På lørdag spiller The Minds of 99 for 50.000 mennesker i Parken – hvordan fanden skete det lige?

De har fra starten af karrieren spillet stadionstor rockmusik, og selv om cv’et tæller Orange Scene af flere omgange, står Niels Brandt og co. på tærsklen til deres hidtil største koncert i et udsolgt Parken. Hvordan er det lykkedes dem at nå hertil?
På lørdag spiller The Minds of 99 for 50.000 mennesker i Parken – hvordan fanden skete det lige?
The Minds of 99 i Royal Arena (Foto: Flemming Bo Jensen/Soundvenue)

Parken. Danmarks nationalstadion med plads til 38.000 siddende publikummer. Det er her, tusindvis af fans strømmer til, når Beyoncé, Justin Bieber, Coldplay og The Rolling Stones giver koncert i Danmark.

Men på lørdag den 11. september er det ikke en international verdensstjerne, der træder ind på scenen. Nej, det er danske The Minds of 99. Og de har simpelthen formået at sælge Parken ud.

50.000 fans kommer til at være til stede i Parken, skriver koncertarrangøren LiveNation i en pressemeddelelse. For ud over de 38.000 siddende skal den overdækkede grønsvær selvfølgelig også fyldes ud.

50.000. Prøv lige at tænk over det. Der kan ikke stoppes én eneste person mere ind i Parken. Alt er udsolgt. Rub og stub. Alle corona-restriktioner ophæves endeligt 10. september, der er ingen forbehold.

Folk kommer til at hoppe rundt som gale til ’Ung kniv’, skråle eksistentialistisk med for lungernes fulde kraft til ’Ud af min krop’ og fryde sig, så snart Niels Brandt synger de første linjer af ’Det er Knud som er død’.

Det er meget få danske bands, der gennem tiden har spillet som hovednavn i Parken – Volbeat og Shu-Bi-Dua er et par eksempler.

Niels Brandt på Orange Scene i 2015. (Foto: Peter Witt/Soundvenue)

Orange Scene er selvfølgelig stort, kæmpestort, men her er det immervæk 50.000 mennesker, som udelukkende kommer for at se Minds i Parken. Det er noget andet. En bedrift ud over det sædvanlige. En historisk aften.

Så hvordan gik det til, at The Minds of 99 bare syv år plus det løse efter debutsinglen om Knud nu skal spille på landets (minus festivalregi) ubestrideligt største scene?

Koncerten der åbner Danmark igen

Det er der selvfølgelig flere årsager til. Og de spiller sammen om og danner rygraden for denne her ekstremt beundringsværdige bedrift.

For det første er der det åbenlyse: Kvaliteten af musikken og selve ideen om The Minds of 99.

De sitrende postpunk-hymner, man næsten brænder sig på. De svulstige ballader, der får lytteren til at kigge indad i selvransagelsens tegn og udad med et undrende og skarpt blik på det moderne liv.

Det er punk-etos med folkelige popstjernedrømme. Fadøl i den ene hånd, samfundskritik i den anden. Sammenhold – på tværs af generationer. En håndfuld gutter, der spiller rockmusik. Armene i vejret, mens vi giver fingeren til normer og kassetænkning. Udlev dig selv. Vær dig selv. Stå ved dig selv.

Der hersker efterhånden en idé om The Minds of 99, noget vi kan spejle os i og gerne vil være en del af. Vi et tæt på helgenkåring inden for dansk (rock)musik, og det afspejler denne her udsolgte Parken-koncert også.

Showet repræsenterer dog også noget helt andet, noget tiltrængt og faktisk ret håndgribeligt: Genåbningen af Danmark efter denne her gudsforladte coronanedlukning.

Ja, der har allerede været en del festivaler de seneste ugers tid, vi har sagt farvel til mundbind, kviktests og alt det der. Men hele vejen igennem nedlukningen har der været det her pejlemærke, det her fyrtårn af rockmusik, som har stået og lyst ude i horisonten.

