Coronaen stoppede Artigeardits turné, men nu får du til gengæld mere musik

Det var hans største turné nogensinde, men han nåede kun tre shows, før statsministeren lukkede landet ned. Artigeardit vil dog ikke brokke sig. I stedet fokuserer han på ny musik, men måske sætter coronaen alligevel sine spor.
Coronaen stoppede Artigeardits turné, men nu får du til gengæld mere musik
Artigeardit fortæller om, hvordan coronakrisen har påvirket ham. (Foto: Angela Djekic)

Hænderne er i vejret og smilene brede på billedet af de forreste fans til Artigeardits koncert på Mantzius Live i Birkerød. Sammen med shows i Aalborg og Sønderborg var det åbningen på hans mest ambitiøse danmarksturné indtil videre i karrieren.

»Folk gik helt amok. Jeg var rigtig positivt overrasket. Tror også albummet lige satte gang i folk. Jeg glædede mig rigtig meget til resten af touren«, siger Artigeardit, da jeg fanger ham på telefonen til en snak om coronakrisens direkte effekt på hans liv.

Koncerten i Birkerød blev nemlig ikke kun starten på ‘Idiot’-albumturneen, den blev også slutningen. Statsministeren lukkede Danmark ned, og den 20. marts, hvor Ardit skulle have spillet sin udsolgte Store Vega-koncert, sad han i stedet hjemme og spillede Playstation.

Først blev resten af koncerterne flyttet til maj, og nu er de så skubbet til oktober, og selvom Ardit håber, at de nye datoer holder stik, så bliver det noget andet. Albumturneen er død.

Artigeardit.

»Albummet bliver selvfølgelig ikke glemt, fordi folk hører det stadig, men turneen var til ære for albummet. Hvis datoerne til oktober holder, så har jeg udgivet andet musik, og så har det fjernet fokus fra albummet. Jeg kommer selvfølgelig til at spille nogle af albumsangene, men det bliver ikke en ‘Idiot’-albumturné. Det kunne jeg godt lide, at det var«, siger Ardit.

»Og sådan som det startede ud, så det virkelig lovende ud. Salget var stigende, og der var få billetter til mange shows. Det havde været en milepæl for mig. Der er ikke så mange urban-artister, der kommer så meget rundt i landet og får næsten udsolgt. Det var ret chokerende«.

»Pengene var min mindste bekymring«

Egentlig var han næsten blevet lidt sur, da han først gang blev præsenteret for planen for turneen, der skulle bringe ‘Idiot’ ud til fans i hele landet. Hvad skulle han i en by som Sønderborg? Og hvorfor spille i Birkerød, når der også var en Store Vega-koncert i København (og siden en ekstrakoncert)?

»Stol på os, vi har styr på det«, husker rapperen i dag, at hans bookingbureau sagde til ham dengang, de præsenterede planen for omkring et år siden. Og de fik vist også ret.

»Jeg er glad for, at jeg lige nåede at spille de tre første shows. Det gjorde virkelig meget. Det var sådan, ‘vi fucking er her’. Det er jo ikke, fordi jeg dominerer charts’ene, men folk kan sgu virkelig godt lide koncerterne«, siger Ardit.

Artigeardit.

Det er heller ikke de tabte penge – som han forventer, coronakrisen betyder – der ærgrer ham mest. Det er eksponeringen, koncertoplevelsen og mødet med de mange fans.

»Det er også bare en markering. Næsten udsolgt over det hele. Udsolgt Store Vega-koncert, ekstra koncert som også næsten blev udsolgt. Tænk hvis den også gik udsolgt. Det havde været en kæmpe stor markering«, siger Ardit, så man mærker frustrationen.

»Pengene var min mindste bekymring«.

Corona vil påvirke teksterne

Generelt har Ardit dog prøvet at holde humøret oppe, og faktisk kan de aflyste koncerter og karantænen i sidste ende betyde, at vi får mere musik fra ham i stedet. Han har nemlig brugt en del tid i studiet, ligesom han lige har udgivet singlen ‘Stensikker’. Selvom den ikke er indspillet lige nu, så var det ikke planen, at den skulle udkomme nu, hvis turneen ikke var blevet aflyst.

Ligesom han udgav to ep’er imellem ‘Vildedage’ og ‘Idiot’, har Ardit planer om flere ep’er, nok allerede i år.

