Kendrick Lamars næste album: Fup, fakta og konspirationsteorier

Et påskealbum? Skoteorien? Efter Roskilde-annonceringen er vi dykket ned i rygter og røverhistorier om Kendricks femte album.
Kendrick Lamars næste album: Fup, fakta og konspirationsteorier
Kendrick Lamar. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Til sommer vender Kendrick Lamar tilbage til Roskilde Festival for tredje gang, og sommerens festivalturné har kastet nyt brænde på rygtebålet omkring Compton-rapperens næste album.

Nu er der jo desværre ikke nogen garanti for – eller krav om – at en kunstner har nyt materiale med på turné. Men en festivalturné må alt andet lige højne sandsynligheden for, at vi får nye toner fra King Kendrick, før solen atter skinner over Dyrskuespladsen.

Mens hovedpersonen selv er ret nærig med information, flyder internettet over med rygter, konspirationsteorier og andet godt.

Men hvad er op og ned i sagen om Kendrick Lamars femte album? Vi har undersøgt.

Passer det overhovedet, at der kommer et album?

Snakken om Kendricks femte album har svirret, lige siden snakken gik på, at han ville udgive et til album lige efter ’Damn’, der udkom i april 2017.

Allerede tilbage i september 2018 fortalte Kendrick Lamars labelkompagnon, Isaiah Rashad, at han havde hørt albummet – eller ét Kendrick Lamar-album. I en Instagram live-video fleksede han alle Top Dawg Entertainments kommende album, og her talte Rashad om både Schoolboy Q’s og SZA’s planer, men teasede også nyt fra Kendrick Lamar.

Kendrick Lamar.

Godt nok udgav Schoolboy Q sit album ’Crash Talk’ i maj 2019, men vi har hverken fået SZA’s eller Kendricks nye projekter at høre. Kendrick-albummet kan jo have ændret sig flere gange siden da, og mens Rashad havde hørt et album, betyder det jo ikke, at det decideret var klar (eller planlagt) til at blive udgivet.

Den største faktor er altså stadig, at en kunstner som Kendrick Lamar – der efterhånden er blevet så stor, at han spiller efter de mere klassiske brancheregler – simpelthen ikke ville planlægge en omfattende verdensturné uden at have et nyt album med. Altså, måske…

Hvordan kommer det så til at lyde?

Der er endnu ingen teasere, snippets eller brudstykker at gå ud fra, så det er selvsagt stadig gætværk. Men der er dog stadig nogle rygter og fanteorier at gå ud fra.

I januar tweetede den tidligere Billboard-redaktør, Bill Werde, at han havde hørt, at albummet skulle være færdigindspillet. Ifølge hans kilder skulle der være en tydeligere inspiration fra rock end på tidligere Kendrick-album. Sådan en retning kan man jo så tænke sit om.

Kendrick er aldrig bleg for at fortælle store historier på konceptuelle udgivelser, og på subreditten /r/KendrickLamar har fans forsøgt at regne ud, hvilken historie det skal blive til denne gang.

Kendrick Lamar.

En teori, der florerer på forummet, handler om, at det nye album er delt op i fire dele, der svarer til de fire årstider. Denne teori bygger på Kendricks seneste vilde outfits, der hver skulle repræsentere en årstid og et nyt alter ego.

Virker ovenstående ikke søgt nok? Så er der også en fanteori om, at det nye album kommer til at være spundet over en stor dualistisk symbolisme a la yin-yang. Det er fremtolket ud fra Kendricks seneste samarbejde med Nike omkring et par sko, der er splittet lodret med en henholdsvis sort og hvid side. Internettet har det vildt nogle gange.

Hvornår udkommer det?

Okay, her skal vi igen ud på dybt vand, for vi er blevet snydt før. I starten af 2019 lækkede Kendrick Lamars europæiske distributør en liste over deres kommende store udgivelser, hvor amerikaneren optrådte side om side med for eksempel Billie Eilish.

Det unge popfænomen udgav jo sit Grammy-vindende album sidste år, så måske vidner tweetet om nogle planer, der gik i vasken?

Derfor tyer vi endnu en gang til gode gamle Reddit for at finde to spøjse teorier, der kommer med hvert sit bud på, hvornår albummet lander.

Den første teori lyder mest sandsynlig og bygger på, at ’Damn’ blev udgivet i 2017, da rapperen var hovednavn på Coachella. Teorien foreslår, at Kendrick bliver booket til Glastonbury (hvilket han ikke er endnu), og at den britiske festival som en europæisk pendant til Coachella vil være begivenheden, Kendrick vælger at time med udgivelsen af albummet.

Glastonbury foregår 24.-28. juni, men ja, det er ærlig talt en lidt kedelig teori. Så vi tager lige en til, der også tager sit udgangspunkt i ’Damn’, men spinner den i en lidt anden retning.

Kendrick Lamars seneste to album blev udgivet i foråret, ’Damn’ i påsken. Teorien er, at Kendrick vender tilbage som frelser endnu en gang og udgiver sit album i påsken, som i år ligger 3.-5. april. Det kunne være det perfekte påskemirakel og ville unægteligt få snapsen til familiefrokosten til at glide lidt lettere ned.

Lige meget hvad er der tale om den hidtil længste pause mellem Kendrick-album siden ’Section.80’ – så ja, tiden er inde. Og når det kommer til ’hvornår’, er det nok den lange pause (og stilhed) samt festivalturneen, der er mest værd at klamre sig til.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af