The Minds of 99 i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Denne her koncert skulle jo have foregået i 2020 – den blev annonceret i november 2019! Så den har hele tiden været der på den der ’når verden igen er normal, så skal vi til Minds i Parken’-agtige måde.

Hele den historie er jo blevet mytisk og har løftet fortællingen om koncerten til endnu mere end den allerede ret fantastiske historie om, at Minds skal spille i Parken. Og sådan noget sælger også billetter.

For hvem har lyst til at gå glip af den koncert, som for alvor markerer, at vi ikke længere skal have vatpinde stukket op i næsen på ugentlig basis?

Og The Minds of 99 er også udmærket klar over det.

»Den her koncert er gået hen blevet til noget, der er langt større end The Minds of 99. Den handler om, hvad hele verden har været igennem det sidste halvandet år. Den handler om den fulde genåbning af livemusikken i Danmark. Den livemusik som så mange mennesker lever og ånder for. Det handler ikke om os længere. Det er smukt«, udtalte bandet i en pressemeddelelse tidligere på ugen.

Det her er koncerten. Den der åbner Danmark og livemusikken igen.

Og mens hele den storytelling helt sikkert har solgt en masse billetter, så tror jeg et eller andet sted, at hovedårsagen til, at The Minds of 99 kan sælge Parken ud, er den mest simple af dem alle:

De er et helt igennem fænomenalt live-band.

Bandet man ikke bliver træt af at se live

Men én ting er at spille røven ud af bukserne – hver gang.

Noget andet er at frembringe så gribende koncertøjeblikke, at hele Danmark efterhånden ved, at en The Minds of 99-koncert næsten per automatik bliver en oplevelse ud over det sædvanlige. Konfettikanoner, Niels Brandt i en lift på NorthSide og så videre.

Det er noget så simpelt som word-of-mouth. Lav et produkt så godt, at folk kommer til at tale om det. En anbefaling fra en bekendt er ubetaleligt mere værd end normale marketingindsatser.

Og hvis vi dvæler ved den tanke, har du så nogensinde hørt en person fortælle, at de har været til en dårlig koncert med The Minds of 99?

Ikke mig.

En Minds-koncert er altid som minimum god. Men fantastisk er nu engang mere reglen end undtagelsen.

Soundvenue har anmeldt The Minds of 99 live ni gange siden 2014. Den allerførste gang resultererede det i tre (store) stjerner, men koncerten fandt sted, før bandet overhovedet havde udgivet sit debutalbum, og lige dér føltes de ikke helt klar til at fylde Plænen i Tivoli ud.

Men efter Minds-lyden og visionen blev foldet ud på debutalbummet, så skete der bare noget.

Niels Brandt med et brækket ben i Store Vega. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

De efterfølgende otte koncerter har resulteret i seks femstjernede anmeldelser og to seksstjernede – topkarakterer er faldet til henholdsvis Store Vega-showet med Niels Brandt på krykker (2017) og så til deres storslåede Royal Arena-koncert i 2019.

Selv på krykker giver Brandt og co. den alt, hvad remmer og tøj kan holde. Ligegyldigt om de spiller for en flok teenagere (som set i dokumentaren ’Stor som en sol’) eller står på Orange Scene. Og det har skaffet dem et ry.

Et ry som er hovedårsag til, at The Minds off 99 nu skal spille for et udsolgt Parken. Det er en dåd, som man ikke nødvendigvis ville kunne forudse, hvis man udelukkende kiggede på deres – solide, bevares – streamingtal.

Der er noget andet på spil.

Et eller andet sted må man formode, at alle dem, der gerne vil se The Minds of 99 live, allerede har set dem. Sikkert flere gange.

Og måske den største bedrift af dem alle er at få folk og fans til at hungre efter at se Minds igen og igen og igen. Simpelthen fordi deres liveshows altid er noget ud over det sædvanlige.

Fordi folk ved, at live vokser The Minds of 99 til noget større, højere, vildere. Og det har bandet i den grad også brug for, når de på lørdag skal betage 50.000 publikummer.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af