»Jeg kan godt lide at lave ep’er, fordi man har lidt mere kunstnerisk frihed. For mig er en ep bare en samling af nogle fede sange. Der behøver ikke at være en rød tråd. Man kan gå i øst og vest med lyden og handlingerne. Det er lidt mere festligt«.

Artigeardit.

Festen har jo netop været en stor del af hans musikalske univers indtil videre, så hvordan er det, når man pludselig ryger i karantæne og skal tænke på social afstand og holde sig mere hjemme?

»Det er næsten lige før, at jeg fik et pusterum, som jeg ikke var klar over, at jeg havde brug for, før alt blev aflyst, og jeg ikke havde andet at lave«, siger Ardit.

»Jeg bor stadig hjemme, så jeg har haft en masse familietid, som jeg ikke havde før. Der er ikke noget, der er så dårligt, at det ikke er godt for noget«.

Det er heller ikke umuligt, at man kommer til at kunne høre coronakrisen og karantænens aftryk på nogle af de kommende numre.

»Jeg var allerede begyndt at blive lidt mere selvbevist og lidt ældre. At feste var ikke så fedt, som det plejede at være. Man begynder at få lidt hårdere tømmermænd og orker det ikke rigtig.

Så kom coronaen Det har påvirket mit liv. Jeg ser og laver andre ting, så det kommer nok helt underbevidst til at ændre, hvordan jeg ser på verden – og derfor også mine tekster«.

Han fortsætter: »Jeg kan også mærke på mig selv, at jeg er kommet ind i en mere seriøs arbejdsfase. Før tog jeg i studiet, lagde et halvt track, og så skulle jeg ud at feste. Nu tager jeg i studiet og så laver jeg to-tre sange på én session. Der foregår ikke så meget andet. Det er en syret tid at have piger i studiet. Man har ikke engang lyst til det. Det er mærkeligt at sidde og feste, drikke og hygge, når der er verdenskrise«.

Artigeardit.

Hvordan tror du, alt det her ellers kommer til at påvirke dig fremover?

»Jeg står i den heldige position, at jeg lige har skrevet kontrakt med Universal, så pengemæssigt er det ikke et problem for mig, med mindre at jeg virkelig giver den gas – og der er jo ikke så meget at give den gas med for tiden.

Men det kan godt være, at jeg ikke kommer til at tjene så mange penge i et år, så jeg kan godt tænke, måske skal jeg lige vente lidt med at købe den der Louis-trøje (Vuitton, red.) eller lease den der bil. Tage nogle forholdsregler, forstår du?

Det kom meget belejligt. Ikke at det er belejligt, at der er verdenskrise, men i forhold til at jeg lige havde skrevet ny kontrakt. Hvis jeg havde skrevet den i 2019, hvor jeg var som en løssluppen glad hund, der bare løb rundt og humpede og spiste alt, jeg kom i nærheden af, så havde det været en katastrofe. Så havde jeg jo været en kæmpe idiot. Så havde jeg virkelig været albummet tro og brugt løs, men nu kom pengene på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg godt kunne håndtere det. Det var meget heldigt«.

Tror du også krisen vil påvirke den lidt klichéagtige blærkultur, der kan være en del af hiphoppen? Drake oplevede for eksempel et lille backlash på at vise sit dyre hjem frem.

»Ja, det er også grunden til, at jeg ikke fester så meget. Jeg synes ikke, at det er tiden til at spille smart på. Der er folk, der virkelig er i krise. Folk der mister alt, de har arbejdet for.

Jeg købte et Rolex, så tog jeg på ferie, og så købte jeg en halskæde. Det var de tre rapper-kliché-ting, jeg gjorde før krisen. Det var en drengedrøm at have et Rolex. Der var overskud til det, og så gjorde jeg det. Det var ikke et af de dyreste eller noget.

Jeg kan sgu godt lide at gå i Nike-bukser og Adidas-t-shirts. Det med at flashe har aldrig rigtig været mig. Jeg købte en Louis-trøje, og så skrumpede den i vask. Jeg gav fucking 8.000 kroner for den, og så tager jeg den ud af vasken, og så kan jeg ikke passe den mere. Det er jo ikke holdbart, for helvede. Jeg kan ikke bruge 7-8.000 kroner på en trøje, der bliver ødelagt to uger efter. Fuck det der lort.

Man skal huske også at være taknemmelig for nogle andre ting. Det hele kan godt krakelere på en dag, så man skal også give sig selv plads til at tage et skridt tilbage. Selvfølgelig vil man gerne opnå mere, men man skal også være glad for det, man har opnået indtil nu«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af