skabe en egen lyd. De synger jo ikke på samme måde som Beyoncé eller Alicia Keys. Men de formår at vise, at de har deres egen lyd. De viser, at man kan være sig selv. Det er nok det, der har fanget mig mest. Og vist mig, at jeg kan få min egen lyd til at fungere«.

Lyt til podcast: Icekiid på besøg i Standard #36: Den originale danske afrobeat-artist

Læs også: Hør Icekiids nye single ekslusivt i det nye afsnit af Standard – Soundvenues hiphop-podcast

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af