Derfor kan ’Den værste’ være et afgørende vendepunkt for Artigeardit

Artigeardits nye single er et skridt frem for rapperen – både tematisk, æstetisk og kommercielt.
Derfor kan ’Den værste’ være et afgørende vendepunkt for Artigeardit
Artigeardit. (Foto: Samy Khabthani)

Man kan vist efterhånden godt konstatere, at Artigeardits udgivelser har haft et overordnet tema. Bare se på titlerne: ’Fristelse fordærver’’Vildedage’, ’Idiot’.

Det handler om alle de fester og fristelser, der lokker den ellers så artige rapper væk fra dydens vej. Ardit ender altid med at være en idiot, og vi elsker ham for det. For han er skytsenglen for alle dem, der er lidt for gode til at lytte til djævlen på deres skulder.

Samtidig formår Artigeardit at give den evige fest en dybere dimension. Om det er fordi han tit også bare beskriver hjemturen set gennem en s-togsrude, eller fordi han er så fandens god til at beskrive lige det moment, hvor man alligvel giver efter og lader sig lokke ud i natten.

Set i det perspektiv er hans nye single ’Den værste’ endnu et kapitel i bogen om Ardits udskejelser. Og dog.

For selv om Artigeardit her indrømmer at være »den værste« – hvilket jo ligger pænt meget i forlængelse af, da han kaldte sig selv »idiot« på albummet af samme navn tidligere i år – er der også sket noget nyt. Netop fordi han jo indrømmer sine egne fejl – i stedet for at give sig hen til dem og acceptere fejltrin som uundgåelige.

Okay, der er stadig en række klassiske Ardit-tekster på sangen, der handler om at få skattesmæk, dovne med ’Call of Duty’ i stedet for at tage i studiet og om at komme til at krympe en svinedyr Louis Vuitton-trøje i vask (tjek vores interview med rapperen fra tidligere i år for hele dén historie).

Men viljen til forandring kommer til syne i, at han også rapper om at træne, være på sin »helseting« og gå tilbage til normalt sportstøj. Hele omkvædet er desuden en opfodring til ham selv om at tænke sig ordentligt om.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jeg har interviewet Ardit mange gange – senest til INPUT LIVE i sidste uge, hvor rapperen premierede ‘Den værste’, og hvor jeg talte med ham om, at han altid siger, at nu er det altså slut med at dumme sig. Men så kommer den næste udgivelse, og så hører man igen om alle de fascinerende fejltrin, han har begået siden sidst.

Det er jo netop det, der gør det svært at tro på hans løfter om forandring. Og Artigeardit indrømmede da også, at sådan havde det været indtil videre. Og han lovede – som altid – at denne gang var den altså god nok. Nu skulle han holde sig på dydens vej. Det var selvfølgelig mere end en anelse svært at tage for helt gode varer.

Men så spillede han ’Den værste’ til INPUT LIVE, og jeg begyndte at tro. For da jeg spurgte ham om, hvorvidt det her ikke var en fortsættelse af den kendte tematik fra ’Idiot’, påpegede han, at der faktisk er noget nyt på spil. »Det er som om, at vi har fundet ud af det mere nu«, som han sagde med et royalt ’Vi’. »Det er baby steps«.

Netop de baby steps mod en mindre destruktiv livsstil kan også høres i selve sangens lyd.

For på ’Den værste’ brillerer Artigeardit med et omkvæd, der udtrykker hans nye selverkendelse med en nyvunden sans for melodi. Det er hans mest tilgængelige og, ja – lad os bare sige det – poppede sang nogensinde. Og den har da også scoret rapperen en status som Ugens Uundgåelige på P3 samt stærke streams på Spotify.

Artigeardits nye single kan altså ende med ikke blot at være et trin frem for rapperens tematiske fortælling om vejen fra fristelse til dyd. Men også et stilsikkert skridt ind på en scene med et bredere kommercielt udsyn.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af